Γαλλία: Ο «Ιντιάνα Τζόουνς» επέστρεψε κλεμμένο άγαλμα του Βάκχου μετά από 50 χρόνια

Το χάλκινο άγαλμα του Θεού του κρασιού χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ. και είχε κλαπεί τον Δεκέμβριο του 1973.
Open Image Modal
Η διευθύντρια του μουσείου Κατρίν Mονέ συγκινήθηκε εμφανώς όταν ο Aρθουρ Μπραντ έφερε πίσω το άγαλμα
TWITTER

Σχεδόν μισό αιώνα μετά την κλοπή του, ένα ρωμαϊκό άγαλμα του θεού Βάκχου, επεστράφη πίσω στο γαλλικό μουσείο όπου άνηκε, χάρη στον Ολλανδό, Άρθουρ Μπραντ, ο οποίος έχει το παρατσούκλι ο «Ιντιάνα Τζόουνς του κόσμου της τέχνης». 

Το Musee du Pays Chatillonnais στην ανατολική Γαλλία διαθέτει μια εντυπωσιακή συλλογή αρχαίων ρωμαϊκών τεχνουργημάτων τα οποία ανακαλύφθηκαν στον κοντινό αρχαιολογικό χώρο του Vertillum, όπου βρισκόταν ένας γαλλορωμαϊκός οικισμός.

Το μπρούτζινο άγαλμα του Βάκχου ως παιδί χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ., κλάπηκε τον Δεκέμβριο του 1973 μαζί με 5.000 ρωμαϊκά νομίσματα και άλλα αντικείμενα. 

Το χάλκινο γλυπτό ύψους 40 εκατοστών του Ρωμαίου θεού του κρασιού, ανακαλύφθηκε το 1894 και παρουσιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 στο Παρίσι ως μέρος μιας έκθεσης με τους 50 πιο όμορφους θησαυρούς τέχνης που κατείχε η Γαλλία.

Τα ίχνη του μετά την κλοπή εξαφανίστηκαν και πολλοί πίστευαν ότι είχε χαθεί οριστικά για σχεδόν 50 χρόνια.

Όμως, την Τετάρτη (2/2), ο Μπραντ παρέδωσε το άγαλμα του Βάκχου πίσω στη διευθύντρια του γαλλικού μουσείου, Κατρίν Mονέ, κατά τη διάρκεια μιας τελετής που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο του Άμστερνταμ.

Πως το εντόπισε

Ο Ολλανδός ντετέκτιβ, ο οποίος έχει χτίσει τη φήμη ότι εντοπίζει κλεμμένα αριστουργήματα σε όλο τον κόσμο, είπε ότι το μουσείο έμεινε «άναυδο» όταν τους είπε ότι είχε εντοπίσει το άγαλμά τους

Περιέγραψε πώς πριν από δύο χρόνια επικοινώνησε μαζί του ένας πελάτης που ήθελε να μάθει περισσότερα για το άγαλμα αφού του το πρόσφερε ένας Αυστριακός συλλέκτης, ο οποίος το είχε αγοράσει νόμιμα και καλή τη πίστη.

Ο Μπραντ ήταν ο ιδανικός άνθρωπος για τη δουλειά, αφού προηγουμένως είχε ανακαλύψει τον διάσημο πίνακα «Buste de femme (Dora Maar)» του Πάμπλο Πικάσο και τα λεγόμενα «Άλογα του Χίτλερ», τα γλυπτά που κάποτε βρίσκονταν έξω από την καγκελαρία του ηγέτη των Ναζί στο Βερολίνο.

«Όταν δεν μπορούσαμε να βρούμε πουθενά αναφορά για ένα τόσο σημαντικό έργο, συνειδητοποιήσαμε ότι το έργο μάλλον είχε κλαπεί – και το κυνήγι για να μάθουμε περί τίνος πρόκειται ξεκίνησε», θυμάται.

Μετά από μήνες έρευνας, ο Ολλανδός εντόπισε μια αναφορά του αγάλματος σε γαλλικό αρχαιολογικό περιοδικό. Ανέφερε ότι το άγαλμα απεικόνιζε τον Βάκχο ως παιδί και ανήκε σε γαλλικό μουσείο. Τα αρχεία της αστυνομίας επιβεβαίωσαν αργότερα την κλοπή.

«Επικοινώνησα με τον συλλέκτη. Ο ιδιοκτήτης σοκαρίστηκε όταν έμαθε ότι το κομμάτι είχε κλαπεί και ήθελε να το επιστρέψει στο μουσείο», είπε ο Μπραντ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, δικαιούταν ένα μικρό ποσό αποζημίωσης για τη «φύλαξη» του αγάλματος, παρά το γεγονός ότι η αξία του υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ.

Ο Μπραντ έπεισε τους Βρετανούς συλλέκτες έργων τέχνης Μπρετ και Ααρον Χάμοντ να χορηγήσουν το μισό από το άγνωστο ποσό της πραγματικής αξίας, με το υπόλοιπο της τιμής του αγάλματος να πληρώνεται από το συμβούλιο του μουσείου.

Όσο για τον «Ιντιάνα Τζόουνς του κόσμου της τέχνης», του παραχωρήθηκε δωρεάν είσοδος στο Musee du Pays Chatillonnais για το υπόλοιπο της ζωής του, είπε η Μονέ.

Σύμφωνα με τον Μπραντ, η διευθύντρια του μουσείου έκλαψε με δάκρυα χαράς όταν είδε το άγαλμα: «Νόμιζα ότι θα της έπεφτε από τα χέρια, ήταν τόσο συγκινημένη».

 Πηγή: BBC, RT