ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗ

We4all: Η ιστορία & το έργο πίσω από τον κορυφαίο οργανισμό που φροντίζει ολιστικά το πράσινο της Ελλάδας

Με αφετηρία τη μεγάλη καταστροφή στο Μάτι, η We4all εξελίχθηκε από μια τοπική πρωτοβουλία σε έναν καταξιωμένο διεθνή φορέα που φροντίζει να γίνει πιο πράσινη η Ελλάδα, αλλά και όλος ο πλανήτης. Πώς μπορείς να βοηθήσεις και εσύ;
|
Open Image Modal
we4all

Έχουν περάσει ήδη 6 χρόνια από τη φωτιά στο Μάτι, μιας πυρκαγιάς που μας άφησε όλους παγωμένους και σοκαρισμένους και στο πέρασμά της πήρε τα πάντα μαζί της: ανθρώπους, σπίτια, χιλιάδες στρέμματα δάσους. Η Ανατολική Αττική μετατράπηκε σε λίγες ώρες σε ένα γυμνό, γκρίζο τοπίο. Στη σκιά αυτής της μεγάλης τραγωδίας -ανθρωπιστικής και περιβαλλοντικής- υπήρξαν άνθρωποι που ευαισθητοποιήθηκαν και αποφάσισαν να αντιδράσουν και να δράσουν. Να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους και με αποφασιστικότητα και δύναμη να κάνουν ό,τι μπορούν για να “ξαναγεννηθεί” ζωή μέσα από τις στάχτες. 

Ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους ήταν και ο Γιάννης Ηλιόπουλος με τον ξάδερφό του, Αντώνη Μπογδάνο. Η φωτιά στο Μάτι στάθηκε η αφορμή για να δημιουργήσουν κάτι που σκέφτονταν καιρό, την We4all. Πρόκειται για έναν Μη Κερδοσκοπικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό, που έχει στόχο να βοηθήσει τη Γη να θεραπευτεί, να της δώσει πίσω έστω και λίγα από αυτά που της παίρνει καθημερινά ο άνθρωπος και να θυμίσει σε όλον τον κόσμο τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως ότι αυτός ο πλανήτης είναι το “σπίτι” μας και τα δέντρα τα “πνευμόνια” μας.

Open Image Modal
Η ομάδα της We4all συνεχώς μεγαλώνει με ανθρώπους που θέλουν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι για ένα πιο πράσινο μέλλον.
we4all

Κάθε 1,2 δευτερόλεπτα, δασική έκταση ίση με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου χάνεται ανεπιστρεπτί. Κάθε μέρα, 324.000 τετραγωνικά μέτρα δάσους εξαφανίζονται, και κάθε χρόνο, 42 δισεκατομμύρια τόνοι CO2 απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Στον πλανήτη μας, το 46% των παγκόσμιων δασών έχει ήδη καταστραφεί, αποκαλύπτοντας το βαθύ οικολογικό αποτύπωμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. 

Μπροστά σε αυτές τις συγκλονιστικές αριθμητικές πραγματικότητες και με έναυσμα την τραγική ιστορία στο Μάτι το 2018, η αρχικά μικρή ομάδα της We4all ξεκίνησε μαζί με μερικούς εθελοντές τις φυτεύσεις δέντρων στο Νέο Βουτζά και στις άλλες πληγείσες περιοχές. Και από τότε ξεκίνησαν και συνεχίζουν με το ίδιο μεράκι και την ίδια αγάπη για τη φύση μας μια τεράστια ολιστική προσπάθεια προστασίας και αποκατάστασης του οικοσυστήματος, που περιλαμβάνει τη διάσωση και αναγέννηση του πρασίνου τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Open Image Modal
Για να κάνεις τη δική σου δωρεά και να βοηθήσεις όλο το έργο της We4all πάτησε εδώ
we4all

 

Από μικρή πρωτοβουλία λίγων ατόμων σε έναν παγκόσμιο οργανισμό

Σε λίγα χρόνια από την ίδρυσή του, η We4all έχει εξελιχθεί από μια τοπική πρωτοβουλία σε έναν καταξιωμένο διεθνή φορέα που αυτή τη στιγμή έχει εξαπλώσει τη δράση της σε 14 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η οργάνωση αναγνωρίστηκε επίσημα από τον ΟΗΕ ως συνεργάτης στο πρόγραμμα αποκατάστασης οικοσυστημάτων, ενισχύοντας τη δέσμευσή της για αποκατάσταση  των παγκόσμιων φυσικών πόρων. Πέραν της συνεργασίας της με τον ΟΗΕ, η We4all εργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμετέχοντας στον πανευρωπαϊκό στόχο της φύτευσης 3 δισεκατομμυρίων δέντρων μέχρι το 2030. Αυτή η προσπάθεια είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και στην προώθηση της βιωσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η We4all πίσω από τις “κάμερες” 

Η δουλειά τους δε σταματά μόνο στο να ανοίξουν μια τρύπα στο έδαφος και να βάλουν μέσα ένα δεντράκι με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα μεγαλώσει. Η ομάδα της We4all είναι συνεχώς πάνω από τα δέντρα που φυτεύει, φροντίζοντάς τα και ποτίζοντάς τα τουλάχιστον 10 με 15 φορές τον χρόνο, ώστε να πετύχουν το μέγιστο ποσοστό επιβίωσης. Και όσα δεν τα καταφέρνουν και ξεραίνονται, τα αντικαθιστούν με άλλα μέχρι να “πιάσουν”. Από το 2018 μέχρι σήμερα, η We4all έχει φυτέψει και φροντίσει πάνω από 3.000.000 δέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό, με την αμέριστη βοήθεια του κόσμου μέσω δωρεών και εθελοντισμού, αλλά και πολλές φορές με τη σημαντική υποστήριξη από εταιρείες που επιθυμούν να συνδράμουν στην προσπάθεια για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

