Wonder Woman εναντίον Νετανιάχου - Η ισραηλινή ηθοποιός Γκαλ Γκαντότ υπερασπίζεται τους Άραβες

Διασημότητες από το Ισραήλ περνούν στην επίθεση λίγο πριν τις εκλογές.

Ένα ακόμη πλήγμα αυτή τη φορά από το εξωτερικό και τον κόσμο του θεάματος, δέχεται ο ισραηλινός πρωθυπουργός λίγο πριν τις πρόωρες εκλογές της 9ης Απριλίου. Τη στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες για υποθέσεις διαφθορά και χρηματισμού ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δέχεται σφοδρή κριτική από διάσημες ισραηλινές ηθοποιούς με τελευταία την Γκαλ Γκαντόντ, που υποδύθηκε το ρόλο της Wonder Woman. 

H Γκαντόντ συντάχθηκε με χρήστες των μέσω κοινωνικής δικτύωσης που σφυροκοπούν τον ισραηλινό πρωθυπουργό για τις τελευταίες δηλώσεις του πως το κράτος του Ισραήλ δεν ανήκει σε όλους τους πολίτες του, αλλά μόνον στους Εβραίους. Το σχόλιο του Νετανιάχου είχε έρθει μάλιστα ως σύσταση προς την παρουσιάστρια και μοντέλο Ροτέμ Σιλά η οποία είχε επικρίνει νωρίτερα την υπουργό Πολιτισμού Μίρι Ρεγκέβ, η οποία είχε υποστηρίξει ότι μια εκλογική νίκη του αντιπάλου του Νετανιάχου, Μπέντζαμιν Γκαντζ δεν θα ήταν καλό για το Ισραήλ γιατί «αυτός θα σχηματίσει συνασπισμό με τους Άραβες».

Η διαμάχη Ροτέμ-Γκαντότ με Νετανιάχου

Η Ροτέμ σχολίασε: «Ποιο είναι το πρόβλημα με τους Άραβες; Κύριε των Ουρανών , υπάρχουν και Άραβες πολίτες σε αυτή τη χώρα. Το Ισραήλ είναι ένα κράτος όλων των πολιτών του και όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι».

Και η απάντηση του Νετανιάχου ήταν: «Αγαπητή Ροτέμ μια σημαντική διόρθωση: το Ισραήλ δεν είναι το κράτος όλων των πολιτών του. Σύμφωνα με το Σύνταγμα που ψηφίστηκε από εμάς, το Ισραήλ είναι το κράτος των Εβραίων - και κανενός άλλου».

Η Γκαντότ πήρε μέρος στη διαμάχη που ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απευθυνόμενη στα 28εκατ ακολούθους της σχολίασε: «Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν» . Όπως επισημαίνει  «Δεν έχει να κάνει με τη δεξιά, ή την αριστερά, ούτε με Άραβες και Εβραίους. Ούτε με λαϊκούς και θρησκευόμενους. Είναι ένα ζήτημα διαλόγου για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανεκτικότητα», τονίζει η Γκαντότ, ηθοποιός που έγινε γνωστή μέσα από τη σειρά ταινιών Fast & Furious.

Open Image Modal
Ροτέμ Σελά
ASSOCIATED PRESS

 

Στο μεταξύ βέβαια η κόντρα Σελά και Νετανιάχου συνεχιζόταν. «Πότε στο καλό κάποιο μέλος της κυβέρνησης θα δηλώσει μπροστά στις κάμερες, ενώπιον του κοινού, πως το Ισραήλ είναι μία χώρα για όλους τους πολίτες του και ο καθένας γεννιέται ίσος, ακόμη και οι Άραβες;», έγραψε στον δικό της λογαριασμό στο Instagram η φίλη της Σέλα για να της απαντήσει ο Νετανιάχου: «το Ισραήλ σέβεται τα προσωπικά δικαιώματα όλων -εβραίων και μη. Εξίσου όμως είναι ένα κράτος του εβραϊκού λαού. Οι άλλοι λαοί, οι εθνικότητες και μειονότητες ήδη εκπροσωπούνται σε άλλα κράτη».

Στη διαμάχη ενεπλάκη και ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν, που εκπροσωπεί την μετριοπαθή πτέρυγα του Λικούντ, παίρνοντας αποστάσεις  από τις δηλώσεις του Νετανιάχου: «Σε τούτη τη χώρα δεν υπάρχουν πολίτες πρωτοκλασάτοι και ούτε υπάρχουν πολίτες, ή ψηφοφόροι, δευτεροκλασάτοι. Στο κράτος του Ισραήλ υπάρχει ισότητα στα δικαιώματα για όλους», τόνισε ο Ρίβλιν, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την 40η επέτειο της ειρήνης με την Αίγυπτο.

