Ξεπέρασαν τα 1,2 εκατομμύρια οι θάνατοι από κορονοϊό – Οι χώρες που επιβάλλουν και πάλι lockdown

Η Βρετανία και η Γερμανία ανάμεσα σε αυτές.
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Τα 46.824.697 έφτασαν τα νέα κρούσματα του κορονοϊού που έχουν καταγραφεί σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ οι θάνατοι υπερέβησαν τα 1.205.327 εκατομμύρια. Μέχρι σήμερα 33.757.554 άνθρωποι έχουν αναρρώσει από τον Covid-19 ενώ παγκοσμίως 85.340 ασθενείς είναι σε σοβαρή κατάσταση. Στη Γερμανία επιβλήθηκε μερικό lockdown εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων, ενώ η Nότια Κορέα θα επιβάλλει πλέον πρόστιμο σε όποιον δεν φορά τη μάσκα σε δημόσιους χώρους. Σε αντίστοιχους περιορισμούς οδηγείται και η Βρετανία, ενώ οι χώρες που υιοθετούν αντίστοιχα μέτρα εξαιτίας της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων είναι πλέον πολλές.

 

Νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κοντε, μιλώντας στην Βουλή της Ρώμης, αναφέρθηκε στα νέα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορονοϊού, τα οποία η κυβέρνησή του αναμένεται να υιοθετήσει επίσημα αύριο, Τρίτη.

Όπως τόνισε, πρόκειται να εγκριθεί απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες σε όλη την χώρα, να επεκταθεί σε όλα τα λύκεια η τηλεκπαίδευση, να κλείσουν μουσεία και εκθέσεις, όπως και τα μαγαζιά με ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια.

Παράλληλα, οι ιταλικές περιφέρειες θα χωριστούν σε τρεις ζώνες κινδύνου και, ανάλογα με την διάδοση του ιού, θα αποφασίζονται νέα μέτρα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι ο δείκτης μετάδοσης του ιού έχει φτάσει στο 1,7 και ότι, αν χρειαστεί, θα ζητηθεί η συνδρομή στρατιωτικών γιατρών και νοσηλευτών.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι σε δέκα περιφέρειες και αυτόνομες περιοχές της χώρας η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αν και η κρατική υποδομή είναι σαφώς πιο ισχυρή, σε σύγκριση με την περασμένη Άνοιξη.

″Κατανοούμε τον θυμό και την αγωνία που εκφράστηκαν τις τελευταίες ημέρες, αλλά το υπέρτατο αγαθό είναι η υγεία των πολιτων και είμαστε υποχρεωμένοι να την προστατεύουμε”, κατέληξε ο Τζουζέπε Κόντε.

 

Ερχεται lockdown στη Βρετανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα δηλώσει σήμερα ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την εφαρμογή ενός lockdown στην Αγγλία, καθώς τα μέλη του κοινοβουλίου προετοιμάζονται για να ψηφίσουν μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19.

Αφού ο ίδιος αντιστάθηκε στα καλέσματα για την επιβολή ενός δεύτερου lockdown για το μεγαλύτερο μέρος του προηγούμενου μήνα, ο ίδιος ανακοίνωσε το Σάββατο, ότι οι περιορισμοί σε όλη την Αγγλία θα τεθούν σε ισχύ μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και θα διαρκέσουν μέχρι τη 2α Δεκεμβρίου.

Η Βρετανία έχει το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από τον κορονοϊό που έχει δηλωθεί επίσημα στην Ευρώπη και βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερα από 20.000 νέα περιστατικά μόλυνσης ημερησίως.

Οι επιστήμονες έχουνε προειδοποιήσει ότι το χειρότερο σενάριο, που προβλέπει 80.000 νεκρούς, είναι δυνατό να ξεπεραστεί στη διάρκεια του χειμώνα. «Τα μοντέλα των επιστημόνων μας αφήνουν να εννοηθεί ότι, αν δεν δραστηριοποιηθούμε τώρα, θα δούμε θανάτους στη διάρκεια του χειμώνα που θα είναι διπλάσιοι ή και ακόμη περισσότεροι από τους θανάτους του πρώτου κύματος», αναμένεται να τονίσει σήμερα ο Τζόνσον, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα τελευταία αριθμητικά δεδομένα, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, από το να αναλάβουμε περαιτέρω δράση σε εθνικό επίπεδο» θα υποστηρίξει ο ίδιος.

 

Αντιδράσεις για τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ στη Γαλλία

Τα γαλλικά σούπερ μάρκετ θα υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς στην πώληση προϊόντων που δεν θεωρούνται πρώτης ανάγκης όπως τα μικρά καταστήματα αλλά οι ιδιοκτήτες δεν επιτρέπεται να μην αμφισβητούν τους κανόνες της κυβέρνησης για lockdown, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών.

