Η Μαρίν Λεπέν κέρδισε τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, αλλά το τελικό αποτέλεσμα σηματοδοτεί το απόλυτο πολιτικό θρίλερ, καθώς τα πάντα μπορεί να συμβούν στον δεύτερο γύρο την επόμενη εβδομάδα.
Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός κέρδισε το 33,1% των ψήφων, με την αριστερή συμμαχία (Νέο Λαϊκό Μέτωπο) που συγκροτήθηκε βιαστικά να παίρνει το 28% και την παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο 20,76%. «Σκοπεύω να είμαι πρωθυπουργός όλου του γαλλικού λαού, αν οι Γάλλοι μας δώσουν τις ψήφους τους» είπε ο 28χρονος Τζορντάν Μπαρντελά, «εκλεκτός» της Μαρίν Λεπέν.
Η άνοδος της ακροδεξιάς από τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γαλλία το 2022 είναι άνευ προηγουμένου.
Ο Εθνικός Συναγερμός συγκέντρωσε σχεδόν 12 εκατομμύρια ψήφους στον πρώτο γύρο, σε σύγκριση με τα 4,2 εκατομμύρια ψήφους που πήρε το 2022.
Θρίλερ με πολλά σενάρια ανοιχτά στον Β′ γύρο
Όμως, με μια ακόμη εβδομάδα σκληρής προεκλογικής εκστρατείας να ακολουθεί, πριν από την καθοριστική τελική ψηφοφορία την επόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου, το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών παραμένει αβέβαιο.
Ο Μακρόν προέτρεψε τους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν κατά της ακροδεξιάς στον δεύτερο γύρο.
Απευθυνόμενη σε ένα χαρούμενο πλήθος που ύψωνε γαλλικές τρίχρωμες σημαίες με μπλε, άσπρο και κόκκινο χρώμα, η Λεπέν κάλεσε τους υποστηρικτές της, αλλά και τους ψηφοφόρους της που δεν υποστήριξαν το κόμμα της στον πρώτο γύρο, να του δώσουν επιβλητική νομοθετική πλειοψηφία την επόμενη Κυριακή. Σε αυτό το σενάριο, ο 28χρονος προστατευόμενος της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, θα γινόταν πρωθυπουργός.
Ο Μακρόν, ο οποίος έχει πει ότι δεν θα παραιτηθεί πριν λήξει η θητεία του το 2027, θα αναγκαστεί σε μια άβολη συμφωνία διαμοιρασμού της εξουσίας, που θα ισοδυναμούσε με μία επώδυνη «συγκατοίκηση» - για πρώτη φορά στη Γαλλία.
Ωστόσο, ο Εθνικός Συναγερμός δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί.
Εκλογικό σύστημα με πολλά ”αν”
Αν και οι προβλέψεις του exit poll έδιναν πριν από μερικές ώρες περίπου το ένα τρίτο των ψήφων στην Λεπέν, παραμένει ασαφές το πώς ακριβώς η άνοδος του κόμματός της θα μεταφραστεί σε πραγματικές έδρες στον δεύτερο γύρο.
Στο καλύτερο σενάριο για την ακροδεξιά, ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν συλλογικά να ξεπεράσουν τον πήχη των 289 εδρών που απαιτούνται για μια ασφαλή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών. Αυτό θα μπορούσε να τρομάξει τις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, να επηρεάσει τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, καθώς και τη διαχείριση του πυρηνικού οπλοστασίου της Γαλλίας που παραμένει μία παγκόσμια στρατιωτική δύναμη.
Όμως, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί ο δεύτερος γύρος, η ακροδεξιά θα μπορούσε επίσης να μείνει κάτω από τις 289 έδρες, χωρίς κανένα μπλοκ να εξασφαλίζει καθαρή πλειοψηφία, σύμφωνα με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Οι προβλέψεις είναι δύσκολες λόγω του εκλογικού συστήματος των δύο γύρων και επειδή τα κόμματα θα συνεργαστούν μεταξύ των γύρων, προκειμένου να συνάψουν συμμαχίες σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες ή να αποχωρήσουν από άλλες - με τα πρόσωπα να παίζουν σημαντικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες.
Που ”πάτησε” η Λεπέν
Πολλοί Γάλλοι ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι για τον πληθωρισμό και την κατάσταση της οικονομίας, καθώς και για την ηγεσία του Μακρόν, που θεωρείται από ορισμένους αλαζονική. Το κόμμα της Λεπέν έχει εκμεταλλευτεί αυτή τη δυσαρέσκεια, ιδίως μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το TikTok.
Οι ψηφοφόροι στο Παρίσι είχαν στο μυαλό τους ζητήματα όπως η μετανάστευση και το αυξανόμενο κόστος ζωής, καθώς η χώρα διχαζόταν βαθιά μεταξύ του ακροδεξιού και του ακροαριστερού μπλοκ, με έναν αντιδημοφιλή και αποδυναμωμένο πρόεδρο στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. Η προεκλογική εκστρατεία αμαυρώθηκε από αυξανόμενη ρητορική μίσους.
με πληροφορίες: Associated Press, Reuters