Open Image Modal
Karwai Tang via Getty Images

 

Οι εκλογές και οι Ισραηλινοί - Άραβες

Ο Νετανιάχου στις επερχόμενες εκλογές θα βρεθεί αντιμέτωπος με τρεις πρώην αρχηγούς του επιτελείου ενόπλων δυνάμεων (τους πρώην στρατηγούς Μπένι Γκατζ, Μόσε Γιαλόν και Γκάμπι Ασκενάζι, της κεντρώας συμμαχίας «Γαλάζιο και Λευκό»), που απειλούν την πολιτική του ισχύ, όπως γράφει ο πολιτικός αναλυτής Μπεν Κάσπιτ στην εφημερίδα Maariv. «Το κεντρικό ζήτημα είναι εάν θα υπάρξει μία πλειοψηφία της συμμαχίας που μαζί με τα αραβικά κόμματα θα εμποδίσουν την επανεκλογή του».

Τα αραβικά κόμματα, που στις περασμένες εκλογές του 2015 είχαν κατέλθει ενωμένα και αποτέλεσαν την τρίτη δύναμη στην Κνεσέτ (Κοινοβούλιο) μετά το Λικούντ και τους Εργατικούς, τώρα κατέρχονται διαιρεμένα. Από τη μία πλευρά, η συμμαχία Χαντάς-Τάαλ, με επικεφαλής του προβεβλημένους ηγέτες της αραβικής κοινότητας Αϊμαν Όντεχ και Άχμαντ Τίμπι, που επιδιώκει να επαναλάβει τον εκλογικό θρίαμβο του ’15. Από την άλλη, το κόμμα Μπαλάντ-Ενωτικό Ψηφοδέλτιο με ριζοσπαστικό εθνικιστικό χαρακτήρα έχει αποκλεισθεί από την επικείμενη αναμέτρηση από το εκλογοδικείο, με την κατηγορία ότι «αρνείται τον ιουδαϊκό χαρακτήρα του ισραηλινού κράτους» και πλέον αναμένει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το εάν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές.

Το 1,8 εκατ. αράβων πολιτών που αντιπροσωπεύουν το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ, θεωρεί πως το Σύνταγμα καθιερώνει τις διακρίσεις έναντι των Παλαιστινίων που παρέμειναν εντός των συνόρων του ισραηλινού κράτους, μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας του 1948. Αναγνωρίζει μόνον την αυτοδιάθεση των Εβραίων και ορίζει ως επίσημη γλώσσα μόνον τα εβραϊκά. Το 85% των Αράβων είναι μουσουλμάνοι, μαζί με χριστιανούς και άλλες θρησκευτικές μειονότητες, ενώ το μισό του αραβικού πληθυσμού να είναι κάτω των 18 ετών, με τη δημογραφική τάση του φαίνεται να σημειώνει κάμψη την τελευταία 50ετία, καθώς ο μέσος όρος των γεννήσεων από 9,2 παιδιά ανά γυναίκα έχει μειωθεί στα 3,3 σήμερα, σχεδόν ίσος με αυτό των εβραϊκών οικογενειών.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

 

«Ζοφεροί καιροί»

Αναφορικά με τις δύο ηθοποιούς και τις αντιδράσεις τους, ο Τίμπι σχολίαζε στο Twitter: «το ότι μία σημαίνουσα δημόσια προσωπικότητα πρέπει να οπλισθεί με θάρρος για να μπορέσει να εκφράσει ότι και οι Άραβες επίσης είναι ανθρώπινα όντα, διατρανώνει ότι ζούμε σε ζοφερούς καιρούς».

Αλλά και σε άρθρο της, η εφημερίδα Haaretz, επίσης επαινεί εκείνους που τολμούν να πολεμήσουν «την απονομιμοποίηση των πολιτικών εκπροσώπων της αραβικής κοινότητας». «Ο Νετανιάχου παραδέχθηκε εν τέλει πως το Σύνταγμα καθοσιώνει την νομική ανωτερότητα των Εβραίων και διατρανώνει πως το Ισραήλ ανήκει περισσότερο σε έναν Εβραίο με διπλή υπηκοότητα Αμερικανική και Ισραηλινή (όπως όλοι οι μετανάστες) απ′ όσο σε έναν Άραβα πολίτη που γεννήθηκε στη χώρα τούτη» σημειώνει.

Τα 1,8 εκατ. Άραβες πολίτες, που αντιπροσωπεύουν το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ, θεωρούν πως το Σύνταγμα καθιερώνει τις διακρίσεις έναντι των Παλαιστινίων που παρέμειναν εντός των συνόρων του ισραηλινού κράτους, μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας του 1948. Αναγνωρίζει μόνον την αυτοδιάθεση των Εβραίων και ορίζει ως επίσημη γλώσσα μόνον τα εβραϊκά. Το 85% των Αράβων είναι μουσουλμάνοι, μαζί με χριστιανούς και άλλες θρησκευτικές μειονότητες, ενώ το μισό του αραβικού πληθυσμού να είναι κάτω των 18 ετών, με τη δημογραφική τάση του φαίνεται να σημειώνει κάμψη την τελευταία 50ετία, καθώς ο μέσος όρος των γεννήσεων από 9,2 παιδιά ανά γυναίκα έχει μειωθεί στα 3,3 σήμερα, σχεδόν ίσος με αυτό των εβραϊκών οικογενειών.

Πηγές: ΒΒC, Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