Ο Πειραιάς ήταν πάντα μια περιοχή γεμάτη με μια αυθεντική ενέργεια με τα παραδοσιακά του στέκια να αφηγούνται ιστορίες γεύσεων χρόνων και τη μοναδική του σχέση με τη θάλασσα να καθορίζει τον χαρακτήρα του. Ψαροταβέρνες με φρέσκες θαλασσινές επιλογές, casual γωνιές για γρήγορο φαγητό και κλασικά καφενεία δημιουργούν ένα μωσαϊκό που αγαπήθηκε διαχρονικά. Και όμως, η γαστρονομική σκηνή του λιμανιού έχει μείνει -σχεδόν πλην μικρών εξαιρέσεων- στάσιμη, προσκολλημένη στις κλασικές-δοκιμασμένες λύσεις.
Εδώ και χρόνια, έλειπε εκείνη η τόλμη που θα έφερνε έναν χώρο διαφορετικό – έναν προορισμό που θα μιλούσε τη γλώσσα της σύγχρονης γαστρονομίας, αλλά με μια βαθιά σύνδεση στις ρίζες. Ένα χώρο με γεύσεις που τολμούν και μια ατμόσφαιρα κομψή και συνάμα ζεστή. Και πλέον, ο Πειραιάς μπορεί να υπερηφανεύεται ότι τον έχει αποκτήσει.
Από το “Γιαμπού” της Χίου στο Yaboo του Πειραιά
Αναφερόμαστε στο Yaboo, το νέο και ιδιαίτερο gastro-restaurant που έκανε την εμφάνισή του στην Ακτή Κονδύλη, στον Πειραιά. Ένας προορισμός που ήρθε να καλύψει ηχηρά το κενό της περιοχής, παντρεύοντας τη δημιουργικότητα με την αυθεντική μεσογειακή ταυτότητα και αναβαθμίζοντας τις προσδοκίες για το τι σημαίνει να τρως καλά στο λιμάνι.
Η κουζίνα του Yaboo αποδεικνύει πως η παράδοση μπορεί να γίνει τολμηρή, με πιάτα που δεν φοβούνται να ανατρέψουν τα δεδομένα. Για να το βρεις στον χάρτη ή να δεις όλο το μενού, πάτησε εδώ
Ο δημιουργός του Yaboo κατάγεται από τη Χίο και έτσι το όνομα που έδωσε στο μαγαζί προέκυψε από μια φράση που άκουγε από μικρός στις γειτονιές του μικρού ορεινού χωριού Πισπιλούντα στη βόρεια πλευρά του νησιού. “Πάμε στου Γιαμπού”, “Έλα στου Γιαμπού” έλεγαν συνέχεια οι ντόπιοι και αν τους άκουγε κάποιος ξένος θα νόμιζε ότι αναφέρονται στο “στέκι” του χωριού. Όμως, η Πισπιλούντα δεν είχε ούτε ταβέρνα, ούτε καφενείο. Γιαμπού είχαν ονομάσει ένα σημείο με δύο μεγάλα πεζούλια κάτω από ένα υπόστεγο, όπου οι ντόπιοι έδιναν ραντεβού βρέξει-χιονίσει για να πουν τα νέα και τα προβλήματά τους, να χαλαρώσουν από τις δουλειές τους, να γελάσουν, να κοινωνικοποιηθούν, να ερωτευτούν. Δεν υπήρχε μέρα που να μην περάσουν από το Γιαμπού.
Αυτή την αίσθηση ζεστασιάς και σύνδεσης ήθελε να αναβιώσει και στο Yaboo ο δημιουργός του. Ένα μέρος στο λιμάνι του Πειραιά που θα γίνει το δικό μας σύγχρονο ‘Γιαμπού’ – ένας προορισμός όπου συναντιόμαστε για να απολαύσουμε γεύσεις, στιγμές και εμπειρίες.
