Ξυλοδαρμός Βασίλη Μάγγου: Ενοχοι οι 3 αστυνομικοί - «Καταπέλτης» η εισαγγελέας

Οι 3 αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε 2 χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή - «Είστε ένοχοι», φώναξε ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου.
Open Image Modal
Δίκη στο Πρωτοδικείο του Βόλου των αστυνομικών που κατηγορούνται για την πρόκληση βαρύτατων τραυμάτων στον Βασίλη Μάγγο, με αποτέλεσμα ένα μήνα μετά τον βασανισμό του να αφήσει την τελευταία του πνοή.
Eurokinissi

Ένοχοι για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού κρίθηκαν οι 3 αστυνομικοί που ξυλοκόπησαν άγρια τον Βασίλη Μάγγο, έξω από τα δικαστήρια του Βόλου, το καλοκαίρι του 2020. «Βασίλη Μάγγο ποτέ δεν σε ξεχνάμε», φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος.

Ο Βασίλης Μάγγος είχε πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς στο Βόλο, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης ενάντια στην καύση σκουπιδιών. Η εκδίκαση της υπόθεσης ολοκληρώθηκε σήμερα (3/2) στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, μετά από τρεις συνεδριάσεις. Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάσισε ποινή φυλάκισης 2 ετών για τον κάθε ένα από τους 3 κατηγορούμενους με τριετή αναστολή. Ως ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε μόνο ο πρότερος έντιμος βίος

Δικηγόρος αστυνομικού: «Η εισαγγελέας δεν έχει σκύψει πάνω από την υπόθεση»

Η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή των τριών αστυνομικών. Ειδικότερα, για τον πρώτο και τον δεύτερο κατηγορούμενο πρότεινε ποινή φυλάκισης 10 μηνών και για τον τρίτο κατηγορούμενο 8 μηνών. Σύμφωνα με την εισαγγελική αγόρευση, οι αστυνομικοί κλήθηκαν να επέμβουν για ένα πολίτη που προσέγγισε το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στην Πλατεία Ελευθερίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για συλλήψεις έξω από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ.

Ο κ. Σκαλίμης που υποστήριζε κατηγορούμενο αστυνομικό ανέφερε στην αγόρευσή του πως η πρόταση ενοχής των κατηγορουμένων εκ μέρους της Εισαγγελέως ήταν… ελαφριά. «Βλέπει πολύ διαφορετικά το θέμα για το περιστατικό μπροστά στα δικαστήρια. Έρχεται και υποστηρίζει ότι δεν πειράζει που πλησίασε ο Βασίλης Μάγγος την συνοδεία, και δεν έγινε και τίποτα που φορούσε μπουφάν όταν τους πλησίασε, ότι δεν ήταν κάτι σοβαρό. Το αν έφτασε μισό μέτρο μπροστά από το αυτοκίνητο της αστυνομίας και με ποιον τρόπο, το αν αυτοί άνθρωποι (σ.σ. οι κατηγορούμενοι) αντέδρασαν έτσι ήταν αυτό το οποίο έπρεπε να κάνουν , Είχαν μια αποστολή. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι, προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Η εισαγγελέας δεν έχει σκύψει πραγματικά πάνω από την υπόθεση να δει όλα τα γεγονότα και χρήση της ράβδου δεν είναι το έσχατο μέσο», ανέφερε ο κ. Σκαλίμης για την εισαγγελική πρόταση που ήταν καπατέλτης κατά των κατηγορουμένων..

Επέμενε πως τα κατάγματα στα πλευρά του Βασίλη Μάγγου δεν ήταν από τον ξυλόδρομο των αστυνομικών αλλά είχαν προηγηθεί ενδεχομένως από άλλο συμβάν και κατηγόρησε τον Γιάννη Μάγγο για το πως μεγάλωσε το παιδί του. «Αρνείται να παραδεχθεί ότι ο γιος του είναι χρήστης επί σειρά πολλών ετών. Αρνείται να καταθέσει ότι ο γιος του δεν έχει απασχολήσει για συλλογική δράση αλλά για εγκληματική δράση. Ο Βασίλης δεν είναι ένα παιδί μιας συλλογικότητας όπως ωραία και ρόδινα τα εμφάνισε η κυρία Εισαγγελέας. Είναι ένα παιδί που οι ίδιοι οι γονείς του αρνούνται να παραδεχθούν τα προβλήματα που έχει το παιδί τους. Δεν βρέθηκε κανείς να τον πάρει από το χέρι μετά το νοσοκομείο, να τον καθοδηγήσει, να του πει πάμε στην ασφάλεια να δούμε ποιος σε χτύπησε, τι έγινε. Το θυμήθηκαν μόνο όταν τον είδαν με την σύριγγα στο χέρι. Τα προηγούμενα χρόνια που ήταν χρήστης ποιος του είχε μεταφέρει την ψυχολογία που είχε και έπεσε στα ναρκωτικά; Στην μήνυση από την πρώτη στιγμή υπάρχουν άπειρες αντιφάσεις. Τίποτα από όλα αυτά δεν επιβεβαιώνεται. Επιβεβαιώνεται μόνο ο,τι φαίνεται στο βίντεο. Το ίδιο και η μητέρα του. Δεν είναι παρών στον ξυλοδαρμό, τον βρίσκει δυστυχώς απλώς νεκρό», πρόσθεσε.

