Ένα χωριό στην κεντρική Τουρκία, όπου εντοπίζεται η καταγωγή του Μπόρις Τζόνσον, υποδέχθηκε με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια την είδηση ότι ένας «συγχωριανός» φτάνει στο σημείο να αναδειχθεί νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας!
Κάτοικοι του αγροτικού χωριού Καλφάτ, στην επαρχία Κανκίρι, 100 χιλιόμετρα βόρεια της Άγκυρας, συγκεντρώθηκαν την Τρίτη (23 Ιουλίου) στην κεντρική πλατεία για να γιορτάσουν τα αποτελέσματα της εκλογής για νέα ηγεσία στο Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας μετά την παραίτηση της Τερέζα Μέι, όπως ανακοίνωσε ο τοπικός διοικητής, Μπαϊράμ Ταβουκτσού.
Οι κάτοικοι του χωριού χαρακτηρίζουν ως «πολιτικά και ρητορικά» ορισμένα παλαιότερα σχόλια του Τζόνσον, που θεωρήθηκαν αντι-μουσουλμανικά ή αντι-τουρκικά και δήλωσαν ότι ελπίζουν πως θα επισκεφτεί το Καλφάτ, ενώ θα βρίσκεται στην εξουσία.
«Θεωρούμε τιμή μας το γεγονός ότι κάποιος που έχει οθωμανικά γονίδια και προέρχεται από αυτά τα εδάφη, έχει γίνει ο πρωθυπουργός μιας θαυμαστής χώρας», δήλωσε ο Αντέμ Καραγάτς, πρώην διοικήτής του χωριού των 1.300 κατοίκων.
Ο παππούς του Τζόνσον, ο Χατζή Αχμέτ Ριζά Εφέντη, γεννήθηκε εκεί το 1813 και το σπίτι στο οποίο ζούσε, εξακολουθεί να στέκεται. Τα μέλη της οικογένειας ήταν γνωστά ως «οικογένεια με τα ξανθά αγόρια», είπε ο Καραγάτς, αν και δεν ήταν γνωστό αν Τζόνσον... κληρονόμησε τα ξανθά μαλλιά του από την τουρκική καταγωγή του.
Ο Τζόνσον συνδέεται συνήθως με τη βρετανική ανώτερη αστική τάξη, λόγω του πλούτου της οικογένειάς του και της εκπαίδευσης του στα πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία του Ήτον και της Οξφόρδης. Αλλά είναι γνωστό ότι επικαλείται τις τουρκικές του ρίζες όταν αμφισβητείται η ικανότητά του να κατανοεί τον πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της σύγχρονης Βρετανίας...
Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος τον Ιούνιο, υπερασπίστηκε τον εαυτό του κατά των κατηγοριών για ισλαμοφοβία, ως εξής:
«Όταν ο μουσουλμάνος προ-παππούς μου ήρθε σε αυτή τη χώρα με κίνδυνο για την ζωή του το 1912, το έκανε επειδή γνώριζε ότι ήταν ένας τόπος - φάρος γενναιοδωρίας και ανοιχτού πνεύματος και προθυμίας να υποδεχτεί ανθρώπους από όλο τον κόσμο», είπε ο Τζόνσον. «Νομίζω ότι ο μουσουλμάνος προπάππος μου θα ήταν έκπληκτος αν μάθαινε ότι ο δισέγγονός του έγινε υπουργός Εξωτερικών, αλλά θα ήταν πολύ περήφανος και νομίζω ότι είναι ένας φόρος τιμής στη χώρα αυτή».
Ο Τζόνσον αναζήτησε τις τουρκικές του ρίζες σε ένα επεισόδιο του προγράμματος γενεαλογίας του BBC, «Ποιος νομίζεις ότι είσαι;»
Όταν επισκέφθηκε την Τουρκία ως υπουργός Εξωτερικών το 2016, ο Τζόνσον δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η οικογένειά του ήταν από το Καλφάτ.
Τουλάχιστον έξι οικογένειες που σήμερα διαμένουν στο χωριό συνδέονται με μακρινή συγγένεια με τον Χατζή Αχμέρ Ριζά Εφέντη, δήλωσε ο Καραγάτς.
Ο Σατιλμίς Καρατεκίν, ένας μακρινός ξάδερφος, δήλωσε ότι το χωριό θα περιμένει με χαρά να φιλοξενήσει τον Τζόνσον στο εγγύς μέλλον. Ο πατέρας του Μπόρις, Στάνλεϊ Τζόνσον, επισκέφθηκε το Καλφάτ πριν από περίπου 10 χρόνια.
«Ένας Άγγλος με Τούρκικες καταβολές έχει γίνει πρωθυπουργός», δήλωσε ο Καράτεκιν, του οποίου η γιαγιά, Φιντάν Καράτεκιν, ήταν ξαδέλφη του Χατζή Αχμέτ Ριζά Εφεντη. «Μπορεί να είναι Αγγλός, αλλά φέρει τουρκικό αίμα».
Ο γιός του Χατζή Αχμέρ Ριζά Εφέντη, ο παππούς του Τζόνσον, ήταν ο οθωμανός πολιτικός δημοσιογράφος Αλί Κεμάλ, ο οποίος αργότερα υπηρέτησε ως υπουργός εσωτερικών. Θεωρούμενος υπέρ-Βρετανός και «προδότης», σκοτώθηκε από τον όχλο το 1922 κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας της Τουρκίας.
Όταν ο Τζόνσον επισκέφθηκε την Τουρκία το 2016, υπήρξε θερμή υποδοχή, παρά το γεγονός ότι κατά την εκστρατεία υπέρ του Brexit ο σημερινός πρωθυπουργός μιλούσε διαρκώς για το ενδεχόμενο να εισέλθουν εκατομμύρια Τούρκοι στην Βρετανία, εάν η Τουρκία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης είχε συνθέσει ένα επιθετικό ποίημα(!) με στόχο τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, ήταν από τους πρώτους ηγέτες που συνεχάρησαν την Τζόνσον αυτή την εβδομάδα και εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι σχέσεις Τουρκίας -Βρετανίας θα ευδοκιμήσουν κάτω από την κυβέρνηση του Τζόνσον.
Ερωτηθείς για τα σχόλια του Τζόνσον σχετικά με την Τουρκία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το Brexit, ο πρώην δήμαρχος του Καλφάτ Μουσταφά Μπαλ δήλωσε: «Επρεπε να πει τέτοια πράγματα στην πολιτική αρένα για να αποκομίσει πολιτικά κέρδη».
Στην εκπομπή του BBC, ο Τζόνσον περιέγραψε την κληρονομιά του σαν «το μέλι ... ή για την ακρίβεια, το βρετανικό ποτό sherry» προσθέτοντας: «Είμαι το αποτέλεσμα που δημιούργησαν περισσότερες από μία χώρες».
ΥΓ: Μία λεπτομέρεια που δεν «θυμήθηκε» πάντως ο Τζόνσον, είναι ότι το sherry θεωρείται φυσικά αριστοκρατικό ποτό!
με πληροφορίες Associated Press