 

Με αφορμή τις διαρκείς περιβαλλοντικές προκλήσεις, η We4all έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την επιδιόρθωση και την προστασία των περιοχών που επλήγησαν από περιβαλλοντικές καταστροφές ή πυρκαγιές. Για παράδειγμα, στη Βόρεια Εύβοια και τη Μάνη, όπου οι φωτιές έχουν αφήσει πίσω τους σημαντικές ζημιές, η We4all έχει διαθέσει περισσότερα από 50.000 ελαιόδεντρα για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της φυσικής βλάστησης και την οικονομική ανάκαμψη των περιοχών. Παράλληλα, δίνει έμφαση στη φύτευση ενδημικών και δύσφλεκτων ειδών που είναι κατάλληλα για την κάθε περιοχή, ενισχύοντας τη φυσική αντοχή των οικοσυστημάτων σε πυρκαγιές και άλλα περιβαλλοντικά φαινόμενα.

Επιπλέον, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η οργάνωση τοποθετεί δεξαμενές νερού σε δασικές και περιαστικές περιοχές. Αυτές οι δεξαμενές χρησιμοποιούνται για την πυρόσβεση και για το πότισμα των φυτευμένων δέντρων, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη νέων πυρκαγιών και στην ενίσχυση του φυσικού περιβάλλοντος.

Open Image Modal
Η We4all κάνει τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα δράσεις για δεντροφυτεύσεις. Για να κάνεις δωρεά και να τους βοηθήσεις να συνεχίσουν το έργο τους, πάτησε εδώ
we4all

Για την προστασία των περιοχών από μελλοντικές πυρκαγιές, η We4all δραστηριοποιείται επίσης στον καθαρισμό ξερών χόρτων που μπορούν να αποτελέσουν εύφλεκτο υλικό. Αυτές οι ενέργειες είναι ουσιαστικές για την πρόληψη της εξάπλωσης φωτιών σε περιαστικές περιοχές.

Μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία περιλαμβάνει τη φύτευση μελισσοκομικών φυτών για την προστασία της μέλισσας και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας. Αυτή η δράση επιδιώκει να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για τις μέλισσες, τα οποία είναι κρίσιμα για την επικονίαση και έχουν ζωτική σημασία για την αγροτική παραγωγή και τη διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων.

Open Image Modal
Μεγάλο μέρος της δράσης τους αφορά πληγείσες περιοχές, όπου πάνε για να τους δώσουν ξανά ζωή, ενώ παράλληλα κάνουν ενέργειες για να αποτραπούν οι φωτιές σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Για να κάνεις δωρεά και να τους βοηθήσεις να συνεχίσουν το έργο τους, πάτησε εδώ
we4all

Πριν όμως, να κάνει το οτιδήποτε η We4all λαμβάνει όλες τις απαραίτητες άδειες για τις φυτεύσεις και συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο, τη Διεύθυνση Δασών και την τοπική αυτοδιοίκηση για να διασφαλίσει ότι οι δράσεις της συνάδουν με τις τοπικές πολιτικές και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Πέρα από τις δράσεις έξω στη φύση, η We4all έχει αναλάβει ένα μεγάλο εκπαιδευτικό κομμάτι, προσπαθώντας να καλλιεργήσει το αίσθημα περιβαλλοντικής ευθύνης στους νέους ανθρώπους και στις κοινότητες. Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 250.000 παιδιά στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου, ώστε να μάθουν από μικρά να ζουν μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στα σχολεία να βοηθούν τις κοινότητές τους με περιβαλλοντικές και άλλες κοινωνικές δράσεις, βοηθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν ένα αίσθημα δέσμευσης και αλληλεγγύης, καθώς και να ενσωματώσουν την οικολογική συνείδηση στη ζωή τους πιο εύκολα. Η ομάδα της We4all εκπαιδεύει επίσης εθελοντές και εργαζόμενους σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, διασφαλίζοντας ότι οι δράσεις που αναλαμβάνουν γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Open Image Modal
Η We4all δίνει μεγάλη βάση στην εκπαίδευση των παιδιών. Για να κάνεις δωρεά και να τους βοηθήσεις να συνεχίσουν το έργο τους, πάτησε εδώ
we4all

Σε μια εποχή όπου η φροντίδα για το περιβάλλον γίνεται περισσότερο απαραίτητη από ποτέ, οι πρωτοβουλίες της We4all αποτελούν παραδείγματα που πρέπει να ακούγονται και να αναγνωρίζονται ευρέως. Με κάθε δέντρο που φυτεύεται, με κάθε παιδί που εκπαιδεύεται, πλησιάζουμε ένα βήμα πιο κοντά στο να ξαναγράψουμε το μέλλον του πλανήτη μας, υπενθυμίζοντάς μας σε όλους μας ότι το “μαζί για όλους” δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, αλλά η βάση για την αλλαγή που χρειαζόμαστε. 

More Info:

Αν θες να βοηθήσεις το έργο τους κάνοντας μια δωρεά, πάτησε εδώ


Αν θέλεις να συμμετέχεις στο δίκτυο των εταιρικών υποστηρικτών πάτησε εδώ