Με την ενεργειακή κρίση να τρομάζει την Ευρώπη καθώς καταναλώνονται ήδη τα αποθέματα που συγκεντρώθηκαν το καλοκαίρι, η Γαλλία επιστρέφει στην πυρηνική ενέργεια επαναφέροντας σε λειτουργία παλιούς και γηρασμένους σταθμούς ενώ ανακοίνωσε και το νέο πλάνο κατασκευής έξι νέων στη Νορμανδία.
Το φιλόδοξο πλάνο της κυβέρνησης ωστόσο, «σκοντάφτει» στην έλλειψη εξειδιεκυεμένου προσωπικού με τον γαλλικό κολοσσός ηλεκτρικής ενέργειας EDF να «στρατολογεί» 100 συγκολλητές και άλλο προσωπικό από τις ΗΠΑ και τον Καναδά για να επισπεύσει τις εργασίες.
Όπως αναφέρει το Reuters, η εταιρεία, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους εθνικοποίησης, δίνει μάχη με το χρόνο για να διασφαλίσει ότι ο πυρηνικός της στόλος μπορεί να λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έπεσε ήδη σε χαμηλό 30 ετών.
Το θέμα δεν είναι μόνο να κρατηθούν ζεστά τα νοικοκυριά στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τους πιο κρύους μήνες, αλλά και το κόστος της παραγωγής της καθώς η EDF μετρά ήδη απώλειες 32 δισ. ευρώ για το 2022, θέτοντας σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα.
Κι ενώ πριν από λίγα χρόνια η Ευρώπη και η Γαλλία απομακρυνόταν από την πυρηνική ενέργεια αναζητώντας πιο εναλλακτικές μορφές, η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος και η εξάρτηση από τη Ρωσία οδηγεί τη Γαλλία να στηριχθεί στα «δικά της πόδια» ακόμη κι αν αυτό προυποθέτει την επιστροφή στα πυρηνικά.
Η EDF, ετοιμάζεται να κατασκευάσει τουλάχιστον άλλους έξι αντιδραστήρες νέας γενιάς στα επόμενα 25 χρόνια, Μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 52 δισ. ευρώ που κινδυνεύει να μην ξθεκινήσει λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.
Για το λόγο αυτό, η EDF αποφάσισε να συγχρηματοδοτήσει το άνοιγμα ενός εκπαιδευτικού κέντρου για συγκολλητές στη Νορμανδία - το Haute Ecole de formation en soudage (Hefais) – όπου 40 άτομα θα εκπαιδευτούν φέτος και άλλοι 200 από το 2023 και μετά. Μια δύσκολη και επικίνδυνη δουλειά σε συνθήκες 1.500 βαθμών κελσίου, αλλά με πολύ υψηλές αποδοχές, που θα απορροφήσει 10.000 με 15.000 εργαζόμενους το χρόνο για τα επόμενα επτά χρόνια.
Ο Μακρόν αναιρεί την δέσμευσή του για καθαρή ενέργεια
Οι δύο πρώτοι καινούργιο πυρηνικοί αντιδραστήρες θα κατασκευαστούν στην Penly, της Νορμανδίας όπου οι εργασίες θα ξεκινήσουν το 2024 και θα ολοκληρωθούν το 2036.
Όμως η στροφή της Γαλλίας στην πυρηνική ενέργεια προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό, με πολλούς να κατηγορούν προσωπικά τον Εμ. μακρόν για αθέτηση της δέσμευσή του το 2017, για στροφή της Γαλλίας σε πιο καθαρές πηγές ενέργειας. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει βρεθεί στο στόχαστρο και κατηγορείται ότι ακυρώνει τις προσπάθειες προηγούμενων κυβερνήσεων να μειώσουν την εξάρτηση της Γαλλίας από την πυρηνική ενέργεια.
Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, η Γαλλία ήταν ο πρωταθλητής της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας.
Από τη δεκαετία του 1970 έως και το 1990 κατασκευάστηκαν 56 αντιδραστήρες που λειτουργούν μέχρι σήμερα.
Μετά το πυρηνικό δυστύχημα στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας όμως, το 2011 οι επενδύσεις σε πυρηνικούς αντιδραστήρες έγιναν λιγότερο δημοφιλής ακόμη και στη Γαλλία, που εξακολουθεί να λαμβάνει το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας από την ατομική ενέργεια.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όταν εξελέγη το 2017 δεσμεύτηκε να μειώσει μακροπρόθεσμα την εξάρτηση της Γαλλίας από τα πυρηνικά. Μια δέσμευση που ανακλήθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία με την Ευρώπη να επιστρέφει στα ορυκτά καύσιμα και τον άνθρακα.