Ξυπνάμε και έξω είναι ακόμα σκοτάδι: 3 μαγικά tips για να πάρουμε τα πάνω μας

Μέσα Οκτώβρη και προσπαθούμε να βρούμε ξανά τους ρυθμούς μας; Η ειδικός στον ύπνο μοιράζεται μαζί μας κορυφαία κόλπα.
|
Open Image Modal
stockbusters via Getty Images
Είναι πολύ δύσκολο να σηκωθούμε από το κρεβάτι όταν δεν λάμψει ακόμα για τα καλά το φως της ημέρας

 

Ορισμένοι, ακόμα κι αν είμαστε τρομερά δημιουργικοί, δεν τα πάμε καλά με το πρωινό ξύπνημα. Και καθώς έχουμε ξεπεράσει πια τα μέσα Οκτωβρίου, το γεγονός ότι για κάποιους από εμάς έξω είναι «πίσσα-σκοτάδι» όταν ξημερώνει, δεν διευκολύνει την κατάσταση. Κι όμως, αν εκφράσουμε στο αφεντικό το πρόβλημά μας ή στον διευθυντή του σχολείου των παιδιών, μάλλον δεν θα δείξει ιδιαίτερη κατανόηση.

Open Image Modal
nicoletaionescu via Getty Images
Πώς θα ξυπνήσουμε όλο ενέργεια ακόμα κι αν ο ήλιος δεν μας έχει χαμογελάσει ακόμη.

Αντιθέτως, η ειδικός στον ύπνο Φιόνα Μπάργουικ, διευθύντρια του Προγράμματος Sleep & Circadian Health, στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, καταλαβαίνει απόλυτα. Για αυτό και μοιράζεται μαζί μας 3 σωτήρια tips, ώστε να πεταγόμαστε από το κρεβάτι όλο ενέργεια. Ακόμα κι αν ο ήλιος δεν μας έχει χαμογελάσει ακόμη. Ναι, γίνεται!

Τρία μικρά κόλπα για να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι όλο ενέργεια

1. Λούζουμε τον εαυτό μας στο φως αμέσως μόλις ξυπνήσουμε

Το σώμα μας, στο σκοτάδι απελευθερώνει περισσότερη μελατονίνη, μια ορμόνη που προάγει τον ύπνο. Γι′ αυτό και όταν ξαπλώνουμε στο κρεβάτι και σβήνουμε το φως νιώθουμε υπνηλία. Και για αυτό όταν έξω δεν έχει ξημερώσει ακόμη, αυτό επιτείνει την νύστα μας. 

Και πώς θα σταματήσουμε την έκκριση μελατονίνης για να «έρθουμε στα ίσα μας»; Εφόσον το ηλιακό φως δεν έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή του, ας ανοίξουμε τον διακόπτη του σπιτιού μας. Αμέσως μόλις τα μάτια μας έρθουν σε επαφή με το φως θα βρεθούμε σε εγρήγορση. 5 - 10 λεπτά έκθεσης στο φως, ας είναι και το λαμπατέρ του δωματίου μας, υπόσχονται θαύματα. 

2. Μένουμε καθημερινά πιστοί σε μια σταθερή ώρα αφύπνισης και αντιστεκόμαστε στην επιθυμία για αναβολή (snooze)

Όταν χρησιμοποιούμε αυτή την ομολογουμένως δελεαστική παροχή του ξυπνητηριού μας, ο οργανισμός εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι ώρα για ύπνο. Έτσι το σώμα συνεχίζει να παράγει μελατονίνη και εμείς παραμένουμε νυσταγμένοι. Και ενδεχομένως θα συνεχίσουμε να νυστάζουμε όλη μέρα. 

Αυτό σημαίνει ότι μια ολιγόλεπτη παράταση, αντί να μας ξεκουράσει, καταλήγει τελικά να μας προκαλεί συμπτώματα εξάντλησης. Συμπτώματα που τα κουβαλάμε μαζί μας όλη μέρα.

Αν όμως κατορθώσουμε να παρακάμψουμε το snooze, η δοκιμασία του πρωινού ξυπνήματος θα εξελιχθεί πολύ πιο αναίμακτα. Αν το συγκρίνουμε με τον πόνο της αποτρίχωσης, το ξύπνημα χωρίς snooze είναι το να τραβήξουμε την αποτριχωτική ταινία μονομιάς. Αντίθετα, οι πολλές μικρές αναβολές, το κάνουν να μοιάζει σαν να τραβάμε τις τρίχες μας μια μια με το τσιμπιδάκι. Αλήθεια, το πρώτο δεν είναι λιγότερο βασανιστικό;

3. Μπαίνουμε αμέσως σε κίνηση, όσο μπορεί ο καθένας μας

To να κινήσουμε έστω και λίγο το σώμα μας αμέσως μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι ενισχύει την έκκριση κορτιζόλης, της λεγόμενης «ορμόνη του στρες». Και παρά το αρνητικό πρόσημο που της προσδίδει αυτός ο ορισμός, σε ό,τι αφορά το πρωινό ξύπνημα, η κορτιζόλη έχει θετική επίδραση: Μας κάνει να αισθανόμαστε σε εγρήγορση πιο άμεσα. Πώς; Αυξάνοντας τη θερμοκρασία του σώματός και ενισχύοντας τα επίπεδα της ενέργειάς μας.

Επιλέγουμε μια μορφή κίνησης που να μας αρέσει και να μας διασκεδάζει - όσο γίνεται -. Η βόλτα με τον σκύλο ή λίγο στρέτσινγκ μετά μουσικής είναι δύο πολύ καλές ιδέες.

Για αυτούς που ήδη δηλώνουν λάτρεις της φυσικής άσκησης, λίγο τρέξιμο στη γειτονιά, ένας περίπατος ή και λίγη κολύμβηση αν υπάρχουν κοντά μας κατάλληλες εγκαταστάσεις, είναι ιδανικές επιλογές.

 

(Με πληροφορίες από self).