WorkInGreece: Χιλιάδες εργαζόμενοι από τρίτες χώρες για τις κενές θέσεις στην Ελλάδα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WorkInGreece, Βαγγέλης Κανελλόπουλος εξηγεί στην HuffPost, πώς σε μια χώρα με 800.000 ανέργους χρειάζονται εργατικά χέρια από το εξωτερικό.
|
Open Image Modal
ollo via Getty Images

Τα τελευταία χρόνια, η μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, στη χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη (10%), αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των επιχειρήσεων, που βρίσκονται σε έναν συνεχή αγώνα αναζήτησης εργαζομένων ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Με τους κλάδους του τουρισμού, της γεωργίας και των κατασκευών να χρειάζονται περισσότερους από 700.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η αναζήτηση εργαζομένων είναι ένας δύσκολος γρίφος.

Πριν από πέντε περίπου μήνες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα WorkInGreece.io, ήρθε για να καλύψει το τεράστιο κενό, έχοντας φέρει ήδη 15.000 νόμιμους, ξένους εργαζομένους, στην Ελλάδα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WorkInGreece, Βαγγέλης Κανελλόπουλος εξηγεί στη HuffPost πως προέκυψε η ιδέα, πως γίνεται το matching εργοδοτών - εργαζομένων, ποιες ανάγκες καλύπτουν και πώς μια χώρα με 800.000 ανέργους φέρνει εργατικά χέρια από το εξωτερικό. 

Open Image Modal
workInGreece

 

Πώς προέκυψε η ιδέα του WorkInGreece.io;

Το WorkInGreece, δημιουργήθηκε για να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και είναι η εύρεση κατάλληλου και επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού από το εξωτερικό.

Παράλληλα και εξίσου σημαντικό, είναι ότι δίνει την ευκαιρία σε εργαζόμενους από το εξωτερικό, να βρουν την κατάλληλη δουλειά, σύμφωνα με τους στόχους και τις φιλοδοξίες τους.

Η δημιουργία του WorkInGreece.io, αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη της Alexander Moore, καθώς η μητρική εταιρεία διαθέτει 20ετή εμπειρία στον χώρο της τεχνολογίας. Επίσης, η ίδια ομάδα έχει αναπτύξει το BooostMe.io την No1 πλατφόρμα διασύνδεσης, εκπαίδευσης και εργασίας που απευθύνεται στον παγκόσμιο ναυτιλιακό κόσμο.

Η αλλαγή στην πολιτική της μετανάστευσης, τόσο σε ελληνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης αποτέλεσε το έναυσμα για την υλοποίηση του
WorkInGreece.io.

Πως γίνεται το matching μεταξύ εργοδότη-εργαζόμενου;

To WorkInGreece.io, δεν είναι ένα συνηθισμένο app εύρεσης εργαζομένων, που απλώς συγκεντρώνει βιογραφικά και φωτογραφίες εργαζομένων, αλλά μια
ολοκληρωμένη υπηρεσία Ανθρώπινου Δυναμικού, από όλες τις βαθμίδες (χαμηλής, υψηλής και πολύ υψηλής εξειδίκευσης) για εργαζόμενους από το
εξωτερικό.

Η πλατφόρμα, διαθέτει εργαλεία που επιτρέπουν την καλύτερη αξιολόγηση και παρουσίαση των εργαζομένων όπως για παράδειγμα βίντεο, τεστ αγγλικών, τεστ
ικανοτήτων, ψυχολογικά τεστ, direct chatting.

Το WorkInGreece.io, αντλεί εργαζόμενους από 12 χώρες (Βιετνάμ, Μπαγκλαντές, Ινδία, Αίγυπτος, Γεωργία, Ινδονησία, Μολδαβία, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη) και αξιοποιώντας τεχνολογίες υψηλού επιπέδου, όπως τεχνητή νοημοσύνη, υποστηρίζει ελληνικές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να βρουν τους κατάλληλους εργαζόμενους για την κάθε θέση εργασίας.

Επίσης, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, προσπαθούμε να αξιολογήσουμε κατά πόσο πράγματι οι εργαζόμενοι θα έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα και για την συγκεκριμένη θέση εργασίας που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, μειώνοντας την πιθανότητα να μην έρθουν ή να διαφύγουν παράνομα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον, στοχεύουμε στην μείωση της πιθανότητας, τα προσόντα που καταχωρούνται να είναι πλαστά, ειδικά για βιογραφικά εξειδίκευσης.

 

Πόσοι εργαζόμενοι έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα; Πρόκειται για εξειδικευμένο προσωπικό ή μόνο χαμηλών προσόντων;

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, έχουν προστεθεί περισσότερα από 15.000 αξιόλογα βιογραφικά όλων των βαθμίδων από χαμηλή, μέση και υψηλή εξειδίκευση στην πλατφόρμα μας.