Η εισαγγελική πρόταση για τον ξυλοδαρμό

«Η απώθηση των αστυνομικών από τον Μάγγο με τα πόδια και τα χέρια είναι λογική και ενστικτώδης αντίδραση. Οι αστυνομικοί παραδέχθηκαν ότι χτύπησαν με τη ράβδο και κλώτσησαν τον πεσμένο στο έδαφος Βασίλη Μάγγο. Από το βίντεο αποδεικνύεται ότι όταν δέχθηκε τα χτυπήματα, ήταν ήδη στο έδαφος. Τα χέρια του ήταν ανασηκωμένα προς το πρόσωπο του ενστικτωδώς, αντίστοιχα και τα πόδια του. Ο αστυνομικός δεν χτυπά στα χέρια, χτυπά στον θώρακα και στην κοιλιά επανειλημμένα και με ορμή. Ακόμα και τα μισά δευτερόλεπτα είναι ικανά να επιφέρουν ένα κακό αποτέλεσμα», είπε η εισαγγελέας.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, οι αστυνομικοί προέβησαν στη χρήση ράβδου, που είναι είναι το έσχατο μέσο. «Η επανειλημμένη χρήση της στο σώμα ενός ανθρώπου είναι αποδοχή των επιπτώσεων που μπορεί να έχει αυτή η χρήση», τόνισε. «Θα μπορούσαν να τον σηκώσουν και να τον χειροπεδήσουν. Έχουν εκπαιδευτεί γι’ αυτές τις καταστάσεις. Έχουν την σωματική και μυϊκή διάπλαση, την εκπαίδευση και την ευφυΐα να το κάνουν. Δεν γίνεται αποδεκτή η σκέψη ότι οι τρεις κατηγορούμενοι δέχθηκαν επίθεση. Ο παθών ήταν ήδη επί του εδάφους όταν δέχθηκε απανωτά χτυπήματα από τη ράβδο και τις κλωτσιές. Νομικά, η αστυνομική ράβδος χαρακτηρίζεται ως όπλο το οποίο παρέχεται από την αστυνομία προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως έσχατο μέσο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, «θα μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος βαριάς σωματικής βλάβης. Όταν έχουμε χτυπήματα με μια αστυνομική ράβδο που κατευθύνονται παρανόμως προς τη θωρακική και κοιλιακή χώρα, στις οποίες βρίσκονται ζωτικά όργανα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να στερήσει τη δυνατότητα από τον παθόντα να χρησιμοποιεί το σώμα του όπως δικαιούται. Η αντίδραση των κατηγορουμένων ήταν απόρροια εσφαλμένης εκτίμησης της κατάστασης σε συνδυασμό με την επίδραση και την ψυχολογία από τα γεγονότα (Πορεία πολιτών στην ΑΓΕΤ και σύγκρουση με διαδηλωτές). Ενήργησαν με πρωτόγονο τρόπο. Ο Μάγγος ήταν ένας νεαρός ενεργός πολίτης, ήταν δικαίωμα του να ενεργεί με βάση της ιδεολογικές του απόψεις, ήταν δικαίωμα του να εκφέρει την άποψη του και να διαμαρτυρηθεί για την σύλληψη».

«Καταλήξαμε σε αναλογία 3 προς 1 οι αστυνομικοί να χτυπούν έναν άνθρωπο πεσμένο στο έδαφος. Η αξιόποινη πράξη έχει αποδειχθεί πλήρως κατά την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση, προτείνω την ενοχή. Το μόνο που απομένει από την εισαγγελική έδρα είναι να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου», ανέφερε η εισαγγελέας.

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης, ενώ αποχώρησε η οικογένεια Μάγγου σε ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς πολιτική αγωγή δεν παρίσταται στη δίκη για να αντικρούσει τους ισχυρισμούς.

(Με πληροφορίες από gegonota.news)

 

-- --