Χορηγούμενο από Vodafone

«World of Difference»: Οι νέοι που παίρνουν τη δύναμη να στήσουν μια διαφορετική κοινωνία

Δέκα χρόνια μετά, το πρόγραμμα του Ιδρύματος Vodafone συνεχίζει να στηρίζει νέους, όπως ο Νίκος Σχετάκης και ο Ηλίας Χάντζος.
Open Image Modal
Huffpost GR

Για τα επόμενα τρία λεπτά, κλείστε τα μάτια. Φανταστείτε μια κοινωνία αξιοκρατική, προσβάσιμη, βιώσιμη. Δώστε της ένα όνομα και σκεφτείτε πώς θα συμπεριφέρονταν οι πολίτες της. Παρακολουθήστε όσο πιο λεπτομερώς μπορείτε τις κινήσεις τους. Το χαμόγελο που έχουν στα χείλη την ώρα που πηγαίνουν στη δουλειά αλλά και όταν φεύγουν από αυτήν, γνωρίζοντας ότι έχουν παράξει κάτι σημαντικό. Παρατηρήστε την ηρεμία τους. Τώρα, ανοίξτε τα μάτια. Κατά πάσα πιθανότητα μόλις φανταστήκατε μια προσομοίωση του «World of Difference».

Του Προγράμματος του Ιδρύματος Vodafone το οποίο για δέκατη χρονιά και παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, προσαρμόστηκε στα δεδομένα της εποχής και συνέχισε να δίνει τη δυνατότητα αλλά και τα εφόδια στους νέους να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, δουλεύοντας για έξι μήνες στον ΜΚΟ της επιλογής τους. Γιατί δεν μπορείς να πας μπροστά αν δεν εμπιστευτείς εκείνους που πραγματικά βλέπουν ως μονόδρομο την εξέλιξη. Και οι νέοι είναι αυτοί που όχι μόνο θέλουν να δουν την αλλαγή της κοινωνίας μας, αλλά είναι και σε θέση να συνεισφέρουν σε αυτό βασιζόμενοι στο διαφορετικό τρόπο σκέψης τους, στη γνώση της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων που αυτή προσφέρει, αλλά και το πάθος τους για έναν πραγματικά και όχι ουτοπικά καλύτερο κόσμο. Και στην πράξη το πετυχαίνουν μέσω του «World of Difference», γιατί έχουν και τη θέληση αλλά και τα εργαλεία για να τα καταφέρουν, μιας που από φέτος, κοντά τους για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του έργου τους είναι το HIGGS, το 1Incubator & Accelerator για ΜΚΟ στην Ελλάδα, που συνεργάζεται με το Ίδρυμα Vodafone.

Ο Νίκος ανακάλυψε ότι έχει ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) όταν ήταν φοιτητής πληροφορικής στις Σέρρες. «Η ΔΕΠΥ είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή η οποία ξεκινάει στην παιδική ηλικία και εμμένει συχνά και στην ενήλικη ζωή, ενώ βρίσκεται περίπου στο 6.5% του μαθητικού πληθυσμού και στο 4% των ενηλίκων. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η απροσεξία, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα. Μπορεί κάποιος να έχει ένα ή και όλα από αυτά τα χαρακτηριστικά». Στην προσπάθειά του να βοηθηθεί αλλά και να βοηθήσει άλλους ανθρώπους που είχαν ΔΕΠΥ, ίδρυσε την ομάδα αυτοβοήθειας για ενήλικες με ΔΕΠΥ Θεσσαλονίκης και δημιούργησε αντίστοιχα, ένα διαδικτυακό φόρουμ.

«Σύντομα όμως, κατάλαβα ότι δεν μου αρκούσε αυτό, οπότε αποφάσισα να εκπαιδευτώ σαν Coach για τη ΔΕΠΥ και τώρα κάνω μεταπτυχιακό στην ψυχολογία ώστε να προσφέρω όσο περισσότερο μπορώ». Ο Νίκος Σχετάκης είναι ένας εκ των δέκα νικητών του Προγράμματος «World of Difference», ο οποίος σήμερα εργάζεται στο Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) με την επωνυμία ADHD Hellas, ως Υπεύθυνος Στρατηγικής, Ψηφιακής Εκπαίδευσης και Προώθησης. Μεταξύ των καθηκόντων του είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πάνω στη ΔΕΠΥ, καθώς και η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας πληροφόρησης και υποστήριξης των ατόμων αυτών. «Μέσω της εφαρμογής τηλεδιάσκεψης εκπαιδεύω ενήλικες με ΔΕΠΥ από όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να μεταβούν στα γραφεία μας. Επίσης, χρησιμοποιούμε τα social media για να επικοινωνούμε με τους συμμετέχοντες μετά τα σεμινάρια αλλά και για να ενημερώνουμε ακόμα περισσότερο κόσμο για την υλοποίηση αυτών των σεμιναρίων».

