Ξεκινά η επένδυση των 25 εκατ. ευρώ για το Genesis of The Royal Baths of Kythnos

Παραχωρήθηκε το ξενοδοχείο «Ξενία Κύθνος» και το δικαίωμα χρήσης τωνιαματικών πηγών «Άγιοι Ανάργυροι» και «Κάκκαβος» σε Ισραηλινό επενδυτή
|
Ξεκινά η επένδυση των 25 εκατ. ευρώ για το Genesis of The Royal Baths of KythnosOpen Image ModalΞεκινά η επένδυση των 25 εκατ. ευρώ για το Genesis of The Royal Baths of Kythnos
Ξεκινά η επένδυση των 25 εκατ. ευρώ για το Genesis of The Royal Baths of Kythnos
ΤΑΙΠΕΔ

Οι Ισραηλινοί διεισδύουν ολοένα και περισσότερο στο τουριστικό προϊόν της
Ελλάδας, επενδύοντας κυρίως σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Το ενδιαφέρον του ζεύγους Michal και Avraham Ravid, για να επενδύσουν στην
Κύθνο, μετουσιώθηκε με την παραχώρηση από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, ύστερα από διαγωνισμό, για χρονικό διάστημα 99 ετών, το δικαίωμα αξιοποίησης του
ξενοδοχείου «Ξενία Κύθνος» και το δικαίωμα χρήσης από την ΕΤΑΔ των δύο
ιαματικών πηγών, «Άγιοι Ανάργυροι» και «Κάκκαβος», που βρίσκονται μαζί με την ξενοδοχειακή εγκατάσταση, εντός οικοπέδου με έκταση 7.018 τμ.


Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε 2.862.510 ευρώ, ωστόσο το πλέον σημαντικό είναι ότι η εταιρεία Xenia Kythnos, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς επενδυτές, πρόκειται να επενδύσουν πάνω από 25 εκατ. ευρώ στο εγχείρημα «Genesis of The Royal Baths of Kythnos», το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι «ένα όραμα δημιουργίας ενός κέντρου αναζωογόνησης, υγείας και χαλάρωσης με πολυτελείς βίλες, σουίτες, ανοιχτό δημόσιο πάρκο και ίσως μια μέρα, με μια μεγάλη μαρίνα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των Λουτρών. Το Genesis είναι ένα project που θα ανοίξει το δρόμο σε πολλές άλλες νέες και καινοτόμες επενδύσεις στο νησί της Κύθνου. Πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια του δήμου, των τοπικών αρχών, την υποστήριξη πολιτικών με όραμα και διάθεση να βοηθήσουν στην προώθηση της οικονομίας της Κύθνου, αλλά κυρίως με την στήριξη των κατοίκων του νησιού, μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, να αναπτύξουμε τον τουρισμό και να χτίσουμε ένα ανεξάρτητο οικονομικά νησί και μία ανεξάρτητη κοινότητα».

Αξίζει να σημειωθεί η ιστορικότητα του ακινήτου, καθώς κατασκευάσθηκε την
περίοδο της βασιλείας του Όθωνος από τον Δανό αρχιτέκτονα, Christian Hansen.

Οι εγκαταστάσεις τροποποιήθηκαν από τον Ernst Ziller, την περίοδο 1871-1891 και έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, διότι αποτελούν αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής, άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία των Λουτρών Κύθνου.

Η αξιοποίηση του ξενοδοχείου και των ιαματικών πηγών θα αποτελέσει εμβληματική επένδυση με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία και τις αναπτυξιακές προοπτικές του νησιού. Το ξενοδοχείο θα αποκατασταθεί και θα επαναλειτουργήσει μετά από περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ θα αναβαθμιστεί και το Μνημείο των ιστορικών εγκαταστάσεων των ιαματικών πηγών, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της Κύθνου και του ιαματικού τουρισμού.

