Γαλλία: Aπεργία κατά του συνταξιοδοτικού παραλύει τη χώρα - Επεισόδια και δακρυγόνα στο Παρίσι

Στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, στη μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων ετών.
|
Open Image Modal
ALAIN JOCARD via Getty Images

Επεισόδια ξέσπασαν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, στο πλαίσιο μιας μαζικής απεργίας σήμερα στη Γαλλία, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εφόρμησε εναντίον διαδηλωτών, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους κι έσπασαν πολλές βιτρίνες, σε κοντινή απόσταση από την πλατεία της Δημοκρατίας, στο ανατολικό τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Μέσα μεταφοράς ακινητοποιημένα, σχολεία κλειστά, κινητοποιήσεις συνταξιούχων, φοιτητών, καθηγητών, με πάνω από 250 διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Γαλλία: ξεκίνησε την Πέμπτη το «μπρα-ντε-φερ» με την κυβέρνηση για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, μίας από τις κυριότερες υποσχέσεις του Εμανουέλ Μακρόν για την πενταετία του.

Ο Πύργος του Αιφελ παρέμεινε κλειστός, καθώς τμήμα του προσωπικού συμμετέχει στην απεργία που αναμένεται να έχει μία από τις μεγαλύτερες συμμετοχές των τελευταίων ετών.

Open Image Modal
ALAIN JOCARD via Getty Images

Οσοι αντιτίθενται δυναμικά στην μεταρρύθμιση αυτή ελπίζουν ότι η απεργιακή κινητοποίηση θα διαρκέσει και ότι θα παραλύσει την χώρα, όπως έγινε τον Δεκέμβριο του 1995. Τότε, η αντίδραση στο σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και της κοινωνικής ασφάλισης είχε οδηγήσει σε παράλυση τα μέσα μαζικής μεταφοράς επί τρεις εβδομάδες, αναγκάζοντας την τότε κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ, (επί προεδρίας Ζακ Σιράκ) να υποχωρήσει.

Open Image Modal
THOMAS SAMSON via Getty Images

Η γαλλική κυβέρνηση παίρνει ρίσκα σε μία ήδη οξυμένη κοινωνική συγκυρία, με τις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων εδώ και έναν χρόνο, αλλά και την αύξηση της δυσαρέσκειας στα νοσοκομεία, στα πανεπιστήμια, τους σιδηροδρόμους, τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες, τους εκπαιδευτικούς, τους αγρότες...

Open Image Modal
SEBASTIEN SALOM-GOMIS via Getty Images

«Εχω ένα φιλόδοξο σχέδιο για την χώρα μας και δεν θα το απεμπολήσω», είχε δηλώσει από την πλευρά στα τέλη του Νοεμβρίου ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Τα συνδικάτα στην επίθεση, η κυβέρνηση στην αναμονή», είναι ο τίτλος της Liberation που αναφέρεται σε μία κυβέρνηση «σταθερή επί των αρχών, που προετοιμάζεται να κάνει υποχωρήσεις»

Open Image Modal
THOMAS SAMSON via Getty Images

«Μεταρρύθμιση των συντάξεων: η ώρα της αλήθειας για τον Εμανουέλ Μακρόν», τιτλοφορεί η Le Monde.

«Κατά την διάρκεια της προεκλογικές εκστρατείας, ο υποψήφιος Μακρόν παρουσιάσθηκε ως ο άνθρωπος που θα φέρει την εις βάθος μεταμόρφωση της χώρας...Τρία χρόνια μετά, η στάση αυτή του τολμηρού που δεν υποχωρεί μπροστά στα εμπόδια παραμένει το βασικό ισχυρό σημείο του αρχηγού του Κράτους», γράφει η Le Monde, προσθέτοντας ότι «μέσω της μεταρρύθμισης των συντάξεων, ο κ.Μακρόν παίζει την ικανότητά του να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική του δράση».

Open Image Modal
SEBASTIEN SALOM-GOMIS via Getty Images

Στόχος της απεργιακής κινητοποίησης είναι το «οικουμενικό σύστημα» συνταξιοδότησης μέσω μοριοδότησης, που προορίζεται να αντικαταστήσει τα 42 υπάρχοντα καθεστώτα (δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ειδικά καθεστώτα, επικουρικά...). Η κυβέρνηση υπόσχεται ένα «πιο ευανάγνωστο» και «πιο δίκαιο» σύστημα ενώ οι επικριτές του καταγγέλλουν «επισφάλεια» για τους συνταξιούχους.

Πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι διάκεινται θετικά απέναντι στην μεταρρύθμιση των συντάξεων -αλλά όχι αναγκαστικά ως προς όλα τα σημεία της μεταρρύθμισης που παρουσίασε ο Μακρόν- αλλά η πλειοψηφία τους υποστηρίζει επίσης την απεργία, σε μία χώρα που μόλις βγαίνει από την σαββατιάτικη ρουτίνα των κίτρινων γιλέκων.

Open Image Modal
CLEMENT MAHOUDEAU via Getty Images

Το λεπτομερές μεταρρυθμιστικό σχέδιο του συνταξιοδοτικού θα παρουσιασθεί στα μέσα του Δεκεμβρίου και αναμένεται να περάσει από το Κοινοβούλιο στις αρχές του 2020.

Η κυβέρνηση άφησε την περασμένη εβδομάδα ένα παράθυρο για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης μετά το 2025, καθώς και για ορισμένες υποχωρήσεις ως προς σημεία που θεωρούνται πολύ σημαντικά από τους συνδικαλιστές.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)