Γ. Οικονόμου: Η έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα στερείται σοβαρότητας

Η κυβέρνηση ζητεί άμεσα σαφείς διευκρινίσεις για την μεθοδολογία που εφαρμόζεται, τα πρόσωπα που συμμετέχουν αλλά και τα στοιχεία για την Ελλάδα από το 2015
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Διευκρινίσεις από τους «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» αναφορικά με τη μεθοδολογία της έρευνας για την Ελευθερία του Τύπου ζητεί η Κυβέρνηση καθώς στην πρόσφατη έκθεση της η συγκεκριμένη ΜΚΟ κατακρήμνισε τη χώρα μας από την 70η θέση, που ήταν το 2021 στην 108η. Πρόκειται για τη χειρότερη θέση στην κατάταξη που έχει καταγράψει η Ελλάδα ανάμεσα σε 180 χώρες.

Είναι αλήθεια ότι η σύμφωνα με την έκθεση η χώρα μας βρίσκεται, όσον αφορά την Ελευθερία του Τύπου, κοντά σε διδακτορικά καθεστώτα. Μάλιστα οι «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» κάνουν αναφορά και στην ελεγχόμενη από την Άγκυρα κατεχόμενη Κύπρο την οποία και αποκαλούν «Βόρεια Κύπρο» παρότι δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, και μάλιστα διαπιστώνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου από την Ελλάδα. 

Βάσει αυτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απέστειλε στην συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο. επιστολή με την οποία ζητά απαντήσεις για την μεθοδολογία που εφαρμόζεται, τα πρόσωπα που συμμετέχουν, τα κριτήρια για την κατάταξη, αλλά και στοιχεία για την Ελλάδα από το 2015. 

«Η ποιότητα μιας έκθεσης δεν κρίνεται μόνο από την υπογραφή του συντάκτη της, αλλά από τη μεθοδολογία της έρευνας και την τεκμηρίωση των συμπερασμάτων», αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχετικά με την πρόσφατη έκθεση της Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» με θέμα τον ”Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου” σημειώνοντας παράλληλα πως «ο προσεκτικός και απροκατάληπτος αναγνώστης παρατηρεί ότι δεν έχουν τηρηθεί και οι δυο αυτές αρχές της επιστημονικότητας και της σοβαρότητας». 

«Εκτός του ότι στερείται κάθε σοβαρότητας, εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη μεθοδολογία και τις πηγές των συντακτών της» υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ωστόσο παρότι υπάρχουν προβληματικά στοιχεία στη συγκεκριμένη έκθεση θα ήταν χρήσιμο για την κυβέρνηση να δει τα προβλήματα του Τύπου που σαφώς υπάρχουν στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της δημοσιογραφίας και κατ΄επέκταση της δημοκρατίας μας..

Η ανάρτησή του κ. Οικονόμου έχει ως εξής:

«Η ποιότητα μιας έκθεσης δεν κρίνεται μόνο από την υπογραφή του συντάκτη της, αλλά από τη μεθοδολογία της έρευνας και την τεκμηρίωση των συμπερασμάτων. Στην πρόσφατη έκθεση που συνέταξε η Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» υπό τον τίτλο «Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου 2022» ο προσεκτικός και απροκατάληπτος αναγνώστης παρατηρεί ότι δεν έχουν τηρηθεί και οι δυο αυτές αρχές της επιστημονικότητας και της σοβαρότητας.

Ενδεικτικά, ο ισχυρισμός ότι σε χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ - στο οποίο παρεμπιπτόντως κυβερνά ο στρατός - αλλά και τα Κατεχόμενα, που η Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» αποκαλεί «Βόρεια Κύπρο», παρότι δεν αναγνωρίζονται διεθνώς, υπάρχει, σύμφωνα με την έκθεση τους, μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου από την Ελλάδα, εκτός του ότι στερείται κάθε σοβαρότητας, εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη μεθοδολογία και τις πηγές των συντακτών της.

Με επιστολή που στείλαμε χθες στην Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», θέτουμε τα ερωτήματα και δεδομένου ότι ο Δείκτης, που στερείται στέρεης επιστημονικής βάσης και τα σχετικά σχόλια, διαβάλλει την εικόνα της χώρα μας, ζητήσαμε να μας αποσταλεί σε εύλογο χρονικό διάστημα πλήρης απάντηση στις παραπάνω ανησυχίες μας, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, με τα ακόλουθα:

α) Μια ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη διαβεβαίωση ότι στη λίστα των «ειδικών περί ελευθερίας του Τύπου» που συμμετείχαν στην απάντηση των ερωτηματολογίων για την Ελλάδα, δεν περιλαμβάνονται πρόσωπα που ερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε η έρευνα να είναι αμερόληπτη, σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα.

β) Την ακριβή μεθοδολογία που εφαρμόζεται, ιδιαίτερα για τους μετρήσιμους και αντικειμενικούς δείκτες, για την κατάταξη της χώρας και τον τρόπο υπολογισμού των βαθμολογιών.

γ) Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των χωρών του δείκτη.

δ) Τα στοιχεία της Ελλάδας από το 2015.

Αναμένουμε άμεσα, λοιπόν, σαφείς διευκρινίσεις από τους «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα».