Η ιδέα ότι οι «ξενύχτηδες» που δεν πάνε για ύπνο ώσπου να βγει ο ήλιος «υπολειτουργούν» κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρέπει να αναθεωρηθεί.
Έρευνα αποδεικνύει ότι το να μείνουμε ξύπνιοι μέχρι αργά το βράδυ θα μπορούσε επιδράσει ευεργετικά για τον εγκέφαλό μας. Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως ξενύχτηδες θα μπορούσαν να είναι πιο διαυγείς από εκείνους που κοιμούνται νωρίς.
Ακαδημαϊκοί στο Imperial College του Λονδίνου μελέτησαν δεδομένα από 26.000 ανθρώπους, που είχαν υποβληθεί σε τεστ νοημοσύνης, λογικής και χρόνου αντίδρασης και μνήμης. Στη συνέχεια εξέτασαν πώς παράγοντες όπως η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου, επηρέασαν την απόδοση του εγκεφάλου.
Έτσι διαπίστωσαν ότι όσοι μένουμε ξύπνιοι μέχρι αργά το βράδυ είχαμε «ανώτερη γνωστική λειτουργία», ενώ όσοι αυτοπροσδιοριζόμαστε ως πρωινοί τύποι σημειώσαμε το χαμηλότερο σκορ.
Οι «δημιουργικοί» τύποι κοιμούνται όντως λίγο;
Ο ύπνος αργά το βράδυ (ή νωρίς το πρωί) διαχρονικά αποτελεί στοιχείο πολλών καλλιτεχνών, συγγραφέων, μουσικών, πολιτικών.
Ωστόσο, ακόμα κι αν η Lady Gaga ή πολιτικοί όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Μπαράκ Ομπάμα τα πάνε περίφημα ακόμα και με λίγο ύπνο, η μελέτη διαπίστωσε ότι η διάρκεια της ξεκούρασης είναι σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου, με εκείνους που κοιμούνται από επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ να έχουν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ.
Ο δρ Ράχα Γουέστ, επικεφαλής συγγραφέας και κλινικός ερευνητής στο τμήμα χειρουργικής και καρκίνου, στο Imperial College του Λονδίνου, δηλώνει: «Αν και το να υπακούμε στις φυσικές μας τάσεις σε ό,τι αφορά τον ύπνο είναι απαραίτητο, εξίσου σημαντικό είναι και το να κοιμόμαστε επαρκώς. Όχι πάρα πολύ, ούτε πάρα πολύ λίγο. Τόσο, ώστε να αισθανόμαστε πραγματικά ξεκούραστοι, σωματικά και εγκεφαλικά».
Ο καθηγητής Ντάκιν Μα, συν-επικεφαλής της μελέτης, προσθέτει: «Η διάρκεια του ύπνου έχει άμεση επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου. Για αυτό πιστεύουμε ότι η προληπτική διαχείριση των προτύπων ύπνου είναι πολύ σημαντική για να ενισχύσουμε και να προστατεύσουμε τις γνωστικές μας λειτουργίες».
(Mε πληροφορίες από Guardian).