Οι μικροί καταστηματάρχες έχουν παραπονεθεί έντονα για το ότι αναγκάζονται να κλείσουν ενώ τα σούπερ μάρκετ επιτρέπεται να πωλούν «μη απαραίτητα προϊόντα», όπως παπούτσια, ρούχα, προϊόντα ομορφιάς και λουλούδια διότι πωλούν επίσης τρόφιμα.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε χθες ότι τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να σταματήσουν να πωλούν μη απαραίτητα προϊόντα αλλά οι καταστηματάρχες ―που έχουν αποθέματα ενόψει Χριστουγέννων και θέλουν να ανακάμψουν από το lockdown της άνοιξης― θέλουν να παραμείνουν ανοικτοί και οι δήμαρχοι σε πολλές πόλεις στη Γαλλία τους στηρίζουν.

«Το να αμφισβητείται το κράτος με ψηφίσματα των δημοτικών αρχών είναι ανεύθυνο. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητεί την εξουσία του κράτους και να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των συμπατριωτών μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μόλις ο ρυθμός των μολύνσεων επιβραδυνθεί, η κυβέρνηση μπορεί να χαλαρώσει τους κανόνες του lockdown και να επιτρέπεται η λειτουργία κάποιων καταστημάτων υπό ορισμένες συνθήκες, όπως με ραντεβού. Η απόφαση γι’ αυτό θα ληφθεί στις 12 Νοεμβρίου, είπε ο υπουργός.

Στο μεταξύ τα σούπερ μάρκετ θα βρεθούν αντιμέτωπα με τους ίδιους περιορισμούς για την πώληση των μη απαραίτητων προϊόντων, όπως τα μικρά καταστήματα και δεν θα επιτρέπεται να πωλούν προϊόντα όπως παπούτσια, ρούχα και λουλούδια.

«Ό,τι μπορεί να πουληθεί στα σούπερ μάρκετ είναι ό,τι μπορεί να πουληθεί σε μικρά καταστήματα. Σήμερα ένα κατάστημα που πουλά εξοπλισμό για ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορεί να παραμείνει ανοικτό διότι είναι χρήσιμο για την τηλεργασία, αυτό θα είναι το ίδιο στα σούπερ μάρκετ. Τα προϊόντα υγιεινής μπορούν να πουληθούν σε σούπερ μάρκετ και σε φαρμακεία», είπε.

 

 

Χιλιάδες κρούσματα στην Αργεντινή σε ένα 24ωρο

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 6.609 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων από τον κορονοϊό να φθάνει τις 1.173.533, ενώ άλλοι 138 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας του , με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 31.140 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Η επαρχία του Μπουένος Άιρες, όπου συγκεντρώνεται το 46,95% του συνόλου των μολύνσεων (550.939) είναι αυτή η οποία έχει υποστεί το πιο βαρύ χτύπημα, όμως την κατάσταση περιπλέκει ολοένα περισσότερο το γεγονός ότι η πανδημία εξαπλώνεται στις επαρχίες, όπου οι δομές υγείας διαθέτουν πολύ λιγότερα μέσα και προσωπικό από ό,τι η μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας.

Η λατινοαμερικάνικη χώρα μέχρι πρόσφατα χαρακτηριζόταν υπόδειγμα ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, όμως καταγράφει το τελευταίο διάστημα έναν από τους βαρύτερους μέσους όρους θανάτων σε ημερήσια βάση στην υφήλιο.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

 

Μερικό lockdown στη Γερμανία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε τις προηγούμενες 24 ώρες κατά 12.097, με το σύνολο των μολύνσεων να φθάνει τις 545.027, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Το ίδιο διάστημα οι θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού αυξήθηκαν κατά 49 στους 10.530, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στη χώρα επιβάλλονται ξανά περιοριστικά μέτρα από σήμερα ως το τέλος του Νοεμβρίου, για να ελεγχθεί η εξάπλωση.

Σε «μερικό lockdown» βρίσκεται από σήμερα όλη η Γερμανία, στο πλαίσιο της προσπάθειας να τεθεί υπό έλεγχο η νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού και να αποτραπεί η επαπειλούμενη υπερφόρτωση του συστήματος υγείας. «Αλλαγή της ζωής προς το καλύτερο» προβλέπει για το καλοκαίρι, όχι όμως νωρίτερα, ο διακεκριμένος γερμανός λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν.