Στους στόχους μας, είναι να υποστηρίξουμε την διαφάνεια σε όλα τα βήματα του κύκλου ξεκινώντας από την εύρεση των εργαζομένων χωρίς αποκλεισμούς ή εκμετάλλευση, την υποστήριξη στην διαδικασία μετάκλησης, τις συνθήκες
εργασίας και τον επαναπατρισμό των εργαζομένων. Ήδη στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε αναπτύξει στενή συνεργασία με σημαντικές πρεσβείες χωρών από τις χώρες προέλευσης των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά τις ειδικότητες των εργαζομένων, η συνήθης αρχική εντύπωση είναι ότι οι εργαζόμενοι από χώρες του εξωτερικού, προορίζονται να καλύψουν θέσεις ανειδίκευτων εργατών. Φυσικά, η ανάγκη αυτή υπάρχει και καλύπτεται από σχετικούς εργαζόμενους. Ωστόσο, η πραγματική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις είναι η εύρεση και αξιοποίηση προσωπικού μεσαίας και υψηλής εξειδίκευσης.

Ενδεικτικά, αιτήματα που λαμβάνουμε για εργαζόμενους με εξειδίκευση στον αγροτικό κλάδο, περιλαμβάνει εξειδίκευση σε συγκεκριμένες καλλιέργειες (π.χ. ζαχαροκάλαμα), τεχνική υποστήριξη σε αρδευτικά και μηχανολογικά συστήματα και γεωπόνους.

  • Στον κατασκευαστικό κλάδο ενδεικτικά μας ζητάνε ξυλουργούς, πιστοποιημένους ηλεκτροσυγκολλητές, βαφείς, χειριστές μηχανημάτων και μηχανικούς κατασκευών.
  • Στην βιομηχανία υπάρχει ζήτηση για εργαζόμενους με εξειδίκευση στην παραγωγή τροφίμων, συντηρητές μηχανολογικού εξοπλισμού, στελέχη ποιότητας και μηχανικούς παραγωγής.
  • Στον τουρισμό μας ζητάνε εξειδικευμένους chef, spa therapist, sommelier και στελέχη εξυπηρέτησης πελατών.

Είναι προφανές ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να γίνει αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,
ωστόσο το επίπεδο γνώσεων τους είναι χρήσιμο για τις ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολούνται.

Πρόσφατα από εξαγωγικές επιχειρήσεις, έχουμε ζήτηση για στελέχη ώστε να υποστηρίξουν τα προϊόντα και τις πωλήσεις τους στις χώρες τους, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του θεσμού της μετάκλησης.

Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν άδεια παραμονής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ποια είναι η διαδικασία;

Οι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν δύο τύπου άδειες απασχόλησης την προσωρινή και την εξαρτημένη. Σε προσωρινή απασχόληση, ο εργαζόμενος παραμένει στη χώρα για περιορισμένη περίοδο π.χ. 6-9 μήνες, ενώ ακολούθως πρέπει να φύγει από την Ελλάδα για τουλάχιστον τρεις μήνες, προτού επιστρέψει. Τα τουριστικά επαγγέλματα αναμφίβολα αξιοποιούν αυτή την μορφή εργασίας, δίχως να αποκλείονται και άλλοι κλάδοι με εποχική εργασία.

Στην εξαρτημένη εργασία, ο εργαζόμενος μπορεί να παραμείνει για ένα χρόνο και να επεκταθεί χωρίς να απαιτείται η αποχώρησή του από την Ελλάδα. Η εξαρτημένη εργασία συχνά θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική τους περισσότερους τομείς και είναι προτιμητέα, τόσο από επιχειρήσεις όσο και από εργαζόμενους.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (όπως επάγγελμα, ασφάλιση) να απασχοληθούν εργαζόμενοι εξαρτημένης εργασίας-που εργάζονται σε εργασίες με εποχική φύση σε άλλο εργοδότη- προκειμένου να
μην απαιτείται η έξοδος τους από τη χώρα και η επανάκληση τους.

Πώς εντοπίζετε και αξιολογείτε τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να εργαστούν στη χώρα μας;

Η ανεύρεση και η προσέλκυση των κατάλληλων εργαζομένων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την πλατφόρμα μας. Για τους σκοπούς αυτούς, αξιοποιούμε διαφορετικά κανάλια προσέλκυσης, όπως είναι τα social media, ώστε να προωθήσουμε τόσο την πλατφόρμα μας όσο και συγκεκριμένες κατηγορίες εργασίας. Η ανταπόκριση είναι εντυπωσιακή. Ήδη περισσότεροι από 15.000 νέοι εργαζόμενοι, από 12 χώρες, έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα τους τελευταίους 4 μήνες.

