Γάλα βρώμης: Mας κάνει όντως καλό ή είναι απλώς άλλη μια ακριβή μόδα

Και ποια ομάδα καταναλωτών θα πρέπει να το αποφεύγει πάση θυσία.
Open Image Modal
FreshSplash via Getty Images
Eίναι το γάλα βρώμης ευεργετικό για τον οργανισμό μας; Δύο διατροφολόγοι και μια πρόσφατη έρευνα απαντούν.

Από όλες τις εναλλακτικές γάλακτος φυτικής προέλευσης, το γάλα βρώμης, από το 2022, σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων. Ίσως η δημοφιλία του οφείλεται στην κρεμώδη υφή και τη φυσικά γλυκιά γεύση του, που εύκολα συναγωνίζεται το ζωικό γάλα.

Ωστόσο, καθώς ολοένα και περισσότεροι επιλέγουμε γάλα βρώμης για το παγωμένα latte και το μπολ με τα δημητριακά μας, ορισμένοι αναρωτιόμαστε αν είναι πράγματι ευεργετικό για τον οργανισμό μας.

Δύο διατροφολόγοι και μια πρόσφατη έρευνα απαντούν.

Τα οφέλη του γάλακτος βρώμης

1. Μας προσφέρει πολλούς «καλούς» υδατάνθρακες

Οι περισσότερες αρωματικές ποικιλίες γάλακτος βρώμης περιέχουν από 15 έως 20 γραμμάρια υδατανθράκων ανά 200ml.

Βέβαια, εάν ακολουθούμε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων ή έχουμε διαβήτη, η υψηλή περιεκτικότητα του γάλακτος βρώμης σε υδατάνθρακες, δεν το καθιστά την πιο κατάλληλη εναλλακτική για εμάς.

2. Διαθέτει φυτικές ίνες

Ορισμένες μάρκες γάλακτος βρώμης περιέχουν φυτικές ίνες, ένα θρεπτικό συστατικό, που οι περισσότεροι από εμάς δεν λαμβάνουμε στον βαθμό που θα έπρεπε.

Το είδος των φυτικών ινών που περιέχονται στο γάλα βρώμης ονομάζεται βήτα-γλυκάνη. Η βήτα-γλυκάνη είναι μια διαλυτή ίνα. Αυτό σημαίνει ότι διαλύεται στο νερό και βοηθά στη μείωση των επιπέδων της κακής HDL χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα.

Eπιπλέον, η βήτα-γλυκάνη, έχει τη μοναδική ιδιότητα να αυξάνει το ιξώδες των τροφών. Γι′ αυτό και το γάλα βρώμης τείνει να είναι πιο παχύρρευστο και έτσι, μας βοηθά να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με μελέτη του 2023.

3. Eίναι ωφέλιμο για όσους αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά

Το γάλα βρώμης παρασκευάζεται -ω, τι έκπληξη- από βρώμη και νερό, χωρίς πολλά πρόσθετα και ζωικά προϊόντα. Οπότε, για όσους αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά, όσους έχουμε δυσανεξία στη λακτόζη ή όσους δηλώνουμε vegan, το γάλα βρώμης μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική εναλλακτική αντί του αγελαδινού.

4. Θεωρείται μια καλή πηγή ασβεστίου και βιταμινών

Το ζωικό γάλα έχει εκ φύσεως υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνες A και D. Ωστόσο, πολλές επωνυμίες εμπλουτίζουν και το γάλα βρώμης με βιταμίνη D και ασβέστιο, προκειμένου το προϊόν τους να μπει και να σταθεί στο κέντρο του χάρτη με τα υποκατάστατα του ζωικού γάλακτος.

Πάμε τώρα στα μειονεκτήματα...

1. Το γάλα βρώμης δεν είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη

Σε αντίθεση με το ζωικό ή το γάλα σόγιας, το γάλα βρώμης δεν περιέχει πολλές πρωτεΐνες. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι περιέχει από 3 έως 4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 200ml. Την ίδια στιγμή, 200ml αγελαδινού γάλακτος περιέχουν έως και 12 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό για πολλούς λόγους:

  • Βοηθά στη διατήρηση της μυικής μάζας

  • Περιορίζει την πείνα

  • Ενισχύει την αναδόμηση των κυττάρων

2. Eνδέχεται να βλάψει άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς

Ενώ η βρώμη είναι ένας φυσικός κόκκος χωρίς γλουτένη, πολλά προϊόντα βρώμης, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, μπορεί στην πραγματικότητα να περιέχουν γλουτένη, εξαιτίας του τρόπου επεξεργασίας τους.

Εάν λοιπόν έχουμε δυσανεξία στη γλουτένη, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το γάλα βρώμης που αγοράζουμε είναι πιστοποιημένο προϊόν χωρίς γλουτένη.

Επίσης, αν έχουμε και άλλες αλλεργίες, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το γάλα βρώμης ίσως έχει υποβληθεί σε επεξεργασία εντός εγκαταστάσεων που επεξεργάζονται και άλλα είδη γάλακτος, όπως κάποιο γάλα ξηρών καρπών. Αυτό, αν πράγματι έχει συμβεί, λογικά θα αναγράφεται στην ετικέτα του γάλακτος. Οπότε, διαβάζουμε προσεκτικά!

.

Και τελικά, κάνει να πίνουμε γάλα βρώμης ναι ή όχι;

Το γάλα βρώμης προσθέτει γεύση στο πρωινό μας ρόφημα. Αλλά σίγουρα, δεν είναι ένα προϊόν που θα πρέπει να καταναλώνεται τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες. Ιδίως στην περίπτωση κατά την οποία η επωνυμία που επιλέγουμε περιέχει ζάχαρη. Διότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων, αρωματικών ποικιλιών συμβάλλει στην σταδιακή αύξηση του βάρους μας.

Και επιπλέον, πολλές μάρκες γάλακτος βρώμης δεν περιέχουν φυτικές ίνες ή πρωτεΐνη για να μας κρατήσουν χορτάτους, με αποτέλεσμα να πεινάμε σε πολύ λίγη ώρα μετά το πρωινό. Kαι έτσι, πάλι οδηγούμαστε σε παρασπονδίες.

Εάν πάλι λατρεύουμε το γάλα βρώμης, αλλά στοχεύουμε στην απώλεια βάρους, ας επιλέγουμε τουλάχιστον προϊόντα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και τις μάρκες με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

(Mε πληροφορίες από eatthis).