Γαλλία: Διαχείριση ζημιών από Μακρόν με εξηγήσεις στους Γάλλους μέσω συνεντεύξεων. Οργή στους δρόμους

Και συναντήσεις με πρωθυπουργό, προέδρους Γερουσίας Εθνοσυνέλευσης και προεδρικούς βουλευτές. Επιμένουν αντιπολίτευση-συνδικάτα κατά του νέου συνταξιοδοτικού που πλέον είναι νόμος.
Open Image Modal
SOPA Images via Getty Images

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί την Τετάρτη, στους πολίτες δύο ημέρες αφού η κυβέρνησή επιβίωσε των προτάσεων μομφής της αντιπολίτευσης (για μόλις εννέα ψήφους) που ήρθαν μετά την παράκαμψη της Εθνοσυνέλευσης για την εφαρμογή του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου.

Ο Μακρόν θα παραχωρήσει απευθείας συνέντευξη στους τηλεοπτικούς σταθμούς TF1 και France 2 TV, αύριο στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε η προεδρία. 

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη, ”πέρασε” αυτόματα την Δευτέρα αφού δεν  πέρασε η πρόταση μομφής με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος που παρακάμπτει την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.

Η δε Μακρόν έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με την πρωθυπουργό, Ελίζαμπεθ Μπορν, τη Γιαέλ Μπρον-Πιβέ και τον Ζεράρ Λαρσέ, προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας αντίστοιχα και και βουλευτές του προεδρικού κόμματος. 

Open Image Modal
GONZALO FUENTES via Reuters

 

«Η μάχη συνεχίζεται»

Πάντως, παρά την ήττα της Δευτέρας, η αντιπολίτευση επιμένει πως η Μπορν πρέπει να απομακρυνθεί από την πρωθυπουργία.

Η Μπορν «πρέπει να φύγει» ή «ο πρόεδρος να την αποπέμψει», δηλώνει η  επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός Μαρίν Λεπέν, ενώ πολλές φωνές της αριστεράς ζητούσαν επίσης την αποπομπή της Γαλλίδας πρωθυπουργού.

«Η μάχη συνεχίζεται», φώναξαν οι επικεφαλής του συνασπισμού Nupes που σκοπεύουν να προσφύγουν στο Συνταγματικό Συμβούλιο ζητώντας να εξετάσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα.

Η δε Μπορν δήλωσε πως θα απευθυνθεί «απευθείας» στο Συνταγματικό Συμβούλιο προκειμένου αυτό να εξετάσει το νομοσχέδιο «το συντομότερο δυνατό».

Επίσης, αντίπαλοι της μεταρρύθμισης ζητούν εξάλλου να συνεχιστεί η μάχη στον δρόμο.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, της Ανυπότακτης Γαλλίας, κάλεσε «τη λαϊκή μομφή» να «εκφραστεί μαζικά».

«Τίποτα δεν κάμπτει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων», προειδοποίησε από την πλευρά του το συνδικάτο CGT, ενώ ο γενικός γραμματέας του CFDT Λοράν Μπερζέ ζήτησε να υπάρξει μαζική συμμετοχή στην επόμενη ημέρα κινητοποιήσεων, που έχει ανακοινωθεί για τις 23 Μαρτίου.

Open Image Modal
via Associated Press

 

Οργή

Στο μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας, διαδηλωτές βγήκαν και πάλι στους δρόμους πολλών πόλεων της Γαλλίας, ανατρέποντας και πυρπολώντας κάδους απορριμμάτων, υψώνοντας οδοφράγματα, ρίχνοντας αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων της τάξης.

Οι ίδιες σκηνές έντασης κυριάρχησαν σε πόλεις όπως η Λιόν, η Νάντη, η Ρεν ή το Στρασβούργο, όπου περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν, σύμφωνα με τις αρχές.

«Τον Λουδοβίκο τον 16ο τον αποκεφαλίσαμε, τον Μακρόν, θα το ξανακάνουμε», φώναζαν διαδηλωτές στη Λίλλη.

Στο Παρίσι, λίγο μετά τα μεσάνυχτα 171 άνθρωποι είχαν συλληφθεί, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα και να επιτίθεται στους διαδηλωτές σε πολλές πόλεις, με αστυνομικούς σε μοτοσικλέτες να χτυπούν διαδηλωτές.

Αυτό ώθησε τον ειδικό εισηγητή για την Ελευθερία του Συνέρχεσθαι Κλεμάν Βουλ να επισημάνει στο Twitter ότι η αστυνομία θα πρέπει να αποφεύγει να κάνει χρήση υπερβολικής βίας.

Πηγές: AFP,  Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ-