Ξενικό είδος- εισβολέας οι γάτες, σύμφωνα με πολωνικό ινστιτούτο

Επειδή «βλάπτουν πτηνά και άλλα είδη άγριας ζωής».
|
Open Image Modal
Westend61 via Getty Images

Πολωνικό επιστημονικό ινστιτούτο χαρακτήρισε τις γάτες «ξενικό είδος- εισβολέα», επικαλούμενο τη βλάβη που προκαλούν στα πτηνά και άλλα είδη άγριας ζωής.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Associated Press, γατόφιλοι αντέδρασαν έντονα, με αποτέλεσμα ο επιστήμονας πίσω από την έρευνα να βρεθεί να...αμύνεται.

Ο Βόιτσεχ Σόλαρζ, βιολόγος της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών, δεν ήταν προετοιμασμένος για την αποδοκιμασία που προκάλεσε εισάγοντας τον «Felix catus» (το επιστημονικό όνομα της γάτας) σε μια εθνική βάση δεδομένων του Ινστιτούτου Προστασίας της Φύσης της ακαδημίας.

Η βάση αυτή περιελάμβανε ήδη 1.786 άλλα είδη, που δεν είχαν προκαλέσει ενστάσεις, όπως είπε ο ίδιος στο Associated Press την Τρίτη. Η αντίδραση που προκλήθηκε για το ξενικό είδος εισβολέα υπ’αριθμόν 1.787, όπως είπε, ίσως οφείλεται στο ότι κάποιες αναφορές στα ΜΜΕ δημιούργησαν την εσφαλμένη εντύπωση πως το ινστιτούτο ζητούσε ευθανασίες.

Ο Σόλαρζ επίσης αναφέρθηκε στην άποψη που κερδίζει έδαφος μεταξύ επιστημόνων πως οι γάτες βλάπτουν τη βιοποικιλότητα, καθώς κυνηγούν και σκοτώνουν πολλά πτηνά και μικρά θηλαστικά- τονίζοντας πως η γάτα πληροί 100% τα κριτήρια για να οριστεί ως ξενικό είδος- εισβολέας.

 

Open Image Modal
Samantha Martin / EyeEm via Getty Images

 

Ο βιολόγος ήρθε αντιμέτωπος στην τηλεόραση με μια κτηνίατρο η οποία αμφισβήτησε την άποψη αυτή: Συγκεκριμένα η Ντορότα Σουμίνσκα, συγγραφέας ενός βιβλίου με τίτλο «Η ευτυχισμένη γάτα» υπέδειξε πως υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι μείωσης της βιοποικιλότητας, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος και σχεδιασμοί κτιρίων που έχουν ως αποτέλεσμα να σκοτώνονται πουλιά ενώ πετούν.

«Ρωτήστε αν ο άνθρωπος είναι στη λίστα των ειδών που δεν είναι ξενικοί εισβολείς» είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως οι κατηγορίες σε βάρος των γατών είναι υπερβολικές. Ο Σόλαρζ, από πλευράς του, είπε πως οι γάτες σκοτώνουν περίπου 140 εκατομμύρια πουλιά ετησίως στην Πολωνία.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα η ακαδημία προέβη σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της όπου επιχείρησε να αποσαφηνίσει τη θέση της, διευκρινίζοντας πως ήταν αντίθετη σε οποιαδήποτε κακοποίηση ζώου και ότι η καταχώρηση έγινε με βάση τις υπάρχουσες οδηγίες/ κανόνες της ΕΕ. Επίσης, όσον αφορά στον χαρακτηρισμό των γατών ως ξενικού είδους, είπε ότι εξημερώθηκαν περίπου 10.000 χρόνια από τους πολιτισμούς της αρχαίας Μέσης Ανατολής, κάτι που τις καθιστά ξενικές για την Ευρώπη από καθαρά επιστημονική άποψη- ενώ κάλεσε τους ιδιοκτήτες γατών να περιορίζουν τον χρόνο που τα κατοικίδιά τους περνούν έξω κατά τις περιόδους που τα πουλιά αναπαράγονται.

Ο Σόλαρζ είπε πως ο ίδιος έχει σκύλο, μα δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις γάτες.