Ξανθή σοκολάτα: Μια νόστιμη απόλαυση που δημιουργήθηκε κατά λάθος (βίντεο)

Αυτό το νέο γλύκισμα έχει τη γαλακτώδη απαλότητα της λευκής σοκολάτας, αλλά και νότες καραμέλας, καθώς και μια ξεχωριστή επίγευση καβουρδισμένου καφέ
Open Image Modal
Caia Image via Getty Images

Η ξανθιά σοκολάτα δεν έχει ακόμη φτάσει στη δημοτικότητα της σοκολάτας γάλακτος, της μαύρης και της λευκής σοκολάτας, αλλά έχει ήδη αναγνωριστεί ως μια από τις πιο έξυπνες παραλλαγές λευκής σοκολάτας που δημιουργήθηκαν ποτέ.

Η ιστορία της ξανθής σοκολάτας χρονολογείται από το 2004, όταν ο Γάλλος σεφ Frederic Bau πήγε να μαγειρέψει και να δείξει τις ικανότητές του σε μια έκθεση στην Ιαπωνία.

Ξεχάστηκε με τόσες παρασκευές που έπρεπε να κάνει που άφησε τη λευκή σοκολάτα του να λιώνει σε μπεν μαρί για τέσσερις ημέρες.

Η ξεχασμένη σοκολάτα είχε ένα ανοιχτό καφέ χρώμα και μια πολύ ξεχωριστή μυρωδιά και γεύση, αναφέρει το Oddity Central.

Εκτός από το χρώμα που μοιάζει με καραμέλα, αυτό το νέο γλύκισμα είχε τη γαλακτώδη απαλότητα της λευκής σοκολάτας, αλλά και νότες καραμέλας,  καθώς και μια ξεχωριστή επίγευση καβουρδισμένου καφέ. Ο Frederic Bau αναγνώρισε γρήγορα τις δυνατότητες του νέου γλυκού και γεννήθηκε η ξανθιά σοκολάτα.

«Κατά τύχη, δια μαγείας… έγινε ξανθιά! Αυτή η σοκολάτα εμφανίστηκε με απίστευτο χρώμα και μυρωδιά», είπε πρόσφατα ο Bau στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Ο Γάλλος ζαχαροπλάστης πέρασε τα επόμενα επτά χρόνια πειραματιζόμενος και τελειοποιώντας τη διαδικασία, για να εξασφαλίσει ότι παρήγαγε την καλύτερη ξανθιά σοκολάτα κάθε φορά.

 

 

Η ξανθιά σοκολάτα δημιουργήθηκε όταν η λευκή σοκολάτα που έμεινε σε μπεν μαρί για πολύ καιρό υποβλήθηκε σε μια χημική διαδικασία γνωστή ως «αντίδραση Maillard».

Είναι παρόμοιο με την καραμελοποίηση, μόνο που επηρεάζει επίσης τα αμινοξέα, όχι μόνο τα σάκχαρα. Και οι δύο είναι μορφές μη ενζυματικής αμαύρωσης.

 

 

Από το 2012, η ξανθιά σοκολάτα πωλείται από τη γαλλική σοκολατοποιία Vlrhona με το όνομα Dulcey, αλλά παρόλο που έχει κάνει μεγάλη εντύπωση στους γνώστες τα τελευταία χρόνια, η ξανθιά σοκολάτα εξακολουθεί να μην είναι ένα κύριο επιδόρπιο.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι Γάλλοι νομοθέτες αρνούνται να αναγνωρίσουν τη γλυκιά λιχουδιά ως τέταρτο είδος σοκολάτας, αντ′ αυτού θεωρώντας ότι είναι μια παραλλαγή της λευκής σοκολάτας.