Επίσης, η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων σε εργαλεία αξιολόγησης του WorkInGreece.io έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη μας (για παράδειγμα test αγγλικής γλώσσας). Παρόλο που το WorkInGreece.io έχει δημιουργηθεί πρόσφατα, ήδη έχουμε έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων που εγγράφονται στην πλατφόρμα μας και οι οποίοι δεν προέρχονται από προωθητικές ενέργειες.

Η οργανική ανάπτυξη, οφείλεται σε συστάσεις κυρίως από «στόμα σε στόμα» ή απλώς από εργαζόμενους που μας ανακαλύπτουν. Επίσης, σημαντικός αριθμός πιστοποιημένων γραφείων προσωπικού από συγκεκριμένες χώρες μας προσεγγίζει, ώστε να έχουμε πρόσβαση στο ανθρώπινο δυναμικό τους.

Ποιος ο ρόλος των τοπικών γραφείων προσωπικού στην εκάστοτε χώρα και η συνεργασία μαζί τους;

Σε πολλά κράτη υπάρχει νομοθετική απαίτηση για πιστοποιημένα γραφεία Προσωπικού για εργαζόμενους, που επιθυμούν να μεταναστεύσουν για εργασία. Χωρίς την συνεργασία μαζί τους, ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να
πάρει άδεια εξόδου από την χώρα για εργασία.

Σε χώρες όπως είναι οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο είναι εξαιρετικά αυστηρό, περιορίζοντας φαινόμενα εκμετάλλευσης των εργαζομένων και αυξάνοντας την διαφάνεια. Επίσης, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο
τα επαγγελματικά προσόντα και η εμπειρία των εργαζομένων να είναι πλαστά.

Τα πλέον οργανωμένα γραφεία, διαθέτουν διαδικασίες αξιολόγησης των εργαζομένων και σχολές εκπαίδευσης για ξένες γλώσσες και επαγγελματικές ικανότητες. Είναι στα άμεσα σχέδια του WorkInGreece.io, να ζητήσει από τα γραφεία αυτά που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μας, να ελεγχθούν κατά ISO 26000 ώστε να επαληθευθεί η κοινωνική εταιρική ευθύνη τους.

Στόχος μας, είναι να ενισχύσουμε την διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα, ξεκινώντας από την εύρεση των εργαζομένων στην χώρα προέλευσης τους μέχρι την απασχόληση τους στην Ελλάδα.

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας και σε τι κλάδους υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για ξένους εργαζόμενους;

Είναι πραγματικά δύσκολο να προσδιορίσει κανείς περιοχή της Ελλάδας στην οποία δεν υπάρχουν ιδιαίτερα σημαντικές ανάγκες εργατικό δυναμικό. Σίγουρα η κάθε περιοχή, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της, έχει διαφορετικές ανάγκες.

Για παράδειγμα, η έμφαση στις Κυκλάδες είναι εργαζόμενοι για τουριστικά επαγγέλματά, στην Δυτική Ελλάδα εργαζόμενοι του πρωτογενή τομέα και στους νομούς με ΒΙΠΕ οι βιομηχανικοί εργάτες.

Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται από τις 1.500 ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, για το WorkInGreece.io. Σε αυτές τις επιχειρήσεις, περιλαμβάνονται από αγρότες μικρής αγροτικής εκμετάλλευσης έως μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του κατασκευαστικού
και βιομηχανικού τομέα.

Ποιος φροντίζει για την διαμονή τους και σε τι επίπεδο είναι οι αμοιβές τους;

Ο εργοδότης είναι υπεύθυνος ώστε ο εργαζόμενος να έχει πρόσβαση σε κατάλληλο χώρο διαμονής και διατροφή, όπως άλλωστε ορίζει η νομοθεσία. Μας έχει κάνει ιδιαίτερα θετική εντύπωση το γεγονός, ότι πολλοί εργοδότες παρέχουν δωρεάν διαμονή και διατροφή, αποσκοπώντας στην υψηλή ικανοποίηση των εργαζομένων τους. Είναι προφανή τα αποτελέσματα των παροχών αυτών στην παραγωγικότητα και την αφοσίωση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές.

Η ελάχιστη αμοιβή που δικαιούται ένας εργαζόμενος από το εξωτερικό είναι ο βασικός μισθός που ορίζει η εργατική νομοθεσία. Εφόσον σε κάποιο
επάγγελμα υφίσταται συλλογική σύμβαση εργασίας, αυτή καθορίζει την ελάχιστη αμοιβή, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με εργαζόμενους στον τουρισμό.