Open Image Modal
Copyrighted. All intellectual ri
Νίκος Σχετάκης

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, στο τέλος του έργου μου θα έχουν εκπαιδευτεί περίπου 200 ενήλικες με ΔΕΠΥ, καθώς και θα έχουν ενημερωθεί για την ύπαρξη της ΔΕΠΥ και του προγράμματος ακόμα 25.000 άτομα. Θα έχουμε κάνει, επίσης, πιο εύκολη και πλήρη την ενημέρωση όποιου ενδιαφέρεται να μάθει για τη ΔΕΠΥ, μέσω της αναβαθμισμένης μας ψηφιακής πλατφόρμας και προσφέροντας νέες υπηρεσίες» συμπληρώνει ο Νίκος ο οποίος νιώθει ιδιαίτερα χαρούμενος που επιτέλους μπορεί να προσφέρει στο βαθμό που θα ήθελε στην κοινωνία.

«Πιστεύω πως αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου, αναπτύσσεται βέλτιστα και ολιστικά και το συνολικό του οικοσύστημα. Είναι κάτι σαν ένα θετικό ντόμινο θα το έλεγα, καθώς αγγίζει πολλούς διαφορετικούς τομείς, όπως τον τουρισμό και την οικονομία με νέες θέσεις εργασίας, επενδύσεις και περισσότερους επισκέπτες, την κοινωνία και φυσικά τον πολιτισμό». Ο Ηλίας Χάντζος είναι ένας ακόμη νικητής του Προγράμματος «World of Difference», ο οποίος εργάζεται ως Σύμβουλος Βιώσιμης Ανάπτυξης των φορέων διαχείρισης των Πολιτιστικών Διαδρομών στο Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.

Open Image Modal
Copyrighted. All intellectual ri
Ηλίας Χάντζος

«Με κάνει να νιώθω ξεχωριστός η εμπιστοσύνη που μου έδειξε το σωματείο και το Ίδρυμα Vodafone, να υλοποιήσω αυτό το πρότζεκτ, βάσει των πιστεύω μου, πως υπάρχουν δηλαδή λύσεις και μπορούμε να τις βρούμε μέσω των συνεργειών όπου γίνεται κατά την άποψή μου κάτι μαγικό, το 1+1 μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από 2», δηλώνει ο Ηλίας που είναι Υπεύθυνος για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Marketing των DMO (Destination Marketing and Management Organization, Φορέων Διαχείρισης Προορισμών), καθώς και για την οργάνωση της κατάρτισης των επιχειρήσεων των Clusters των ανωτέρω Διαδρομών στις αρμοδιότητές του έχει την υλοποίηση του κατάλληλου μηχανισμού οργάνωσης, διοίκησης και εποπτείας, ώστε να προωθηθούν και να αναπτυχθούν ολιστικές λύσεις προσέγγισης και εξέλιξης ενός εύρυθμου πολιτιστικού τουριστικού προϊόντος-brand. Αρωγός στο πρότζεκτ του είναι η τεχνολογία, καθώς μέσω των νέων τεχνολογιών, όπως η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα, τα μνημεία τα οποία αναδεικνύει ο Οργανισμός θα μπορούν να προβληθούν, αλλά παράλληλα θα κορυφωθεί και η εμπειρία των ίδιων των επισκεπτών.

Ο Ηλίας είναι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π., με Μεταπτυχιακό στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την Aειφόρο Aνάπτυξη σε Θαλάσσιο Περιβάλλον και είναι πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων (ΕΟΠΠΕΠ), ενώ έχει εργαστεί σε διαφορετικές θέσεις στον τομέα του τουρισμού ενισχύοντας τις ψηφιακές δεξιότητες επαγγελματιών και φορέων. Το πρότζεκτ που κλήθηκε να φέρει σε πέρας βρίσκεται όπως εξηγεί και ο ίδιος σε πολύ καλό στάδιο. «Ωστόσο, αναλογιζόμενοι τα δεδομένα της πανδημίας, δημιουργήσαμε και έναν κύκλο online συνεντεύξεων με το όνομα Diazoma Dialogues, ώστε να δώσουμε βήμα σε εκπροσώπους του τουρισμού με στόχο να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί θετικά την επόμενη ημέρα», δήλωσε ο Ηλίας.