Το Yaboo είναι ιδανική επιλογή για το lunch break από το γραφείο, αλλά και για το after-office γεύμα, για επαγγελματικές συναντήσεις, αλλά φυσικά και για να απολαύσεις καλό φαγητό με φίλους -ακόμα και αν μένεις μακριά. Για να το βρεις στον χάρτη ή να δεις όλο το μενού, πάτησε εδώ
Μπαίνοντας στο Yaboo, αφήνεις πίσω τη βουή του λιμανιού, για να βρεθείς σε έναν αναπάντεχα ήρεμο και όμορφο χώρο. Ζεστά, γήινα χρώματα, βελούδινοι καναπέδες, φυσικά υλικά όπως το ξύλο και τα φυτά που δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα, όπου όλα δένουν άψογα με τον διακριτικό φωτισμό και τη χαλαρή μουσική. Όμως, ο χώρος δεν απομονώνεται εντελώς από τη ζωντάνια της πόλης. Από τις μεγάλες τζαμαρίες αχνοφαίνονται τα φώτα του λιμανιού, προσδίδοντας έναν σχεδόν κινηματογραφικό χαρακτήρα στον χώρο. Ένα σκηνικό που θυμίζει κάτι από τη Νέα Υόρκη, όπου η ζωή συνεχίζεται ασταμάτητα έξω, ενώ μέσα δημιουργείται μια διαφορετική εμπειρία – χαλαρή, αλλά γεμάτη ένταση και στιλ.
Είναι το μοναδικό μαγαζί στον Πειραιά με ανοιχτή κουζίνα.
Ανοιχτή κουζίνα, “ανοιχτές” γεύσεις που μιλούν ελληνικά με προφορά σύγχρονη από Χιλιαδάκη & Κοτσύρη
Πρωταγωνίστρια στον χώρο είναι η μεγάλη ανοιχτή κουζίνα. Τα μαγαζιά με ανοιχτή κουζίνα έχουν κάτι μοναδικό: δεν είναι απρόσωπα. Σε κάνουν να νιώθεις όχι απλώς αποδέκτης ενός πιάτου που φτιάχτηκε σε ένα κρυμμένο δωμάτιο στο πίσω μέρος του μαγαζιού, αλλά μέρος της διαδικασίας. Βλέπεις τις πρώτες ύλες να παίρνουν μορφή, τους σεφ να δουλεύουν με ακρίβεια και φροντίδα το πιάτο που μόλις παρήγγειλες.
Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη σε “νέες περιπέτειες”. Αυτή τη φορά στον Πειραιά. Για να το βρεις στον χάρτη ή να δεις όλο το μενού, πάτησε εδώ
Το μενού του Yaboo φέρει την υπογραφή της πολυβραβευμένης Γεωργιάννας Χιλιαδάκη, μιας από τις κορυφαίες εκπροσώπους της σύγχρονης γαστρονομίας, που έχει κατακτήσει διεθνείς διακρίσεις και ξεχωρίζει για τη μοναδική της ικανότητα να επανερμηνεύει τη μεσογειακή κουζίνα με δημιουργικότητα και σεβασμό στις ρίζες της. Μαζί της, ο Head Chef Άγγελος Κοτσύρης, με τουλάχιστον 12 χρόνια εμπειρίας σε εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών και στις πιο ζωντανές γαστρονομικές σκηνές του κόσμου από το Λος Άντζελες ως το Λονδίνο, φέρνει τη δική του τεχνική αρτιότητα και φρέσκια ματιά. Το αποτέλεσμα; Ένα μενού μεσογειακών γεύσεων που ‘κοιτάει την Ελλάδα’, γεμάτο ασυνήθιστα μιξ.
Ο Head Chef Άγγελος Κοτσύρης, η Director of Culinary Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και η ομάδα τους.
Τι να δοκιμάσεις
Ανάμεσα στις επιλογές του μενού, το χούμους με κόκκινη πιπεριά είναι από εκείνα τα πιάτα που δεν περιμένεις να σε κερδίσουν τόσο. Σερβίρεται με φρέσκα ωμά λαχανικά, τα οποία λειτουργούν σαν το ιδανικό “εργαλείο” για να απολαύσουμε τη βελούδινη υφή του, και με έναν τρόπο απλό αλλά ουσιαστικό, κάνει τη διαφορά. Το μαστέλο Χίου συνοδεύεται από μια χειροποίητη μαρμελάδα λεμονιού που προσθέτει μια ανεπαίσθητη γλύκα, ισορροπώντας ιδανικά τη γεύση του τυριού. Το σασίμι λαβράκι από την άλλη, είναι μια από τις πιο ανάλαφρες επιλογές του μενού, με τη σάλτσα με Jalapeños και τη μαγιονέζα koscho να δίνουν αυτό το κάτι παραπάνω που το κάνει ακαταμάχητο.