Είναι πολύ σύνηθες, εργοδότες να δίνουν υψηλότερες αμοιβές από τις ελάχιστες, όταν κρίνουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν τις ικανότητες και προσόντα να προσφέρουν υψηλού επιπέδου εργασία.

Είναι ευχαριστημένοι από τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα ή μετά από μια «πρώτη γεύση» προτιμούν άλλες χώρες;

Το ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς οι εργαζόμενοι από τις χώρες αυτές έχουν διαρκώς αυξανόμενες επιλογές να εργαστούν σε ανεπτυγμένες χώρες, όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αυστραλία, στη Μέση Ανατολή και στα πλούσια κράτη της Ασίας όπως η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη.

Οι συνθήκες εργασίας και το εισόδημα, είναι ο βασικός παράγοντας επιλογής της χώρας εργασίας, ειδικά για αυτούς που αποζητούν σημαντική διάρκεια παραμονής στην χώρα και διαθέτουν σημαντικές ικανότητες.

Με την ευκολία επικοινωνίας και τα social media οι εργαζόμενοι εύκολα μπορούν να συγκρίνουν τις συνθήκες στην Ελλάδα με άλλες ανταγωνιστικές σε εμάς χώρες. Δυστυχώς, υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις που οι εργοδότες δεν έχουν διασφαλίσει βασικές συνθήκες εργασίας και οι εργαζόμενοι αυτοί, αποζητούν είτε να γυρίσουν στην πατρίδα τους, είτε να βρουν άλλους προορισμούς για εργασία.

Η ζημιά που δημιουργείται από αυτά τα περιστατικά, επιδρά έντονα αρνητικά στην εικόνα της χώρας μας. Στους άμεσους στόχους μας, είναι η πιστοποίηση των συνθηκών εργασίας ανά εργοδότη, ώστε να διασφαλίσουμε ακριβώς την ποιότητα τους.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εργαζόμενοι από συγκεκριμένα κράτη, οι οποίοι πέφτουν θύματα κυκλωμάτων διακίνησης, που έναντι υψηλής αμοιβής, τους υπόσχονται παράνομη μεταφορά σε χώρες με υπέρογκους μισθούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μετάκληση στην Ελλάδα λειτουργεί σαν το εργαλείο για να μπορέσουν να μπουν νόμιμα στην ΕΕ και κατόπιν να γίνει παράνομη διακίνηση τους σε άλλα κράτη.

Γι αυτό και δίνουμε μεγάλη έμφαση στην διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα από την διαδικασία εύρεσης των εργαζομένων, την αξιολόγηση των κινήτρων των εργαζομένων που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, τους εργοδότες και τις
συνθήκες εργασίας που παρέχουν. Όσο η αλυσίδα αυτή είναι ξεκάθαρη, τόσο οι εργαζόμενοι που έρχονται, θα παραμένουν στην χώρα μας προσφέροντας στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Η εταιρείας σας φέρνει ξένους εργαζόμενους μόνο στην Ελλάδα ή και σε άλλες χώρες;

Οι εργαζόμενοι που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα μας και οι συνεργασίες που διαθέτουμε στις χώρες προέλευσης, προφανώς δεν θεωρούν την Ελλάδα ως τον μοναδικό προορισμό για εργασία. Ήδη μας έχει ζητηθεί από πολλούς εργαζόμενους αλλά και γραφεία εύρεσης προσωπικού, να επεκτείνουμε την δραστηριότητα μας και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Στα πολύ άμεσα σχέδια μας είναι η επέκταση της πλατφόρμας μας με το brand WorkInEurope.io το οποίο έχουμε κατοχυρώσει. Η κίνηση αυτή, θα δημιουργήσει
πολλαπλασιαστικά οφέλη, καθώς θα αυξήσει σημαντικά την «δεξαμενή» εργαζομένων και περισσότερα δεδομένα για αξιοποίηση.

Γιατί μια χώρα με υψηλή ανεργία χρειάζεται ξένους εργαζομένους;

Αρχικά φαίνεται παράδοξο πως είναι η Ελλάδα με ανεργία περίπου 10%, αναζητά εργαζόμενους από το εξωτερικό. Η απάντηση είναι ότι τόσο η γήρανση του πληθυσμού όσο και η αύξηση του βιοτικού επιπέδου της χώρας καθιστούν σημαντικό αριθμό επαγγελμάτων ως μη ελκυστικά για τους Έλληνες εργαζόμενους.

Επομένως οι επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ότι δεν μπορούν να βρουν κατάλληλο εργατικό δυναμικό για σημαντικό αριθμό θέσεων ακόμα και αυξάνοντας σημαντικά τις αμοιβές. Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά αφορά τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες παγκοσμίως οι οποίες αναγνωρίζουν την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού ως τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη τους.