Γαλλία: Η συμφωνία αγοράς φρεγατών από την Ελλάδα έχει οριστικοποιηθεί, άκυρη η προσφορά των ΗΠΑ

Πώς αντέδρασε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας στην αμερικανική πρόταση.
|
Open Image Modal
.
Naval Group

Η συμφωνία για την πώληση γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα «μόλις υπογράφτηκε», ανακοίνωσε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, στον απόηχο των αμερικανικών ανακοινώσεων περί έγκρισης για την πώληση αμερικανικών φρεγατών MMSC και εκσυγχρονισμού των ελληνικών φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Η συγκεκριμένη κίνηση προκάλεσε αίσθηση λόγω της συμφωνίας Ελλάδας- Γαλλίας για την πώληση τριών φρεγατών FDI (Belharra) συν ενδεχομένως άλλης μίας, με το γαλλικό υπουργείο να σπεύδει να χαρακτηρίσει την αμερικανική προσφορά ως «παλιά και άκυρη».

 «Από τότε που ξεκίνησαν η συζήτηση με τους Έλληνες η αμερικανική προσφορά δεν είναι υπό μελέτη. Εκτός αυτού, υπογράψαμε το συμβόλαιο με τους Έλληνες. Έχει οριστικοποιηθεί (paraphé) η συμφωνία εδώ και λίγες μέρες», ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Διευκρινίσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις νέες φρεγάτες

Το υπουργείο Εθνικής Αμύνης ανακοίνωσε ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην προμήθεια τριών γαλλικών Φρεγατών τύπου «Belh@rra» είναι ειλημμένη.

 Διευκρινίζεται ότι όλες οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί ώστε σύντομα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται πως, επί της προκειμένης, η ανακοίνωση για την έγκριση πώλησης των MMSC εκλαμβάνεται ως μάλλον τυπική, δεδομένου ότι το κεφάλαιο της προμήθειας των γαλλικών FDI θεωρείται πως έχει κλείσει. Ωστόσο, ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών φρεγατών ΜΕΚΟ φαίνεται πως παρουσιάζει ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για την αμερικανική πλευρά, που κατέθεσε εκτενή πρόταση για την αναβάθμιση/ εκσυγχρονισμό και των τεσσάρων σκαφών της κλάσης που υπηρετούν στο ΠΝ, ύψους 2,5 δισ. δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει την υπογραφή τριμερούς συμφώνου ασφαλείας στον Ειρηνικό (AUKUS) με Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία, που περιελάμβανε την απόκτηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από την Αυστραλία με τη βοήθεια ΗΠΑ και Βρετανίας, ακυρώνοντας έτσι τη συμφωνία για την προμήθεια γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων- μια εξέλιξη που είχε προκαλέσει μεγάλη οργή στο Παρίσι.