Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ λάνσαρε τη δική του startup στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) την Τετάρτη, υπό την ονομασία xAI, παρουσιάζοντας μια ομάδα μηχανικών από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας τις οποίες επιδιώκει να ανταγωνιστεί στην κούρσα του για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής στο ChatGPT.
Της startup θα ηγείται ο ίδιος ο Μασκ, που είναι ήδη διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX και ιδιοκτήτης του Twitter. Υπενθυμίζεται πως επανειλημμένα έχει υποστηρίξει πως στην ανάπτυξη της ΑΙ θα έπρεπε να υπάρξει μια παύση και ότι ο τομέας χρειάζεται κανόνες. Επίσης, έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για τον κίνδυνο καταστροφής του πολιτισμού λόγω της ΑΙ.
Σε event στο Twitter Spaces το βράδυ της Τετάρτης ο Μασκ εξήγησε το σχέδιό του για τη δημιουργία μιας ασφαλούς ΑΙ. Αντί να επιδιωχθεί με σαφήνεια ο προγραμματισμός «ηθικής» στην ΑΙ, η xAI θα επιδιώξει τη δημιουργία μιας «περίεργης στον μέγιστο βαθμό» (maximally curious) ΑΙ, όπως είπε.
«Αν προσπαθούσε να κατανοήσει την αληθινή φύση του σύμπαντος, αυτό θα ήταν πραγματικά το καλύτερο που μπορώ να σκεφτώ από άποψης ασφάλειας της ΑΙ» είπε ο Μασκ. «Νομίζω ότι θα είναι υπέρ της ανθρωπότητας/ανθρωπιάς από την άποψη πως η ανθρωπότητα/ανθρωπιά είναι απλά πολύ πιο ενδιαφέρουσα από τη μη ανθρωπότητα/ ανθρωπιά».
Η Μασκ επίσης προέβλεψε πως η υπερ-νοημοσύνη, ή, αλλιώς, ΑΙ που είναι εξυπνότερη από τους ανθρώπους, θα καταφθάσει μέσα σε πέντε ή έξι χρόνια.
Ο Μασκ ήταν συνιδρυτής της OpenAI, της εταιρείας πίσω από το ChatGPT, το 2015, μα αποχώρησε από το συμβούλιό της το 2018. Η Microsoft έχει επενδύσει στην OpenAI.
Η ιστοσελίδα της xAI λέει ότι θα γίνει ένα event στο Twitter Spaces στις 14 Ιουλίου.
Στα μέλη της ομάδας της xAI περιλαμβάνονται ο Ιγκόρ Μπαμπούσκιν, πρώην μηχανικός της DeepMind (Google), ο Τόνι Γου, που εργαζόταν στη Google, ο Κρίστιαν Τσεγκέντι, που ήταν ερευνητής επιστήμονας στη Google και ο Γκρεγκ Γιανγκ, που ήταν στη Microsoft.
O Μασκ είχε πει τον Απρίλιο πως θα λάνσαρε το TruthGPT, μια ΑΙ «maximum truth seeking» (αναζήτησης της αλήθειας στον μέγιστο βαθμό) για να ανταγωνιστεί το Bard της Google και το Bing AI της Microsoft.
Υπενθυμίζεται πως η αποκαλούμενη «generative» Τεχνητή Νοημοσύνη βρέθηκε στο προσκήνιο χάρη στο λανσάρισμα του δημοφιλούς chatbot ChatGPT της OpenAI, εν όψει του λανσαρίσματος του Bard και του Bing AI.
Με πληροφορίες από Reuters