Ξαναχτύπησαν οι «βομβιστές των ΑΤΜ» σε σούπερ μάρκετ

Συνολικά μετρούν 80 επιθέσεις σε 5 μήνες.
|

Ξαναχτύπησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου οι «βομβιστές των ΑΤΜ» σε Μηχάνημα Αυτόματης Ανάληψης της Eurobank που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το σούπερ μάρκετ «My Market» στη λεωφόρο Αθηνών.

Τα μέλη της συμμορίας επιχείρησαν να ανατινάξουν το ΑΤΜ με φιάλες αερίου που είχαν μαζί τους. Εισήγαγαν αέριο στη σχισμή του μηχανήματος, προκάλεσαν έκρηξη και ζημιές αλλά έφυγαν τελικά χωρίς να πάρουν τις κασετίνες με τα χρήματα.

Και αυτό διότι η έκρηξη δεν ήταν επιτυχής και οι δράστες έκριναν ότι δεν μπορούν να ρισκάρουν την παρουσία τους στο σημείο για παραπάνω χρόνο διότι επρόκειτο για μία πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Στο σημείο της έκρηξης βρέθηκαν από τους αστυνομικούς οι φιάλες αερίου.

Επίθεση-καρμπόν είχε γίνει ξανά στην ίδια περιοχή στις 23 Δεκεμβρίου όταν πιθανότατα η ίδια συμμορία ανατίναξε –και πάλι ανεπιτυχώς- ΑΤΜ τράπεζας στην οδό Ολυμπίας.

 

Open Image Modal
HuffPost Greece

 

80 επιθέσεις σε 5 μήνες

Σε τουλάχιστον 80 επιθέσεις έχουν προχωρήσει τους τελευταίους πέντε μήνες οι περιβόητες πλέον «συμμορίες των ΑΤΜ» με την Αστυνομία να εκπονεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη σύλληψη των δραστών.

Πρόκειται για τις συμμορίες που προκαλούν έκρηξη με τη χρήση αερίου σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης τραπεζών, καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό να τα διαρρήξουν και να αφαιρέσουν τις κασετίνες με τα μετρητά. Οι δράστες χτυπούν σε Αθήνα και περιφέρεια και περιγράφονται από τους αξιωματικούς της Ασφάλειας ως «επαγγελματίες του είδους που έχουν πλέον… αυτοπεποίθηση και μεγάλη εμπειρία λόγων των συνεχών χτυπημάτων τους».

Οι ιδιότυποι αυτοί «βομβιστές» έχουν εξελιχθεί στο νούμερο ένα «πονοκέφαλο» για την Ασφάλεια, καθώς κατά την έκρηξη που προκαλούν δεν διστάζουν να ισοπεδώσουν και τις προσόψεις των κτιρίων, όπου είναι εγκατεστημένα τα ΑΤΜ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της τελευταίας τους επίθεσης, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, όταν κατέστρεψαν την πρόσοψη φαρμακείου, που βρισκόταν ακριβώς δίπλα από το ΑΤΜ που ανατινάχθηκε. Η επίθεση έγινε στην οδό Σικελιανού στη Σαλαμίνα. Οι δράστες ανατίναξαν το ΑΤΜ με τη χρήση αερίου, αφαίρεσαν κασετίνες με μετρητά και εξαφανίστηκαν.

Δύο ημέρες νωρίτερα, την περασμένη Παρασκευή, ανατίναξαν και πάλι με αέριο ΑΤΜ τράπεζας στην περιοχή της Βαρυμπόμπτης προκαλώντας ζημιές και στα γραφεία του υποκαταστήματος. Είχε προηγηθεί στις 24 Δεκεμβρίου χτύπημα σε ΑΤΜ στην Αγία Παρασκευή, χωρίς αυτή τη φορά να καταφέρουν να πάρουν χρήματα. Οι δράστες προκάλεσαν έκρηξη στις 5.10 το πρωί σε ΑΤΜ που βρισκόταν στην πρόσοψη σούπερ μάρκετ στη λεωφόρο Μεσογείων. Μία ημέρα νωρίτερα και πάλι χωρίς επιτυχία κατέληξε η ανατίναξη ΑΤΜ τράπεζας στην οδό Ολυμπίας στο Μενίδι.

