Δεν χρειάζεται να φτιάχνει κανείς δερμάτινες τσάντες ή μεταξωτά φουλάρια για να βρίσκεται ανάμεσα στους πιο πλούσιους Γάλλους.
Οι Μπενιέ το έχουν καταφέρει με τον πλέον γαλλικό τρόπο, όπως αναφέρει το Bloomberg. Μιλάμε για την οικογένεια που βρίσκεται πίσω από την κολοσσό εταιρεία «Groupe Lactalis», την πρώτη σε παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο, με έδρα την περιοχή Λαβάλ, της Γαλλίας
Τα τρία αδέρφια που διοικούν την εταιρεία, ο Εμανουέλ, ο Ζαν Μισέλ και η Μαρί, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, έχουν περιουσία που ανέρχεται στο ποσό των 18,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Και οι τρείς βρίσκονται στη λίστα με τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο για τον μήνα Μάρτιο. Η περιουσία και των τριών μαζί αυξήθηξε κατά 10% αυτή την χρονιά, ύστερα απο ανακοίνωση της Lactalis, πως τα έσοδα για το έτος 2018, ήταν της τάξης των 18.5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό τους φέρνει πλησιέστερα στις δύο πιο οικονομικά δυνατές εταιρείες - οικογένειες της Γαλλίας, την «LVMH» του Μπερνάρντ Αρνό και την «Kering» του Φρανσουά Πινό.
Ο διευθύνων σύμβουλος του «Group Lactalis», είναι ο Εμανουέλ Μπενιέ, 48 ετών, που μαζί με τ’αδέρφια του, αποτελούν την τρίτη γενιά που διαχειρίζεται τις τύχες του γαλλικού γαλατοκομικού κολοσσού. Ναυαρχίδα του ομίλου, είναι το παγκοσμίως γνωστό τυρί μπρί «President».
Ο Εμανουέλ Μπενιέ, γνωστός με το προσωνύμιο, «αόρατο αφεντικό», προκάλεσε αίσθηση με τη δήλωση του το 2018, «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την περίπτωση κατανάλωσης του συγκεκριμένου γάλακτος για τουλάχιστον μία δεκαετία», όταν περισσότερα απο 35 παιδιά διαγνώστηκαν με τροφική δηλητηρίαση, ύστερα απο κατανάλωση παιδικής τροφής με σαλμονέλα.
Η οικονομική πολιτική του ομίλου προς τους προμηθευτές χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σφιχτή, καθώς πληρώνει πολύ χαμηλότερες τιμές απο τον μέσο όρο και τις ανταγωνίστριες ετιαιρείες Danone, Savencia SA και Sodiaal. Το 2016 η «Groupe Lactalis» ήρθε σε συμφωνία με τους Γάλλους γαλακτοπαραγωγούς για μηνιαία καταβολή, 0.30 ευρώ για κάθε λίτρο γάλα.
Ο Εμανουέλ πήρε τα ηνία του γαλακτοκοκομικού κολοσσού μαζί με τ′ αδέρφια του το 2000, και σε ηλικία 29 ετών, λόγω θανάτου του πατέρα τους. Εκτοτε η οικογένεια έχει προχωρήσει σε πολλές εξαγορές άλλων ετιαρειών. Τελευταία, αυτή του 2018, για συμφωνία αγοράς βρεφικής τροφής, έναντι του ποσού των 740 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στόχο την είσοδο της στην συγκεκριμένη αγορά της Κίνας.
Η σύμβουλος τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγγραφέας βιβλίων πάνω στα τυριά, Λιζ Θορπ, δήλωσε πως «ο κόσμος περισσότερο γνωρίζει τις ετικέτες των προϊόντων της Lactalis, παρά την ίδια την εταιρεία. Θα μπορούσαμε εύκολα να πούμε πως όταν αναφερόμαστε σε γαλλικά αλλά και ιταλικά τυριά, η Lactalis είναι το πρώτο όνομα στη συνείδηση των Αμερικάνων».
Πηγή: Bloomberg