Η πρώην φυλακή Νάρα είναι η πιο παλιά φυλακή της Ιαπωνίας, η μόνη πλήρως διατηρημένη φυλακή από τούβλα από την εποχή Μεϊτζί (ή αλλιώς Πεφωτισμένη Διακυβέρνηση), διατηρώντας τόσο την ομορφιά του αρχιτεκτονικού της σχεδίου όσο και τη ζωηρότητα της ίδιας της φυλακής. Η οποία το 2024 ανοίγει εκ νέου πύλες ως ξενοδοχείο πολυτελείας αλλά και μουσειακός χώρος.
Η περίοδος Μεϊτζί είναι μια περίοδος της ιαπωνικής ιστορίας που διήρκεσε από τις 23 Οκτωβρίου 1868 έως τις 30 Ιουλίου 1912. Αυτή η εποχή αντιπροσωπεύει το πρώτο μισό της Αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας, περίοδο κατά την οποία η Ιαπωνία μετατράπηκε από μια απομονωμένη φεουδαρχική κοινωνία, που κινδύνευε από την αποικιοκρατία των ευρωπαϊκών δυνάμεων, στο νέο υπόδειγμα ενός σύγχρονου, βιομηχανικού έθνους-κράτους και σε μία αναδυόμενη μεγάλη δύναμη, με επιρροές από την επιστήμη, την τεχνολογία, τη φιλοσοφία, την πολιτική, το δίκαιο, και την τέχνη της Δύσης. Ως αποτέλεσμα αυτής της μαζικής υιοθέτησης ριζικά διαφορετικών ιδεών, οι αλλαγές στην Ιαπωνία ήταν βαθιές και επηρέασαν την κοινωνική δομή, την εσωτερική πολιτική, την οικονομία, τον στρατό και τις εξωτερικές της σχέσεις. Η περίοδος συνέπεσε με τη βασιλεία του αυτοκράτορα Μεϊτζί και την διαδέχθηκε η εποχή Ταϊσό, μετά την ανάρρηση του αυτοκράτορα Ταϊσό.
Οι Φυλακές Νάρα χτίστηκαν το 1908, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κεϊτζίρο Γιαμασίτα, «παππού» της αρχιτεκτονικής φυλακών και του αρχιτέκτονα ο οποίος ήταν πίσω από αυτό που έχει μείνει στην ιστορία ως «Οι Πέντε Μεγάλες Φυλακές της περιόδου Μεϊτζί» (Τσίμπα, Καναζάουα, Ναγκασάκι, Καγκοσίμα και Νάρα). Οι Φυλακές Νάρα είναι οι μόνες που επιβίωσαν από αυτήν την πεντάδα. Το 1946 άλλαξε η επωνυμία τους σε «Φυλακές Ανηλίκων Νάρα», για ανήλικους παραβάτες αλλά με μεγάλη έμφαση στην επανένταξη στην κοινωνία. Ανησυχίες για ελλειμματική αντισεισμική θωράκιση οδήγησαν στο κλείσιμο των φυλακών το 2017, αλλά ανακηρύχθηκαν κτήριο σημαντικής πολιτισμικής σημασίας και εξελίχθηκαν σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Η ιστορική, από κόκκινο τούβλο, αρχιτεκτονική δομή χαρακτηρίζεται από δυτικότροπες αψιδωτές πύλες και κρομμυόσχημους θόλους που της δίνουν πιο πολύ μια εμφάνιση κάστρου. Πίσω από την πρόσοψη, οι φυλακές είναι πέντε μακρόστενα κτήρια τα οποία διακτινίζονται από το κέντρο, από το οποίο οι φύλακες μπορούσαν να παρακολουθούν όλες τις αίθουσες. Από ψηλά, μοιάζει με ανοιχτή παλάμη με τεντωμένα δάχτυλα. Σε αντίθεση με την κομψή πρόσοψη, το εσωτερικό είναι ψυχρό και λειτουργικό. Μικρά δωμάτια πίσω από επτασφάλιστες πόρτες και ανοίγματα στις αίθουσες για να διευκολύνονται οι φύλακες στα καθήκοντά τους.
Σε συνεργασία με τον ξενοδοχειακό όμιλο Hoshino Resorts, οι ιστορικές Φυλακές Νάρα σχεδιάζουν να ανοίξουν εκ νέου, σε δύο χρόνια, ως υψηλής ποιότητας ξενοδοχείο. Η νέα μονάδα θα διαθέτει πολλά δωμάτια σε τέσσερα από τα πέντε κτήρια ενώ οι κοιτώνες των φυλάκων θα μετατραπούν σε κοινόχρηστους χώρους. Μετά το πέρας της ολοκληρωτικής ανακαίνισης, θα είναι πλέον η πρώτη φυλακή στην Ιαπωνία που μετετράπη σε ξενοδοχείο.
ΠΗΓΕΣ: groovyjapan.com , el.wikipedia.org , ΑΠΕ.