Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, Γαλλία και Τουρκία, αντάλλαξαν βαριές κατηγορίες την Τετάρτη, καθώς οι διεθνείς εντάσεις αυξάνονται λόγω των σκληρών συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Κατά την τέταρτη ημέρα των μαχών, το Αζερμπαϊτζάν και οι αρμένικος θύλακας στην περιοχή κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον για βομβαρδισμούς κατά μήκος της οριογραμμής που χωρίζει τις δύο χώρες στον ορεινό Νότιο Καύκασο.
Σύμφωνα με αναφορές δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί από την Κυριακή, με τις μάχες να έχουν εξαπλωθεί πολύ πέρα από τα όρια του θύλακα, εντείνοντας τις ανησυχίες για μια γενικευμένη σύρραξη μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.
Η επανεμφάνιση της «παγωμένης σύγκρουσης» που χρονολογείται από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 έχει προκαλέσει αγωνία σχετικά με τη σταθερότητα στον Νότιο Καύκασο, έναν διάδρομο μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές, και εγείρει φόβους ότι οι δύο μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις, η Ρωσία και η Τουρκία, θα μπορούσαν να εμπλακούν επικίνδυνα σε αυτή τη διαμάχη.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Aμυνας της Αρμενίας, Σούζαν Στεπανιάν, ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο με τεράστιες εκρήξεις από βλήματα πυροβολικού, συνοδευόμενο από δραματική μουσική και τη λεζάντα «κατάληψη μιας θέσης του Αζερμπαϊτζάν».
Το Αζερμπαϊτζάν από την πλευρά του κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει τις δυνάμεις του να πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον σε εχθρικών θέσεων, καθώς και γκρίζο καπνό να αναδύεται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ καθώς βάλλεται από το πυροβολικό των Αζέρων.
Φωτογραφίες από την πόλη του Τέρτερ του Αζερμπαϊτζάν απεικονίζουν ανθρώπους να αναζητούν καταφύγιο σε λαγούμια και κατεστραμμένα σπίτια, που σύμφωνα με αναφορές δέχθηκαν πλήγματα από αρμένικα πυρά.
Ανησυχία για τον ρόλο της Τουρκίας
Μερικοί από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ανησυχούν όλο και περισσότερο με τη στάση της Αγκυρας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια αποσχισμένη περιοχή του στενού συμμάχου της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, η οποία διευθύνεται από τους Αρμένιους, αλλά δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα ως ανεξάρτητη δημοκρατία.
Αντηχώντας τις απόψεις του ίδιου του Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τουρκία θα «κάνει ό, τι είναι απαραίτητο» όταν ρωτήθηκε αν η Αγκυρα θα προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη εάν την ζητήσει το Αζερμπαϊτζάν.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, ευχαρίστησε αργότερα την Τουρκία για την υποστήριξή της, αλλά είπε ότι η χώρα του δεν χρειάζεται στρατιωτική βοήθεια. Οι μάχες θα σταματήσουν εάν οι αρμενικές δυνάμεις «εγκαταλείψουν αμέσως τα εδάφη μας», είπε.
Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Αρμενία ισοδυναμεί με την υποστήριξη της αρμενικής κατοχής στο Αζερμπαϊτζάν.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η χώρα φιλοξενεί πολλά άτομα αρμένικης καταγωγής, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Λετονία είπε ότι η Γαλλία ανησυχεί ιδιαίτερα για τα «πολεμικά μηνύματα» από την Τουρκία «που ουσιαστικά αφαιρούν οποιαδήποτε από τις αναστολές του Αζερμπαϊτζάν στην ανάκτηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ». «Και αυτό δεν θα δεχτούμε», διεμήνυσε.
Η Ρωσία προσφέρεται να φιλοξενήσει ειρηνευτικές διαβουλεύσεις
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για συνομιλίες.
Ο Λαβρόφ πραγματοποίησε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες και με τους δύο υπουργούς, από τους οποίους ζήτησε κατάπαυση του πυρός και παύση της «προκλητικής πολεμικής ρητορικής».
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εργάζεται τόσο ανεξάρτητα όσο και με άλλους εκπροσώπους της ομάδας Μινσκ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), για να μεσολαβήσει ώστε να δοθεί λύση στη σύγκρουση.
Η Γαλλία έχει δηλώσει ότι θέλει η ομάδα του Μινσκ - της οποίας ηγείται η Μόσχα, το Παρίσι και η Ουάσιγκτον - να επιλύσει το ζήτημα. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα το συζητήσουν επίσης στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε πηγή γερμανικής κυβέρνησης.
Αυξάνονται τα θύματα
Στις συγκρούσεις της Τετάρτης, τα αρμενικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό στην πόλη Μάρτακερτ.
Το υπουργείο Αμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανέφερε 23 ακόμη θύματα μόνο την Τετάρτη καθώς συνεχίζονται οι μάχες.
Ενα άτομο σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από τα πυρά των Αρμενίων στην πόλη Χόραντιζ στο νότιο Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε η εισαγγελική αρχή της χώρας, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των Αζέρων αμάχων που σκοτώθηκαν σε 15 από την έναρξη των συγκρούσεων την Κυριακή.
Το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται ότι οι εθνοτικές αρμενικές δυνάμεις προσπάθησαν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος ξεκινώντας αντεπιθέσεις προς την κατεύθυνση του Μανταγκίζ, αλλά οι δυνάμεις της χώρας απέκρουσαν την επίθεση.
Η Αρμενία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι ο στρατός των Αζέρων εκτόξευε βλήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας και δύο drones του καταρρίφθηκαν πάνω από το Στεπανακέρτ, το διοικητικό κέντρο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος μίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τρίτη, δήλωσε ότι δεν σκέφτεται να ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας σε αυτό το σημείο, στο πλαίσιο μιας μετα-σοβιετικής συνθήκης ασφαλείας, αλλά δεν το απέκλεισε.
Το Κρεμλίνο είπε ότι ο στρατός της Ρωσίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.