Συνήθως σε αυτού του είδους τα χτυπήματα η αποτυχία των δραστών έγκειται στο γεγονός ότι βάζουν περισσότερο αέριο στη σχισμή του μηχανήματος με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγαλύτερη έκρηξη από την επιθυμητή και να καταστραφούν τα πάντα (μαζί με τη λεία φυσικά).

 

Open Image Modal
HuffPost Greece

 

Μυστικό σχέδιο για τη σύλληψή τους

Ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εκπονήσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την εξάρθρωση των συμμοριών, οι οποίες δεν αποκλείεται να συνδέονται μεταξύ τους.

Και αυτό διότι το τελευταίο πεντάμηνο παρατηρείται μεγάλη έξαρση επιθέσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπολογίζεται ότι έχουν γίνει 40 χτυπήματα στην Αθήνα και ακόμα 40 στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. βασίστηκε στη «χαρτογράφηση» της δράσης τους. Τα μέλη της χτυπούν ξημερώματα σε σημεία που τους επιτρέπουν εύκολη διαφυγή. Φαίνεται ότι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποφυγή καταδίωξής τους από αστυνομικούς. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι συχνά κάνουν επιδρομές σε επαρχιακές πόλεις, όπου τα ξημερώματα δεν υπάρχουν περιπολίες.

Έτσι, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Ασφάλειας προσπάθησαν σε συσκέψεις τους να προβλέψουν ποια ΑΤΜ μπορεί να αποτελέσουν τον επόμενο στόχο τους. Το επόμενο βήμα ήταν να δώσουν εντολές σε αστυνομικούς που εκτελούν περιπολίες τα ξημερώματα να αυξήσουν «διακριτικά» την προσοχή τους σε σημεία όπου βρίσκονται ΑΤΜ. Να παρατηρήσουν τυχόν ύποπτες κινήσεις από άτομα που μπορεί να τα βολιδοσκοπούν και να βρίσκονται κοντά στα σημεία αυτά σε περίπτωση που πάρουν σήμα για καταδίωξη. Τα «μπλόκα» της ΕΛ.ΑΣ. σε σημεία της Αττικής που έχουν κριθεί ως «κόκκινα» για επόμενα χτυπήματα εκτιμάται ότι θα αποφέρουν καρπούς, καθώς η συχνότητα των χτυπημάτων αυξάνει και τις πιθανότητες λάθους από την πλευρά των συμμοριών.

 

Η μέθοδος «PLOFKRAAK»

Πρόκειται για μία μέθοδο διάρρηξης ΑΤΜ που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από Ρουμάνους διαρρήκτες, οι οποίοι διέκριναν ότι είναι μικρότερο το ρίσκο να αφαιρέσουν χρήματα από ΑΤΜ σε σχέση με μία επίθεση σε τράπεζα. Τα τελευταία χρόνια την ίδια μέθοδο έχουν υιοθετήσει και συμμορίες άλλων εθνικοτήτων.

Η μέθοδος αυτή, όπως περιγράφουν αστυνομικοί, έχει ως εξής: Οι δράστες συνδέουν φιάλες υγραερίου με λάστιχα ποτίσματος ή άλλα ειδικά λάστιχα. Τοποθετούν τη μία άκρη του λάστιχου μέσα στη σχισμή του ΑΤΜ από την οποία βγαίνουν τα χρήματα. Η άλλη άκρη είναι συνδεδεμένη με τη μπουκάλα. Στη συνέχεια, ανοίγουν τη στρόφιγγα του αερίου και το διοχετεύουν το εσωτερικό του ΑΤΜ. Τελευταίο βήμα τους είναι να προκαλέσουν έκρηξη, συνήθως με ηλεκτρικά καλώδια που έχουν κολλήσει στο λάστιχο και τα οποία έχουν γυμνωθεί στις άκρες τους. Η ανάφλεξη που προκαλείται μέσω των καλωδίων (με τη βοήθεια μπαταρίας) έχει ως αποτέλεσμα την έκρηξη.