Γαλλία: Ο Μακρόν κάλεσε τον Αττάλ να παραμείνει πρωθυπουργός όσο αναζητείται νέα κυβέρνηση

Το Σύνταγμα δεν θέτει στον πρόεδρο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για διορισμό νέου προέδρου. Αλλά η λαϊκή βούληση δεν μπορεί να αγνοηθεί.
|
Open Image Modal
Εμμανουέλ Μακρόν και Γκαμπριέλ Αττάλ
via Associated Press

Την παραμονή του στην πρωθυπουργία, ζήτησε ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν από τον Γκαμρπιέλ Αττάλ που σήμερα μετέβη στο Ελιζέ καταθέτοντας την παραίτησή του. 

Ο Αττάλ, είχε δηλώσει ήδη από το βράδυ της Κυριακής μετά την νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου (συμμαχία σοσιαλιστών, αριστερών, οικολόγων) χωρίς όμως αυτοδυναμία και την δεύτερη θέση που έλαβε η συμμαχία κομμάτων του Μακρόν, πως θα υπέβαλλε παραίτηση.

Σύμφωνα με το France 24, ο  Μακρόν ζήτησε την παραμονή Αττάλ ”προς το παρόν προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην χώρα”. 

Σημειώνεται πως είναι στην ευχέρεια του γάλλου προέδρου να διατηρήσει τη παρούσα κυβέρνηση αφού το Σύνταγμα δεν ορίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στον Μακρόν για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού. Η αυτόματη παραίτηση μετά από τις εκλογές αποτελεί μια πολιτική σύμβαση αλλά όχι ρητή υποχρέωση. 

Βέβαια, ο Μακρόν και ο εκάστοτε πρόεδρος οφείλει να σέβεται την λαϊκή βούληση ενώ μια παραμονή της ίδιας κυβέρνησης στην εξουσία μετά την συγκρότηση της Εθνοσυνέλευσης σε σώμα, στις 18 Ιουλίου ενέχει τον κίνδυνο να κατατεθεί πρόταση μομφής. 

Δεδομένων όμως των συνθηκών που διαμορφώνονται μετά τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής, η κίνηση Μακρόν φαντάζει λογική. 

 

Συμμαχία κομμάτων ή κόμμα με απόλυτη πλειοψηφία δεν υπάρχει και οι ζυμώσεις στα στρατόπεδα του συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου και του Μακρόν για να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις, πιθανές συμμαχίες, ακόμη και το πρόσωπο που θα προταθεί ως πρωθυπουργός μόλις άρχισαν. 

Όπως όλα δείχνουν μάλιστα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες αφού υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις και πολλά διαφορετικά σενάρια στο τραπέζι όπως: μια κυβέρνηση μειοψηφίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου (που θα είναι όμως εκτεθειμένη σε πρόταση δισπιστίας), μια συνεργασία αυτού με τον Μακρόν (την οποία αρνείται η βασική συνιστώσα Ανυπότακτη Γαλλιά, τον Ζαν Λικ Μελανσόν), μια κυβέρνηση με τους μακρονιστές και σοσιαλιστές, οικολόγους που θα έχουν αποσπαστεί από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ή ακόμη και μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, ειδικού σκοπού.