Συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό με λαχανικά, πιτούλες και πατατάκια. Το χούμους είναι ένα φυτικό, ευέλικτο και κρεμώδες άλειμμα, που παρασκευάζεται από ρεβίθια, ταχίνι και λεμόνι.
Αυτό το θρεπτικό ντιπάκι περιέχει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, υγιεινά λιπαρά και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά και ταιριάζει υπέροχα στα σάντουιτς, τις σαλάτες μας και ένα σωρό υγιεινές και γρήγορες συνταγές.
Πέρα από υπέροχη πλούσια γεύση του, το χούμους επιφυλάσσει για τον οργανισμό μας και ένα σωρό οφέλη. Πάμε να τα ανακαλύψουμε;
Οκτώ οφέλη του χούμους που ούτε είχαμε φανταστεί
Συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης, οσπρίων και ξηρών καρπών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον το χούμους περιέχει φυτικές ίνες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, οι οποίες παράλληλα καθυστερούν και την κένωση του στομάχου. Αυτοί είναι δύο παράγοντες που μειώνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μας κρατά ασφαλείς.
Είναι ευεργετικό για το έντερο
Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο χούμους προέρχονται από τα ρεβίθια, τα οποία περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες, διαλυτές φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο. Όλα αυτά τα συστατικά συμβάλλουν στη διατήρηση του μικροβιώματος του εντέρου, ενώ προλαμβάνουν το IBS (το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου).
Μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής
Το χούμους παρασκευάζεται συνήθως από ρεβίθια και ταχίνι, δηλαδή ένα άλειμμα από σουσάμι. Το σουσάμι είναι πλούσιο σε σησαμίνη, η οποία φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Βοηθά στην απώλεια βάρους
Το χούμους είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά. Όταν συνδυάζεται με προϊόντα με χαμηλότερες θερμίδες, όπως τα λαχανικά, το αγαπημένο άλειμμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης. Έτσι, ίσως σταδιακά παρατηρήσουμε μείωση στο νούμερο της ζυγαριάς.
Κάνει καλό στην καρδιά
Το χούμους περιέχει φυτική πρωτεΐνη, συνήθως χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλή σε διαλυτές ίνες, οι οποίες περιορίζουν τον κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, το χούμους παρασκευάζεται με βάση το ελαιόλαδο, μια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που βοηθά στην αύξηση της HDL δηλαδή της καλής χοληστερόλης, που συνδέεται με μια εύρωστη και δυνατή καρδιά.
Βελτιώνει τη συνολική ποιότητα της διατροφής μας
Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνoυμε 1,5 φλιτζάνι όσπρια την εβδομάδα. Η επιλογή του χούμους για την αντικατάσταση τροφών με λιγότερα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα της διατροφής μας. Μάλιστα, οι ερευνητές εντόπισαν θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ρεβιθιών ή χούμους και των αυξημένων επιπέδων διαιτητικών ινών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης Α, βιταμίνης Ε, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, καλίου και σιδήρου σε σύγκριση με όσους δεν τρώνε αυτά τα τρόφιμα.
Αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων, τη σύνθεση ορμονών και τη νευρολογική ανάπτυξη. Σε μια κουταλιά χούμους, τα ρεβίθια, το ταχίνι και ο χυμός λεμονιού ενώνονται σε έναν αρμονικό και εύγευστο συνδυασμό πλούσιο σε σίδηρο, που συμβάλλει στη διεξαγωγή διαφόρων διεργασιών του οργανισμού.
Υποστηρίζει την υγεία των οστών
Ένα φλιτζάνι ρεβίθια περιέχει 114 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου και 158 mg μαγνησίου. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι απαραίτητα για την προστασία και την οικοδόμηση γερών οστών.
To ταχίνι στο χούμους περιέχει επίσης ασβέστιο, ψευδάργυρο, χαλκό, φώσφορο και σελήνιο, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Σνακ και γεύματα με βάση το χούμους
1. Απλώνουμε μια στρώση χούμους σε ψωμί, πίτα, τορτίγια ή κράκερ ολικής άλεσης και προσθέτουμε τα αγαπημένα μας λαχανικά και μια πηγή άπαχης πρωτεΐνης, όπως το γιαούρτι ή λίγο τυρί κότατζ, για ένα χορταστικό και θρεπτικό γεύμα.
2. Προσθέτουμε μια κουταλιά χούμους ως ντρέσινγκ στη σαλάτα μας για μια έξτρα δόση πρωτεΐνης και φυτικών ινών.
3. Βουτάμε στο χούμους ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά για την πιο υγειινή και απολαυστική βραδιά κινηματογράφου.
4. Φτιάχνουμε ένα σούπερ μπολ με χούμους, ψάρι ή κοτόπουλο στη σχάρα, κινόα ή καστανό ρύζι, αγγούρι, ντομάτα και φρέσκα μυρωδικά.
(Με πληροφορίες από health).