WSJ: Η κάνναβη ως επιχειρηματική ευκαιρία στην Ελλάδα

Το ρεπορτάζ της Wall Street Journal για την καλλιέργεια κάνναβης και το κέρδος που θα μπορούσε να αποκομίσει η Ελλάδα
Open Image Modal
Daniel Brothers via Getty Images

H Kρίστα Παππά την χρονιά που πέρασε άφησε για πάντα το επάγγελμα που ασκούσε, αυτό της βιολόγου, προκειμένου να ασχοληθεί με αυτό που είχε ονειρευτεί: την πώληση κάνναβης.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal και τη Νεκταρία Σταμούλη, που πραγματοποιεί και το σχετικό ρεπορτάζ, ήταν το 2002 όταν η κυρία Παππά με τον σύζυγό της άνοιξαν ένα κατάστημα μέσω του οποίου διέθεταν ρούχα και άλλα προϊόντα από κάνναβη. Σύντομα όμως βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών. Έπειτα από δικαστικές διαμάχες που κράτησαν για περίπου δέκα χρόνια, το ζευγάρι τελικά αθωώθηκε.

«Θέλαμε να κρατήσουμε την επιχείρησή μας ανοιχτή με κάθε κόστος. Μετά τις μηνύσεις το ψυχολογικό κόστος για εμάς ήταν τεράστιο, όμως προβλέψαμε τι θα γίνει στην αγορά και προσπαθήσαμε να μην κλείσουμε το μαγαζί», ανέφερε η κ. Παππά.

Όπως η ίδια εξηγεί, από τότε είχε προβλέψει πως στο μέλλον θα σημειωθεί σημαντική αύξηση στην πώληση των προϊόντων κάνναβης στην Ευρώπη, ενώ πίστευε εξαρχής πως η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει το ρόλο ενός από τους μεγαλύτερους διεκδικητές στην αγορά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα, η οποία σιγά σιγά αφήνει πίσω της τη χρηματοπιστωτική κρίση που κράτησε για τουλάχιστον δέκα χρόνια, χορήγησε τις πρώτες άδειες για καλλιέργεια κάνναβης σε δύο εταιρείες ενώ αυτό το μήνα πρόκειται να χορηγήσει κι άλλες σε δώδεκα ακόμα επιχειρήσεις.

Open Image Modal
Getty Creative

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας το 2017 νομιμοποίησε την κατανάλωση κάνναβης για ιατρική χρήση ενώ το 2018 ήρε την απαγόρευση για την παραγωγή της. Η ιατρική κάνναβη καταναλώνεται αυτή την ώρα σε εννέα χώρες της Ευρώπης, ενώ αρκετές είναι κι αυτές που εξετάζουν το ενδεχόμενο.

Οι επενδύσεις στη βιομηχανία κάνναβης έχουν απογειωθεί το τελευταίο διάστημα στη βόρεια Αμερική εξαιτίας της πρόσφατης νομιμοποίησης κάνναβης στον Καναδά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως το 2018 οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν με σκοπό να δραστηριοποιηθούν στην καλλιέργεια της ήταν πολλές, ενώ οι μετοχές τους αυξήθηκαν σημαντικά.

Οι χώρες της νότιας Ευρώπης, με τους ήπιους χειμώνες και την εκτεταμένη ηλιοφάνεια -όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος- αποτελούν ιδανικό μέρος για την καλλιέργεια κάνναβης ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα αποτελέσουν το κέντρο της μεγαλύτερης βιομηχανίας κάνναβης στην Ευρώπη. Οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις του κλάδου επίσης εκτιμούν ότι η αγορά της ιατρικής κάνναβης στην Ευρώπη θα μπορούσε να υπερβεί τις ετήσιες πωλήσεις των 50 δισ. ευρώ στο άμεσο μέλλον.

«Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος, καθώς είναι μία από τις λίγες χώρες που προσφέρει την ευκαιρία για εξαγωγή και η τοποθεσία είναι μεγάλη: θα μπορούσε μάλιστα να αποτελέσει ένα μονοπάτι για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Open Image Modal
Norman Posselt via Getty Images

Με τις πρώτες άδειες δόθηκε το πράσινο φως για την αρχική επένδυση ύψους 185 εκατ. ευρώ, το κέρδος της οποίας θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, δήλωσαν αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Νίκος Καρανίκας, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό του σχεδίου της κυβέρνησης για τη βιομηχανία της κάνναβης, εξήγησε πως ακόμα τουλάχιστον δέκα εταιρείες, κυρίως από τον Καναδά και το Ισραήλ, επιδιώκουν να επενδύσουν μεταξύ 10 και 100 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα. Στόχος όλων είναι οι εξαγωγές προς πλουσιότερες και μεγαλύτερες αγορές, όπως η Γερμανία.

Η καναδική εταιρεία Tilray, η οποία το 2016 έγινε η πρώτη που προχώρησε στην εξαγωγή προϊόντων κάνναβης στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αμερική, άρχισε να καλλιεργεί τα φυτά της στην κεντρική Πορτογαλία πέρυσι. «Παρατηρούμε πως η ζήτηση αυξάνεται παγκοσμίως», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Tilray, Μπρένταν Κένεντι. «Στα πρώτα μου βήματα στο χώρο το 2010, η ιατρική κάνναβη ήταν νόμιμη σε μόλις 15 χώρες. Σήμερα περισσότερες από 35 χώρες την έχουν νομιμοποιήσει και είναι ξεκάθαρο για μένα ότι θα υπάρξουν περισσότερες από 60 στους επόμενους 24-36 μήνες», συμπλήρωσε.

Open Image Modal
p_saranya via Getty Images

Η Κύπρος σχεδιάζει επίσης να χορηγήσει σύντομα τις πρώτες της άδειες. «Οι αντιλήψεις αλλάζουν καθώς ο τομέας ανοίγει», δήλωσε ο Ανδρέας Γεννηματάς, συνεργάτης δύο εταιρειών που σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. «Είναι σαν το διαδίκτυο στα τέλη της δεκαετίας του ’90», προσθέτει. Παρόλα αυτά, ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας είναι παραδοσιακά συντηρητικό και ύποπτο αναφορικά με την κάνναβη.

Σήμερα όμως η Ελλάδα έχει ανάγκη από επενδύσεις και η γενικότερη καχυποψία σχετικά με τη χρήση της βρίσκεται σε ύφεση, αναφέρει ο Αργύρης Μουντζούρης, σύζυγος της κ. Παππά. «Είμαστε μια κοινωνία σε κρίση που αναζητά νέα επενδυτικά μοντέλα τόσο στον τομέα της γεωργίας όσο και σε αυτόν της βιομηχανίας».

Προς το παρόν, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν σκοπεύει να νομιμοποιήσει την παραγωγή κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Οι επενδυτές λένε ότι επικεντρώνονται στην ιατρική κάνναβη, ωστόσο διευκρινίζουν πως ίσως και η νομιμοποίηση της για άλλους σκοπούς θα μπορούσε να διπλασιάσει τα κέρδη στον τομέα.