Από σήμερα και για τον υπόλοιπο μήνα κλείνουν εστιατόρια, καφέ, μπαρ και κλαμπ, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι και συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου και οι βιομηχανίες.

Σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η συνάντηση το πολύ δέκα προσώπων, από έως και δύο νοικοκυριά, ενώ η πολιτεία απευθύνει σύσταση να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία» ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις.

Τα σύνορα της Γερμανίας θα παραμείνουν ωστόσο ανοιχτά, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, επισημαίνοντας ότι οι γερμανικές υπηρεσίες έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία από τον έλεγχο των συνόρων ο οποίος επεβλήθη κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της Tagesspiegel, ο κ. Μάας διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν αυτή τη φορά ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα, ωστόσο έκανε λόγο για «τεταμένη κατάσταση», έστω κι αν είναι καλύτερη από ό,τι σε άλλες χώρες, ενώ χαρακτήρισε «απαραίτητα» τα μέτρα που αποφάσισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τις κυβερνήσεις των κρατιδίων. «Θα βιώσουμε σκληρό χειμώνα», εκτίμησε.

 

Πάνω από 4.000 κρούσματα σε μια ημέρα στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 4.430 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 και καταγράφηκαν 142 θάνατοι ασθενών εξαιτίας του Covid-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 91.895 θανάτους επί συνόλου 929.392 μολύνσεων.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ωστόσο θεωρούν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων. Στα τέλη Οκτωβρίου, το υπουργείο Υγείας τόνιζε πως ο απολογισμός των θυμάτων θα αποδειχθεί επίσης πιθανότατα πολύ βαρύτερος στην πραγματικότητα, ως ακόμη και κατά 50.000 θανάτους, από αυτόν των επισήμως καταγεγραμμένων.

 

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Κίνα

Ακόμη 24 περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 επιβεβαιώθηκαν ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή στην ηπειρωτική Κίνα, ισάριθμες με αυτές που εντοπίστηκαν την προηγουμένη, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Η ίδια με αυτή της προηγουμένης ήταν επίσης η κατανομή των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, με 3 οφειλόμενα σε εντόπια μετάδοση να καταγράφονται στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ (δυτικά) και τα υπόλοιπα 21 να είναι «εισαγόμενα», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.

Εντοπίστηκαν 30 ασυμπτωματικοί φορείς, από 69 την προηγουμένη. Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές δεν συμπεριλαμβάνουν τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Είκοσι ασθενείς, και σε αυτή την περίπτωση ο ίδιος αριθμός με αυτόν της προηγουμένης, διαγνώστηκε πως αποθεραπεύθηκαν και βγήκαν από κινεζικά νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 363, δώδεκα σε σοβαρή κατάσταση.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.021 κρουσμάτων.

Open Image Modal
Lucy Nicholson / Reuters

 

Ξεπέρασαν τους 160.000 οι νεκροί από Covid-19 στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 10.100 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα SARS-CoV-2 και ακόμη 190 θάνατοι εξαιτίας του.

Στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού έχει φθάσει τους 160.074 νεκρούς ως αυτό το στάδιο επί συνόλου 5,5 εκατομμυρίων και πλέον ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

 

Πάνω από 2.000 νέες περιπτώσεις σε 24 ώρες στην Τουρκία

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 2.106 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων μόλυνσης να φθάνει τις 377.473.

Το ίδιο διάστημα, ακόμη 74 άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 10.326 νεκρούς.

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται 2.177 άνθρωποι.

Ακόμη 1.515 ασθενείς κρίθηκε ότι ανέρρωσαν, με το σύνολό των ανθρώπων οι οποίοι έχει διαγνωστεί πως έχουν αποθεραπευτεί να ανέρχεται σε 325.486, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

 

191 γιατροί πέθαναν από επιπλοκές του κορονοϊού

Θλιβερός είναι ο μέχρι σήμερα απολογισμός των θανάτων των γιατρών στην Αίγυπτο που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού, όπως αποκαλύπτει ο ιατρικός σύλλογος της χώρας. 

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα το Ιατρικό Συνδικάτο της Αιγύπτου, χθες έχασε τη μάχη από τον κορονοϊό ένας συνταξιούχος παιδίατρος, ο Χασάν Αλ Καμάς, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Gamal Abdel Nasser στην Αλεξάνδρεια. 

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε χθες 12 νέα θύματα από επιπλοκές του κορονοϊού, αυξάνοντας συνολικά τους θανάτους από τον ιό σε 6.278. Παράλληλα, η Αίγυπτος ανέφερε 181 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα, ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό τους σε 107.736 από την έναρξη της επιδημίας στα μέσα Φεβρουαρίου.