Αρχίζει στο Παρίσι η δίκη του αιώνα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015

Έξι χρόνια μετά το αιματοκύλισμα που προξένησε το Ισλαμικό Κράτος
|
Open Image Modal
via Associated Press

Η δίκη του αιώνα, όπως τη χαρακτηρίζουν, ξεκινά σήμερα Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021 στο Παρίσι, έξι χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών τρομοκρατών οι οποίοι το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου του 2015 αιματοκύλισαν την Πόλη του Φωτός σκοτώνοντας 130 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους. 

Open Image Modal
16 Νοεμβρίου 2015 Στιγμιότυπο μια ημέρα μετά τις επίθεσεις
via Associated Press

Οι επιθέσεις εκτυλίχθηκαν έξω από το γήπεδο «Stade de France», στην ιστορική αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν, αλλά και σε άλλα σημεία της «καρδιάς» του Παρισίου και την ευθύνη είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Διαβάστε το ρεπορτάζ από το βράδυ εκείνο όπως το κατέγραψε η HuffPost

 

Μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων με νεκρούς και τραυματίες στο Παρίσι

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται 20 άνθρωποι, που βοήθησαν με το έναν ή άλλο τρόπο τους τρομοκράτες στις αποτρόπαιες πράξεις τους.  Από τους 20 κατηγορούμενους μόνο ο Σαλεχ Αμπντεσλάμ συμμετείχε ενεργά στις επιθέσεις. 

Open Image Modal
Ο Σάλεχ Αμπντεσαλάμ
via Associated Press

Οι άλλοι 19 φέρονται ότι τους βοήθησαν έμμεσα. Σημειώνεται ότι εξ αυτών οι έξι δικάζονται ερήμην, οι υπόλοιποι εκτιμάται ότι κρύβονται στη Συρία ή στο Ιράκ.

Η συντονισμένη επίθεση του 2015, με επτά χτυπήματα, θεωρείται ως η πιο πολύνεκρη επίθεση που έχει διαπραχθεί ποτέ σε καιρό ειρήνης στη Γαλλία. Το ίδιο και η σημερινή δίκη που ξεκινά και θα διαρκέσει εννέα μήνες, θεωρείται ως η πλέον σημαντική δίκη στην ιστορία της Γαλλίας και πράγματι είναι μια δίκη πρωτοφανούς κλίμακας.   

Οι ενάγοντες ξεπερνούν τους 1.800, περίπου 300 μάρτυρες θα καταθέσουν, μεταξύ των οποίων θα είναι θύματα που τραυματίστηκαν, ή επιζώντες των επιθέσεων και συγγενείς των θυμάτων. Όλοι αυτοί θα εκπροσωπηθούν από αντίστοιχο αριθμό δικηγόρων. Μεταξύ αυτών που θα καταθέσουν θα είναι και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Επειτα από έξι χρόνια ερευνών στη Γαλλία και άλλες 19 χώρες, οι καταθέσεις ξεπερνούν τις 45.000, και συγκεντρώνονται σε 542 τόμους οι οποίοι εάν στοιβαχτούν ο ένας πάνω από τον άλλο μπορούν να φτάσουν τα 53 μέτρα.

Η δίκη εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου του 2022, εάν όλα πάνε καλά δεδομένης της πανδημίας αλλά και του φόβου για ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα. Για το λόγο αυτό τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Open Image Modal
.
Francois Mori via AP

Ο σκοπός της δίκης δεν είναι μόνο να διαπιστωθεί η ενοχή ή η αθωότητα των 20 κατηγορουμένων, αλλά και να τεκμηριωθεί η προέλευση, ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της συνωμοσίας της 13ης Νοεμβρίου.

Δηλαδή να διαπιστωθεί ποιοι ήταν οι εμπνευστές του σχεδίου, δίνοντας έμφαση στα ανώτερα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα της Συρίας, όπως επίσης στόχος είναι να εξακριβωθεί και ποιοι ήταν οι μυστικοί πυρήνες που συνέδραμαν στην είσοδο των τρομοκρατών που πέρασαν ως μετανάστες στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και κατά συνέπεια της Ελλάδας.

Επιπλέον στόχος είναι να διευκρινιστεί πως έγινε ο συντονισμός και ποιος ή ποιοί ήταν αυτοί στην συνοικία Molenbeek των Βρυξελλών που παρείχαν την υλικοτεχνική υποστήριξη στους τρομοκράτες.

Open Image Modal
Περιπολίες στον Σηκουάνα έξω από το δικαστικό μέγαρο
Francois Mori via AP

Εν τω μεταξύ για να χωρέσουν όλοι όσοι θα συμμετέχουν στη δίκη, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσιογράφων διαμορφώθηκε το Δικαστικό Μέγαρο στο κέντρο του Παρισιού, κτίριο του 19ου αιώνα, έτσι ώστε να χωρά 2.000 ανθρώπους. Οι αίθουσες δεν θα έχουν παράθυρα και είναι χωρισμένες σε 12 δωμάτια.

