Ξυλοκοπήθηκε στην Αθήνα ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι

Στον κινηματογράφο Τριανόν, στην οδό Κοδριγκτώνος.
|
Open Image Modal
O Σαακασβίλι κρατείται από αστυνομικούς κατά την διάρκεια έρευνας στο διαμέρισμά του, στην Ουκρανία, το 2017.
Valentyn Ogirenko / Reuters

Επίθεση δέχτηκε την περασμένη Κυριακή ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, πρώην πρόεδρος της Γεωργίας από το 2004 έως το 2013, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης Γεωργιανών στην Αθήνα.

Η προεκλογική συγκέντρωση έλαβε χώρα στον κινηματογράφο Τριανόν, στην οδό Κοδριγκτώνος,  εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 31 Οκτωβρίου στη Γεωργία. Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας ήταν ομιλητής. Φαίνεται, ωστόσο, ότι κάποιοι πήγαν στην εκδήλωση αποφασισμένοι να δημιουργήσουν επεισόδια.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ένας άντρας με κουκούλα χτύπησε τον Σαακασβίλι στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει.

Μάλιστα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης τον χτύπησε αρκετές φορές. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν ελαφρά και άλλοι Γεωργιανοί.

Στο σημείο επενέβησαν διμοιρίες των ΥΜΕΤ που απέτρεψαν τα χειρότερα. Το πιθανότερο είναι η επίθεση σε βάρος του να οργανώθηκε από σκληροπυρηνικούς οπαδούς αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων.

Η ΕΛ.ΑΣ. διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

Βίος και πολιτεία

O Σαακασβίλι, 52 ετών, έγινε δύο φορές πρόεδρος της Γεωργίας και έκανε και ένα σύντομο μα «θυελλώδες» πέρασμα από την ουκρανική πολιτική, πριν από πέντε χρόνια, υπό τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, προκάτοχο του προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Επί Ποροσένκο, ο Σαακασβίλι είχε κληθεί να κυβερνήσει την περιοχή της Οδησσού το 2015, με βάση τις επιδόσεις του στην αντιμετώπιση της διαφθοράς ως ηγέτης της Γεωργίας, μετά την «Επανάσταση των Ρόδων» του 2003.

Ωστόσο αυτό κατέληξε σε αντιπαράθεση, με τον Σαακασβίλι να παραιτείται, κατηγορώντας τον Ποροσένκο για διαφθορά. Η Ουκρανία του στέρησε τη νέα του υπηκοότητα ενώ ήταν στο εξωτερικό, μα εισήλθε ξανά μέσω των συνόρων με την Πολωνία, τον Σεπτέμβριο του 2017.

Πέντε μήνες αργότερα απελάθηκε, μετά από κυνηγητό με τις αρχές, στο πλαίσιο του οποίου διέμεινε σε μια κατασκήνωση, έκανε απεργία πείνας και βγήκε από όχημα της αστυνομίας με τη βοήθεια υποστηρικτών του. Σε μια από τις πρώτες του πράξεις ως πρόεδρος, ο Ζελένσκι – με τον οποίον πλέον συνεργάζεται- αποκατέστησε την υπηκοότητά του.

Δύο φορές προέδρος

Με την πολιτική της Γεωργίας είχε αρχίσει να ασχολείται από το 1995. Εγινε πρόεδρος το 2004, μετά την παραίτηση του προέδρου, Εντουάρντ Σερβανάντζε, τον Νοέμβριο του 2003, κατά την «Επανάσταση των Ρόδων».

Έγινε ξανά πρόεδρος το 2008 και η δεύτερη θητεία του χαρακτηρίστηκε από ισχυρή ανάπτυξη, ενώ η στάση του ήταν φιλοδυτική και υπέρ του ΝΑΤΟ - ωστόσο η αντιπολίτευση τον κατηγορούσε για απολυταρχικές τάσεις και εκλογική νοθεία.

Ηττήθηκε στις εκλογές του 2012, και το Σύνταγμα της Γεωργίας τον εμπόδιζε να επιδιώξει τρίτη θητεία το 2013. Μετά τις εκλογές, έφυγε από τη Γεωργία - όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας, ενώ το 2018 καταδικάστηκε ερήμην σε τριετή φυλάκιση.