Το τηγανητό κρεμμύδι πάνω από το σασίμι λαβράκι πηγαίνει τη γεύση του άλλου. Για να το βρεις στον χάρτη ή να δεις όλο το μενού, πάτησε εδώ
Το mini hot dog είναι το πιάτο που δεν περιμένεις να συναντήσεις σε έναν κατάλογο σαν αυτόν, και όμως εδώ αποκτά νέο χαρακτήρα. Το χωριάτικο λουκάνικο δίνει βάθος, ενώ το χειροποίητο μπριός και η σάλτσα από μέλι και ταχίνι κάνουν κάθε μπουκιά μια ενδιαφέρουσα αντίθεση γεύσεων. Ένα πιάτο που, χωρίς να παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά, είναι απόλυτα ευφυές.
Τα μικρά χοτ-ντογκ με το χειροποίητο ψωμί του Yaboo είναι ό,τι πρέπει για ορεκτικό, αλλά και για side finger food με το ποτό ή το κρασί.
Στα ζυμαρικά, το cacio e pepe με αυγοτάραχο Μεσολογγίου και φέτα είναι το πιάτο που παραγγέλνεις όταν θες κάτι comfort αλλά και λίγο διαφορετικό. Η αλμύρα του αυγοτάραχου και η κρεμώδης υφή της φέτας δημιουργούν ένα αποτέλεσμα που δεν ξεχνάς εύκολα. Και εδώ είναι που η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φαίνεται ότι ”έκανε τα μαγικά της”. Το ίδιο ισχύει και για τις ταλιατέλες με τρούφα – λιτές και απέριττες, με τη φρέσκια τρούφα να δίνει την ένταση που χρειάζεται χωρίς υπερβολές.
Στο Yaboo “πάντρεψαν” το αυγοτάραχο με τη φέτα και δημιούργησαν ένα από τα πιάτα-αποκάλυψη του μενού.
Στα κυρίως, το λεμονάτο κοτόπουλο είναι μια επιλογή που σε κάνει να αισθάνεσαι οικεία. Η βαρελίσια φέτα και οι πατάτες confit το φέρνουν στο σήμερα, χωρίς να χάνει τίποτα από την κλασική του νοστιμιά.
Κοτόπουλο με πατάτες φτιάχνουν πολλοί. Αλλά σαν αυτό δεν έχεις ξαναδοκιμάσει. Για να το βρεις το Yaboo στον χάρτη ή να δεις όλο το μενού, πάτησε εδώ
Το τατάκι τόνου με ρεβιθοσαλάτα είναι η πρόταση που ισορροπεί τέλεια τη φρεσκάδα με τη θρεπτική αξία, ενώ το ψάρι ημέρας, που σερβίρεται σε ένα εντυπωσιακό σκεύος μαζί με φρέσκα χόρτα, συνδυάζει απλότητα και φινέτσα με τον καλύτερο τρόπο.
Για όσους “προσέχουν” τη διατροφή τους και κυνηγούν τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη το τατάκι τόνου με ρεβιθοσαλάτα είναι ιδανική και χορταστική επιλογή.
Για το τέλος, το μενού του Yaboo επιφυλάσσει ένα γλυκό happy ending με λίγες αλλά εξαιρετικά προσεγμένες επιλογές. Αν πρέπει να διαλέξουμε, δύο γλυκά ξεχώρισαν: Το προφιτερόλ με παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης και καραμελωμένα φουντούκια – μια πλούσια, σοκολατένια απόλαυση που ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στη βελούδινη υφή και την τραγανή γλύκα. Η κρέμα μανταρίνι, από την άλλη, είναι η ιδανική πρόταση για κάτι πιο ανάλαφρο. Η μαρέγκα και η μαρμελάδα μανταρινιού παντρεύονται αρμονικά με το παγωτό Fior di Latte, προσφέροντας έναν δροσερό και αρωματικό επίλογο που αφήνει τη σωστή γεύση στο τέλος του γεύματος.