Κατά την τελετή παράδοσης, που έγινε στα Λουτρά Κύθνου, ο υπουργός
Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε: «Η επένδυση θα αναδείξει ακόμα
περισσότερο την Κύθνο, θα ενισχύσει την πολιτιστική και περιβαλλοντική ταυτότητα του νησιού, θα τονώσει τον τουρισμό, ειδικά τον ιαματικό τουρισμό, θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Η επένδυση αυτή, αλλά και πλήθος άλλων που υλοποιούνται σε όλη τη χώρα, καταδεικνύουν την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ, για τη βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την προσέλκυση επενδύσεων, πάντα με γνώμονα το όφελος των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της ελληνικής οικονομίας».

«Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για το «Ξενία
Κύθνου», καθώς σφραγίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας του δημόσιου
διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ με τη συνεργασία της ΕΤΑΔ και την παράδοση του
ακινήτου στο νέο του ιδιοκτήτη. Μετά από τρεις διαγωνισμούς, το ιστορικό αυτό
ξενοδοχείο πέρασε στα χέρια του ισραηλινού επιχειρηματία Avraham Ravid.
Πρόκειται για μια εμβληματική επένδυση που θα δώσει νέα πνοή στην Κύθνο,
δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας αλλά και ευκαιρίες στους κατοίκους για την
τουριστική ανάπτυξη και ανάδειξη του νησιού. Παράλληλα, η αξιοποίηση των
εγκαταστάσεων των δύο ιαματικών πηγών, αναμένεται να ενισχύσει τον ιαματικό
τουρισμό στο νησί, καθιστώντας το ως προορισμό για όλους τους μήνες τους
χρόνου», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, επισήμανε ότι: «Η Κύθνος σήμερα
μπαίνει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι
συνεισέφεραν για την ανεκτίμητη συμβολή τους στην ωρίμανση αλλά και την άρτια προετοιμασία της επενδυτικής αυτής ευκαιρίας. Και βέβαια, τον επενδυτή Avraham Ravid που πίστεψε στην Κύθνο και θα δώσει ξανά πνοή στο εμβληματικό πολυδιάστατο έργο με ιστορικότητα και ποιοτικό αποτύπωμα. Η Ελλάδα προχωρά μπροστά. Και ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να ατενίζει το μέλλον του με αισιοδοξία και σύγχρονη αντίληψη».

«Η αξιοποίηση του «Ξενία Κύθνου» και των ιαματικών πηγών θα αποτελέσει
εφαλτήριο περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς θα αναβαθμίσει τις τουριστικές
προοπτικές του νησιού με την επαναλειτουργία ενός ιστορικού ξενοδοχείου και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Η επένδυση είναι σημαντική και για έναν ακόμη λόγο: είναι το πρώτο ακίνητο με ιαματικές πηγές στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ που αξιοποιείται»,  είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Βλαστός, τόνισε ότι: «Ως ΕΤΑΔ
συνεργαστήκαμε στενά και αποτελεσματικά με το ΤΑΙΠΕΔ, ειδικά στο κομμάτι της
παραχώρησης των ιαματικών πόρων και για άλλη μια φορά, όπως με τη Μαρίνα
Αλίμου, αποδείξαμε ότι είμαστε σε θέση με ευελιξία και αξιοπιστία να προσελκύουμε σημαντικές επενδύσεις για τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης προς όφελος του Έλληνα φορολογούμενου», ενώ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ανέφερε ότι: «Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, χάρη στο σταθερό και αξιόπιστο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της χώρας και στο κλίμα εμπιστοσύνης που έχει ενισχυθεί στο εξωτερικό».


Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, είπε ότι: «Αυτή η
κοινωνική, περιβαλλοντική, οικονομική και στρατηγικής φύσεως αξιοποίησης και
αποκατάστασης ενός σημαντικού έργου, θα προσελκύσει εκ νέου, μια μορφή
εναλλακτικού τουρισμού η οποία θα επιτρέψει στην Κύθνο και τους κατοίκους της να απασχολούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και θα συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος  της, σε παγκόσμιο επίπεδο».