Ξεσκονίζουμε διαρκώς και αποτέλεσμα μηδέν: 6 tips των ειδικών για να εξουδετερώσουμε τη σκόνη

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Για αυτό, εμποδίζουμε τη σκόνη να εισέλθει με έξι πανέξυπνες μεθόδους
Open Image Modal
DekiArt via Getty Images
Η σκόνη είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας. Αλλά υπάρχουν πρακτικοί τρόποι να την ελαχιστοποιήσουμε και να κερδίσουμε χρόνο.

Νιώθουμε ότι ξεσκονίζουμε συνεχώς και πως μέσα σε ελάχιστες μέρες η σκόνη επιστρέφει με ακόμα μεγαλύτερη ορμή; Δεν είμαστε οι μόνοι. Η σκόνη είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας. Αλλά δεν χρειάζεται να την πιάσουμε και φίλη. Υπάρχουν πρακτικοί τρόποι να την ελαχιστοποιήσουμε και να κερδίσουμε χρόνο για τα χόμπι μας. Πώς; Υιοθετώντας μερικές απλές στρατηγικές, που θα κάνουν τις καθαριότητες του σπιτιού πιο σύντομες, απλές έως και ευχάριστες.

7 tips για να κάνουμε «έξωση» στη σκόνη

1. Αναβαθμίζουμε τα φίλτρα αέρα

Το βρώμικο φίλτρο αέρα δεν σημαίνει οικονομία. Ούτε στον χρόνο ούτε στα χρήματα μας. Αντίθετα, το να επενδύσουμε σε φίλτρα υψηλής ποιότητας αξίζει τον κόπο και τα χρήματα. Ένα καλό φίλτρο για τον καθαρισμού του αέρα παγιδεύει τη σκόνη, τα αλλεργιογόνα και άλλα σωματίδια, εμποδίζοντάς τα να κυκλοφορούν ανενόχλητα στο σπίτι μας.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ακόμα και αν έχουμε επιλέξει το καλύτερο, ελέγχουμε τακτικά τα φίλτρα και αντικαθιστάμε αμέσως μόλις λερωθούν. Έτσι θα διατηρήσουμε την αποτελεσματικότητά τους και θα αποφύγουμε τη συσσώρευση της ενοχλητικής σκόνης.

2. Βάζουμε σε πρόγραμμα τις ημέρες που περνάμε το σπίτι με την ηλεκτρική σκούπα

Η ηλεκτρική σκούπα δεν είναι μόνο για τα χαλιά. Μιλάμε για ένα ισχυρό εργαλείο που καταπολεμά τη σκόνη σε όλα τα μέτωπα. Δηλαδή, σε όλες τις επιφάνειες. Όμως, αν περνάμε το σπίτι με την ηλεκτρική μία φορά στο τόσο, δεν κάνουμε δουλειά.

Έχει σημασία να καθιερώσουμε μια εβδομαδιαία ρουτίνα που θα περιλαμβάνει μια μέρα για τα δάπεδα, μια για τα έπιπλα και μια για τις γωνίες του σπιτιού. Φυσικά αν θέλουμε να τα κάνουμε όλα την ίδια μέρα, είναι εντελώς αποδεκτό. Όμως, αν επιδιώκουμε να παραμείνουμε συνεπείς, θα πρέπει να είμαστε σχετικά ανελαστικοί με τις μέρες που ορίζουμε ότι θα αφιερώσουμε στην ηλεκτρική σκούπα.

3. Ξεσκονίζουμε έξυπνα χρησιμοποιώντας πανιά μικροϊνών

To να αντικαταστήσουμε τα αυτοσχέδια πανιά καθαρισμού με υφάσματα από μικροΐνες θα μεταμορφώσει ριζικά την πρόκληση του ξεσκονίσματος. Αυτά τα «άγια» πανιά παγιδεύουν και αφαιρούν τη σκόνη, αντί απλώς να την πηγαίνουν βόλτα από την μια γωνιά στην άλλη και αφήνοντας το σπίτι μας σε μαύρα χάλια.

