Γαελική: Η γλώσσα που κινδυνεύει να χαθεί σε 10 χρόνια

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 11.000 ομιλητές της σε όλο τον κόσμο.
Open Image Modal
Catherine Leblanc via Getty Images

Οι κοινότητες στη Σκωτία που μιλούν γαελικά βρίσκονται σε κρίση καθώς η γλώσσα τους θα μπορούσε να εξαφανιστεί εντός 10 ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Πανεπιστήμιο των Χάιλαντς και το ερευνητικό έργο Soillse μελέτησαν μια σειρά γαελικών κοινοτήτων και διαπίστωσαν ότι «η κοινωνική χρήση και μετάδοση της γαελικής βρίσκεται στο σημείο της κατάρρευσης», σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Open Image Modal
Moll's Gap, Ring of Kerry, County Kerry, Ireland
David Madison via Getty Images

Η σκωτική γαελική γλώσσα χρησιμοποιείται στη Σκωτία για περισσότερα από 1.500 χρόνια. Ενώ η χρήση της έχει μειωθεί, εξακολουθεί να είναι «πολύτιμο μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας της Σκωτίας, ειδικά για τους ανθρώπους στα Χάιλαντς», τονίζει η κυβέρνηση της Σκωτίας.

Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της σε ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Η Κρίση της Γαελικής στην Κοινότητα της Καθομιλουμένης: Μια ολοκληρωμένη κοινωνιογλωσσική έρευνα των Σκωτικών Γαελικών».

Ο συγγραφέας της μελέτης, Κονχούρ Ο′ Γκιόλαγκαν, καθηγητής της έρευνας για τη γαελική στο Πανεπιστήμιο των Χάιλαντς, δήλωσε στο CNN ότι η γλώσσα θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέσα σε 10 χρόνια λόγω της ταχείας μείωσης του αριθμού των ομιλητών της από το 1980 και μετά.

Στην απογραφή του 1981, το 80% των ανθρώπων στα νησιά αυτά ανέφεραν ότι είχαν την ικανότητα να μιλούν γαελικά αλλά στην απογραφή του 2011 το ποσοστό είχε μειωθεί στο 52%. Αυτό αντιπροσωπεύει μια καθαρή απώλεια 9.660 ομιλητών σε 30 χρόνια, με τους νεότερους ανθρώπους να μην μιλούν καθόλου τη γλώσσα.

Open Image Modal
Martin Siepmann via Getty Images

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 11.000 ομιλητές γαελικών στη Σκωτία και οι περισσότεροι είναι άνω των 50 ετών, σύμφωνα με τον Ο′ Γκιόλαγκαν, αλλά τα δίκτυά τους είναι όλο και πιο απομονωμένα και η γλώσσα δεν μεταδίδεται στις νεότερες γενιές.

Οι ερευνητές λένε ότι η υφιστάμενη κυβερνητική πολιτική - η οποία περιελάμβανε την κατασκευή γαελικών δημοτικών και δευτεροβάθμιων σχολείων στη Γλασκόβη και το Εδιμβούργο για τη βελτίωση της πρόσβασης στην εκμάθησή της - απέτυχε.

Μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση απαιτείται για να σταματήσει η παρακμή της γλώσσας και εάν τα πράγματα συνεχίσουν, όπως είναι τώρα, στο εγγύς μέλλον αυτοί που μαθαίνουν Γαελικά θα έχουν αυτή την ευκαιρία μόνο μέσα σε μια τάξη παρά εντός κάποιας κοινότητας, εξήγησε ο Ο′ Γκιόλαγκαν.

Οι υπάρχουσες προσπάθειες ήταν «σε μεγάλο βαθμό συμβολικές», σύμφωνα με τον ίδιο και η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα, όπως η δημιουργία ενός οργανισμού που θα ενθαρρύνει τα δίκτυα των ομιλητών να χρησιμοποιούν τη γλώσσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον.

Open Image Modal
Mondadori Portfolio via Getty Images

Ενας εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σκωτίας είπε ότι η γαελική είναι ζωτικό μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας και υποστηρίζει τις προσπάθειες για να βοηθηθούν οι άνθρωποι στην εκμάθηση και χρήση της γλώσσας.

Η Μάιρη ΜακΚίνες, πρόεδρος του Bòrd na Gàidhlig, ενός οργανισμού που προωθεί την γαελική, δήλωσε ότι η ομάδα είναι «πρόθυμη να συζητήσει με τις νησιωτικές κοινότητες για το τι άλλο μπορούν να κάνουν, εκτός από τα πολλά θετικά πράγματα που ήδη γίνονται, προκειμένου να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη χρήση της διαλέκτου στα νησιά και αλλού».

(με πληροφορίες από CNN)