WASP-69 b: Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης με ουρά (Βίντεο)

Ο WASP-69 b ανήκει στην κατηγορία πλανητών που ονομάζονται «θερμοί Δίες», δηλαδή αέριοι γίγαντες με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.
Open Image Modal
Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη που έχει αποκτήσει ουρά.
NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (IPAC)

Σε μια δημοσίευση στην επιθεώρηση The Astrophysical Journal, ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες αναφέρουν ότι ο  εξωπλανήτης WASP-69 b παρουσιάζει χαρακτηριστικά που θυμίζουν κομήτη. Η ατμόσφαιρά του διαφεύγει στο Διάστημα, σχηματίζοντας μια εντυπωσιακή κοσμική ουρά γύρω από τον εξωπλανήτη.

Ο εξωπλανήτης χάνει σιγά-σιγά την ατμόσφαιρά του, καθώς τα σωματίδια του υδρογόνου και του ηλίου στην εξωτερική ατμόσφαιρα του διαφεύγουν από αυτόν με την πάροδο του χρόνου.

Αλλά αυτά τα σωματίδια αερίου δεν διαφεύγουν ομοιόμορφα γύρω από τον πλανήτη, αντ ’αυτού παρασύρονται σε μια ουρά αερίου από τον αστρικό άνεμο που προέρχεται από το αστέρι του πλανήτη.

Ο WASP-69 b ανήκει στην κατηγορία πλανητών που ονομάζονται «θερμοί Δίες», δηλαδή αέριοι γίγαντες με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, που κινούνται σε μικρή απόσταση γύρω από τα μητρικά τους άστρα. Όταν η ακτινοβολία ενός άστρου θερμαίνει την εξωτερική ατμόσφαιρα ενός πλανήτη, μπορεί να προκληθεί το φαινόμενο της φωτοεξάτμισης.

Αυτή η διαδικασία οδηγεί στην αύξηση της θερμοκρασίας ελαφρών αερίων, όπως το υδρογόνο και το ήλιο, τα οποία διαφεύγουν στο Διάστημα. Στην περίπτωση του WASP-69 b, το μητρικό του άστρο προκαλεί σταδιακή απώλεια αερίου από την εξωτερική ατμόσφαιρα του πλανήτη με την πάροδο του χρόνου.

Ο αστρικός άνεμος μπορεί να διαμορφώσει το διαφεύγον αέριο από τον WASP-69 b, σχηματίζοντας μια ουρά που θυμίζει εκείνη των κομητών. Ο αστρικός άνεμος, ένα συνεχές ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων που εκτοξεύεται από το άστρο προς το Διάστημα, περιορίζει το αέριο που διαφεύγει λόγω της ακτινοβολίας, κατευθύνοντάς το σε μια συγκεκριμένη πορεία. Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι η ουρά αυτή εκτείνεται περίπου 500.000 χιλιόμετρα, αν και οι επιστήμονες εκτιμούν πως μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Υπολογίζεται ότι ο WASP-69 b χάνει περίπου 200.000 τόνους αερίου κάθε δευτερόλεπτο. Παρά τη φαινομενική κλίμακα αυτής της απώλειας, οι ειδικοί θεωρούν πως είναι αμελητέα και δεν θα οδηγήσει ποτέ στην πλήρη απώλεια της ατμόσφαιρας του πλανήτη. Το αστρικό σύστημα του WASP-69 b έχει ηλικία περίπου 7 δισεκατομμυρίων ετών, και οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο πλανήτης έχει ήδη χάσει ποσότητα αερίων με συνολική μάζα επτά φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης.

 

 

Οι αστρονόμοι, αξιοποιώντας ολοένα και πιο προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία και καινοτόμες μεθόδους παρατήρησης, έχουν φέρει επανάσταση στον τομέα της ανίχνευσης εξωπλανητών, δηλαδή πλανητών που βρίσκονται πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 5.000 εξωπλανήτες, ενώ έχει προταθεί η ύπαρξη άλλων 5.000, η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί μέσω περαιτέρω παρατηρήσεων.

 

 

Παράλληλα, αυτές οι ανακαλύψεις ανέτρεψαν τη μακροχρόνια άποψη της επιστημονικής κοινότητας ότι οι τύποι πλανητών στο Σύμπαν περιορίζονται σε εκείνους που παρατηρούνται στο ηλιακό μας σύστημα.

Αντίθετα, αποδείχθηκε ότι η ποικιλομορφία των πλανητών είναι εντυπωσιακή, με πολλούς εξωπλανήτες να παρουσιάζουν πραγματικά εξωτικά ή απόκοσμα χαρακτηριστικά.

Ο WASP-69 b αποτελεί μια ακόμη ξεχωριστή περίπτωση, που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Προηγούμενες παρατηρήσεις είχαν υποδείξει την ύπαρξη ενός ιδιαίτερου φαινομένου γύρω από αυτόν τον εξωπλανήτη, το οποίο τώρα επιβεβαιώνεται με νέα δεδομένα, αποκαλύπτοντας πρόσθετες λεπτομέρειες για τη φύση του.

Πηγή: Space Daily / NASA