Φυσικά, ακόμα κι ένα ποιοτικό ξεσκονόπανο μικροϊνών δεν αρκεί. Για 100% καθαριότητα χρησιμοποιούμε ένα οικολογικό και αποτελεσματικό καθαριστικό σε ποσότητες μικρές, ώστε να μην επιβαρύνουμε τον πλανήτη και την τσέπη μας.

4. Πετάμε μπιμπελό και αντικείμενα που δεν έχουν χρηστική αξία

Τα διάφορα διακοσμητικά και τα άκομψα δώρα που μας έχουν κάνει κατά καιρούς, δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο σπίτι, που πρέπει να το καθαρίζουμε στο άψε σβήσε. Αφενός γιατί μαζεύουν έξτρα σκόνη και αφετέρου γιατί προκειμένου να τα μετακινήσουμε, τρώμε περισσότερο χρόνο από όσο αφιερώνουμε στο ξεσκόνισμα αυτού καθαυτού.

Συν τοις άλλοις, χαρίζοντας μερικά περιττά αντικείμενα,  το σπίτι μας θα μοιάζει μονομιάς λιγότερο ακατάστατο και πιο λειτουργικό. Πέραν του ότι ο καθαρισμός θα μοιάζει πλέον παιχνιδάκι.

5. Ρυθμίζουμε τα επίπεδα της υγρασίας σε όλα τα δωμάτια

Η σκόνη ευδοκιμεί στον ξηρό αέρα. Οπότε; Επιδιώκουμε ένα επίπεδο υγρασίας μεταξύ 40% και 60%, προκειμένου να διατηρήσουμε τη σκόνη υπό έλεγχο. Τα «σωστά» επίπεδα υγρασίας αναγκάζουν τα σωματίδια της σκόνης να συσσωρεύονται και να πέφτουν στο πάτωμα, καθιστώντας ευκολότερο τον καθαρισμό τους. Ένας αφυγραντήρας, μας λύνει τα χέρια κάνοντας τη δουλειά για εμάς και διατηρώντας την ιδανική ισορροπία.

6. Φροντίζουμε το τρίχωμα των κατοικίδιων μας να μην σκορπίζεται σε κάθε γωνιά του σπιτιού

Αναμφίβολα, όλοι όσοι έχουμε κατοικίδια, τα αγαπάμε σαν τρελοί. Ωστόσο, οι απαλοί γούνινοι φίλοι μας, δίχως να το θέλουν, συμβάλλουν στην εξάπλωση της σκόνης και των αλλεργιογόνων στο νοικοκυριό μας. Να τι μπορούμε να κάνουμε:

  • Βουρτσίζουμε το τρίχωμα των τετράποδων φίλων μας σε εξωτερικούς χώρους

  • Πλένουμε τακτικά τα κλινοσκεπάσματα τους

  • Περιορίζουμε την πρόσβαση των κατοικίδιων μας σε συγκεκριμένους χώρους, όπως τα υπνοδωμάτια, για να περιορίσουμε τη σκόνη και τις τρίχες σε συγκεκριμένα τετραγωνικά. Αυτό θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε την σκόνη και να την εξουδετερώσουμε πιο εύκολα.

Σε κάθε περίπτωση ο καθαρισμός του σπιτιού δεν πρέπει να μας γίνεται έμμονη ιδέα. Σημασία έχει ο χώρος μας να είναι φιλόξενος και ζεστός. Για αυτό ξεσκονίζουμε και καθαρίζουμε με ηρεμία, βάζουμε την αγαπημένη μας μουσική και ευχαριστιόμαστε ακόμα κι αυτή την κάπως «άχαρη» δουλίτσα.

(Με πληροφορίες από yahoo).

-- --