Ξεχωριστές ετικέτες, έξυπνες signature δημιουργίες και ένα μπαρ με χαρακτήρα
Στο Yaboo, η έμφαση δε δόθηκε μόνο στο φαγητό, αλλά και σε όλα όσα το συνοδεύουν. Η λίστα κρασιών αποτελεί ένα μικρό ταξίδι στους ελληνικούς αμπελώνες, με 50 ετικέτες από διάφορες περιοχές της χώρας, αναδεικνύοντας τόσο τις κλασικές όσο και τις ανερχόμενες ποικιλίες. Υπάρχουν επίσης λίγες, προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες από ξένους αμπελώνες για όσους θέλουν να πειραματιστούν με γεύσεις εκτός συνόρων.
Στο Yaboo, το κρασί δεν είναι απλώς συνοδευτικό – είναι επιλογή, εμπειρία και ένα ταξίδι στους καλύτερους αμπελώνες της Ελλάδας και του κόσμου. Για να το βρεις το Yaboo στον χάρτη ή να δεις όλο το μενού, πάτησε εδώ
Στο κομμάτι των ποτών, το μπαρ του Yaboo έχει την υπογραφή του Χρήστου Μαζαράκη, ο οποίος αναδεικνύει τα κλασικά κοκτέιλ δίνοντάς τους μια “glow-up” διάσταση. Ένα νεγκρόνι για αυτούς που δεν πίνουν παραδοσιακά νεγκρόνι, μια pina paloma που συνδυάζει τροπικότητα και φινέτσα, και το εντυπωσιακό nutty fashion, όπου το μπέρμπον αρωματίζεται με φυστικοβούτυρο και το χείλος του ποτηριού καλύπτεται με bitter σοκολάτα, είναι μόνο μερικές από τις δημιουργίες που ξεχωρίζουν.
Στο Yaboo έχουν κάνει τρομερή δουλειά και στα κοκτέιλς τους.
Εκτός από τα κοκτέιλ, θα βρεις πολλές premium επιλογές σε τεκίλα, τζιν, βότκα και ρούμι, καθώς και ουίσκι από Ιρλανδία, Σκωτία, Ιαπωνία και Αμερική. Για όσους προτιμούν κάτι χωρίς αλκοόλ, υπάρχουν και δύο καλοφτιαγμένα mocktails. Και όλα αυτά δεν χρειάζεται να τα απολαύσεις μόνο με ένα πλήρες γεύμα. Το όμορφο, χρυσό μπαρ του Yaboo είναι η ιδανική γωνιά για ένα ποτό ή κοκτέιλ, που μπορείς να συνδυάσεις με ένα πιάτο στη μέση, για μια πιο “χαλαρή” έξοδο.
Το glam σημείο του Yaboo: το μπαρ του όπου μπορείς να απολαύσεις ένα ποτό μαζί με νόστιμα bar bites. Για να το βρεις το Yaboo στον χάρτη ή να δεις όλο το μενού, πάτησε εδώ
Να πούμε ότι τη μουσική από το πρωί έχει αναλάβει ο Προκόπης Δούκας, γνωστός από τον Cosmos FM με λίστες που συνοδεύουν ιδανικά το φαγητό, ενώ κάθε Παρασκευή, ο ίδιος αναλαμβάνει τα decks, παίζοντας live. Κάθε Σάββατο, τη σκυτάλη παίρνουν εναλλάξ ο Σάκης Τσιτομενέας από τον Εν Λευκώ και η Λιάνα Μαμαστάθη από τον Cosmos FM.
Δεν είναι ότι ο Πειραιάς δεν είχε ενδιαφέρον – είχε, αλλά έλειπε αυτό το κάτι που θα τον έβαζε ξανά στον χάρτη των γευστικών προορισμών. Το Yaboo δεν είναι απλώς ένα νέο εστιατόριο – είναι ο λόγος να ξαναδούμε τον Πειραιά με άλλο μάτι. Ένας προορισμός που άξιζε κάθε λέξη από τις 1.000 (και κάτι) που γράψαμε για να τον περιγράψουμε.
More Info:
Ακτή Κονδύλη 4, Πειραιάς
Για να το βρεις στον χάρτη ή να δεις όλο το μενού, πάτησε εδώ