Open Image Modal
via Associated Press

Το κόστος για την διαμόρφωση του κτιρίου έφτασε τα επτά εκατομμύρια ευρώ. Όλη η διαδικασία θα μαγνητοσκοπείται, ενώ οι αίθουσες θα χρησιμοποιηθούν και για τις άλλες δίκες που αφορούν τρομοκρατικές επιθέσεις προερχόμενες από ισλαμιστές τρομοκράτες και θα διεξαχθούν στο μέλλον.

Θύματα και δικηγόροι

«Προετοιμαζόμαστε γι′ αυτή την ημέρα περισσότερο από τέσσερα χρόνια» δήλωσε στη γαλλική έκδοση της HuffPost o δικηγόρος Gérard Chemla ο οποίος εκπροσωπεί περισσότερoυς από 130 ενάγοντες. Το ίδιο σημειώνει και η Claire Josserand-Schimdt: “Εργαζόμαστε χρόνια γι′ αυτή την υπόθεση και σκοπεύουμε να είμαστε εδώ, στο δικαστήριο, κάθε ημέρα. Ωστόσο πρέπει να διατηρήσω τη ψυχραιμία μου και κινηθώ όπως ορίζει ο νόμος”.

“Εκπροσωπούμε την Τζέσικα, μια στρατιωτικό η οποία το βράδυ των επιθέσεων έσωσε αρκετούς τραυματίες» δηλώνει στη HuffPost ο δικηγόρος Grégory Doranges ο οποίος ωστόσο δήλωσε πως αν και αντιλαμβάνεται το πόσο ιστορική είναι αυτή η δίκη γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να κρατήσει μια συναισθηματική απόσταση. “Δεν μπορώ να αφεθώ και να με κατακλύσουν τα συναισθήματα. Είναι σημαντικό να έχω καθαρή σκέψη και να μην ξεφύγουμε από το γράμμα του νόμου» επισημαίνει.

Το ψυχολογικό τραύμα

Ολοι οι δικηγόροι όλα αυτά τα χρόνια προετοιμάζουν τους πελάτες τους γι΄αυτή την ημέρα.

Επί τέσσερα χρόνια τους κρατάμε ενήμερους για όλες τις εξελίξεις. Πρόσφατα τους εξηγήσαμε λεπτομερώς για το πως θα εξελιχθεί η δίκη και είχαμε κατ΄ιδίαν ραντεβού με όσους ήθελαν, ιδίως με αυτούς που είχαν κάποια σχέση με τα θύματα» δήλωσε στη HuffPost Fr., o Gérard Chemla

«Για τους περισσότερους είναι η πρώτη τους φορά που θα μπουν σε δικαστήριο και πρέπει να τους εξηγήσεις τα πάντα όσον αφορά τη διαδικασία. Μάλιστα πρόσφατα έδωσαν και νέες οδηγίες όσον αφορά την ασφάλεια αλλά και τη σχέση τους με τα ΜΜΕ» συμπληρώνει η Claire Josserand-Schimdt.

Όσον αφορά τις σχέσεις των μαρτύρων με τα ΜΜΕ, σε όλους δόθηκαν δύο κορδόνια το ένα πράσινο και το άλλο κόκκινο το οποίο ανάλογα θα φορούν στο λαιμό τους και αυτό θα υποδεικνύει εάν θέλουν να μιλήσουν στα ΜΜΕ ή όχι.

Επίσης ήταν σημαντικό να προετοιμάσουν ψυχολογικά τα θύματα που επιθυμούσαν να καταθέσουν. “Έπρεπει να τους κάνουμε σαφές αυτό, ότι η ψυχολογική πίεση που θα αισθανθούν, ανακαλώντας τα γεγονότα, μπορεί να γίνει αφόρητη” δήλωσε η δικηγόρος Chemla, ενώ η συναδέλφός της Claire Josserand-Schimdt πρόσθεσε: “Το να μιλάς ενώπιον των δικαστών από μόνο του είναι στρεσογόνο. Σκεφτείτε πως μπορεί να είναι το να μιλάς μπροστά στους δικαστές, σε μια μεγάλη αίθουσα και να ανακαλείς στη μνήμη σου τόσο τραυματικά γεγονότα». Η ίδια διευκρινίζει πως πρέπει να γίνει σαφές με απόλυτη ακρίβεια το μήνυμα που θέλουν να περάσουν.

Μια παράμετρος που υπογραμμίζουν δικηγόροι στη HuffPost είναι το αίσθημα της μη νομιμοποίησης που νιώθουν ορισμένα θύματα, τα οποία αισθάνονται ότι οι καταθέσεις τους δεν θα ληφθούν υπόψιν.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο. Λίγες ώρες πριν την έναρξη της δίκης τα θύματα θα αρχίσουν να νιώθουν όλο και πιο έντονα την πίεση όχι απαραίτητα επειδή θα βρεθούν ενώπιον των κατηγορούμενων αλλά επειδή θα βρεθούν και πάλι ενώπιον του τραυματικού γεγονότος που έζησαν στο παρελθόν γι΄αυτό και πρέπει όλοι τους να ακουστούν με σεβασμό.

Η γαλλική Le Mode έγραψε πως η μοναδική και η απόλυτη απάντηση των δημοκρατικών εθνών για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία είναι ο νόμος, το δίκαιο και τίποτα άλλο εκτός από το νόμο. 

Πηγές: HuffPost Fr, BBC, DW, France24, ΑΠΕ-ΜΠΕ