Wingman: Drone για συνοδεία επανδρωμένων μαχητικών από την Airbus

Τι περιλαμβάνει το concept του κολοσσού της αεροναυπηγικής
Open Image Modal
Εικόνα του concept Wingman της Airbus
Airbus

Η ευρεία χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) αποτελεί αποδεδειγμένα πλέον αναπόσπαστο πυλώνα του σύγχρονου πολέμου και δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν ακόμα και για σε μεγάλο βαθμό αντικατάσταση των επανδρωμένων μαχητικών, ωστόσο, αν κρίνει κανείς από τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή ανά τον κόσμο, η επιλογή που φαίνεται να παρέχει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα είναι ο συνδυασμός επανδρωμένων και μη επανδρωμένων μαχητικών- και το concept Wingman της Airbus κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κολοσσός της αεροναυπηγικής αναμένεται να παρουσιάσει το Wingman στην International Aerospace Exhibition ILA στο Βερολίνο. Στη στρατιωτική ορολογία ως wingman χαρακτηρίζεται το «ζευγάρι» ενός πιλότου- ο πιλότος στο δεύτερο μαχητικό του σχηματισμού των δύο αεροσκαφών, που προστατεύει τον νούμερο 1, του παρέχει περισσότερες επιλογές και γενικά βοηθά στην εκτέλεση της αποστολής. Το Wingman της Airbus (που είναι της ίδιας φιλοσοφίας με άλλα αντίστοιχα concepts μη επανδρωμένων αεροσκαφών συνοδείας επανδρωμένων που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, τα οποία ως ευρύτερη κατηγορία χαρακτηρίζονται ως «Loyal Wingman») θα λειτουργεί σε γενικές γραμμές σε αυτό το πλαίσιο.

Το Wingman θα είναι ένα μαχητικό drone που θα «διοικείται» από τον πιλότο που χειρίζεται το επανδρωμένο μαχητικό του σχηματισμού (που μπορεί να είναι κάποιου τύπου που είναι σε υπηρεσία ήδη σήμερα, όπως πχ το Eurofighter ή το αντίστοιχης γενιάς Rafale- ενώ αντίστοιχα αμερικανικά προγράμματα εστιάζουν στο 5ης γενεάς F-35) προκειμένου να αναλαμβάνει σημαντικές αποστολές οι οποίες θα ήταν πολύ επικίνδυνες για το επανδρωμένο αεροσκάφος.

H Airbus θα παρουσιάσει από τις 5 ως τις 9 Ιουνίου ένα μοντέλο 1:1, το οποίο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες δυνατότητες, όπως χαμηλή παρατηρησιμότητα, ενσωμάτωση διαφόρων ειδών οπλισμού, προηγμένοι αισθητήρες κ.α. Γενικότερα μιλώντας το Wingman προορίζεται να επαυξάνει τις δυνατότητες των υπαρχόντων μαχητικών, ενισχύοντάς τα με μη επανδρωμένα που μπορεί να φέρουν επιπλέον όπλα, αισθητήρες, αντίμετρα κλπ. Οι αποστολές τους μπορεί να περιλαμβάνουν αναγνώριση, παρεμβολές, εκτόξευση όπλων εναντίον στόχων στον αέρα ή στο έδαφος κ.α., με το επανδρωμένο μαχητικό να λειτουργεί πρακτικά ως σκάφος διοικήσεως και τον πιλότο να διευθύνει τα συνοδευτικά μη επανδρωμένα μαχητικά.