Γαλλία: Πλησιάζουν στο Παρίσι οι αγρότες με τα τρακτέρ - Πως θα επηρεάσουν τις ευρωεκλογές

Οι αγρότες έκλεισαν μεγάλους αυτοκινητοδρόμους σε όλη τη χώρα προκαλώντας χάος και στα περίχωρα του Παρισιού ενώ αύριο θα κλείσουν και το κέντρο.
|
Open Image Modal
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024, Στρασβούργο.. Γάλλοι αγρότες πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα και στις Βρυξέλλες ενάντια στους χαμηλούς μισθούς και σε ρυθμίσεις που θεωρούν ότι οδηγούν σε αυξανόμενο κόστος παραγωγής. (AP Photo/Jean-Francois Badias)
via Associated Press

Στο Παρίσι φτάνουν σήμερα οι Γάλλοι αγρότες με τα τρακτέρ τους οι οποίοι απέκλεισαν αυτοκινητόδρομους και πέταξαν κιβώτια εισαγόμενων προϊόντων, απαιτώντας από την κυβέρνηση Μακρόν να λάβει μέτρα για τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, την πράσινη μετάβαση και τις πολιτικές της ελεύθερης αγοράς.

Είναι η δεύτερη εβδομάδα των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Γαλλία, οι οποίες ξεκίνησαν από το νότο, με σκοπό να θέσουν τα αιτήματά τους στο νέο πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμα στο τραπέζι», είπε στους δημοσιογράφους ο Αρνό Γκιλότ, επικεφαλής του σωματείου Young Farmers (Jeunes Agriculteurs) όταν ρωτήθηκε εάν «οι αγρότες έχουν σκοπό να αποκλείσουν με τα τρακτέρ τους το κέντρο του Παρισιού αύριο Παρασκευή».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien και το BFM TVοι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι τα περιφερειακά αγροτικά συνδικάτα κάλεσαν τα μέλη τους να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα.

Open Image Modal
Αγρότες μπλοκάρουν έναν αυτοκινητόδρομο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης την Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 κοντά στο Μποβέ, στη βόρεια Γαλλία. Οι αγρότες διαμαρτύρονται εδώ και μήνες. (AP Photo/Matthieu Mirville)
via Associated Press

 

Σύσκεψη για το αγροτικό

Ο πρωθυπουργός Ατάλ συγκάλεσε σήμερα τους αρμόδιους υπουργούς με στόχο να ανακοινώσει συγκεκριμένες προτάσεις την Παρασκευή, καθώς οι αγρότες έχουν κλείσει με τα  τρακτέρ τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους σε όλη τη Γαλλία.

Κιβώτια με ντομάτες, λάχανα και κουνουπίδια που α ομάδα αγροτών είπε ότι είχαν εισαχθεί ήταν σκορπισμένα στον αυτοκινητόδρομο Α7 που συνδέει τη Μασσαλία και τη Λυών, τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας.

Στο νοτιοδυτικό άκρο του Παρισιού, δεκάδες τρακτέρ κινήθηκαν αργά σήμερα το πρωί προκαλώντας χάος στις μετακινήσεις μέσα στην πόλη.

Το ισχυρό αγροτικό σωματείο FNSEA παρέδωσε αργά την Τετάρτη στην κυβέρνηση μια λίστα με τα αιτήματά τους, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης επιβολής ενός νόμου που έχει σχεδιαστεί για τη διασφάλιση των τιμών των αγροτικών προϊόντων.

Η ένωση ζήτησε επίσης να συνεχιστούν οι φοροαπαλλαγές ντίζελ για τα αγροτικά οχήματα, η άμεση καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων της ΕΕ, εγγυήσεις για τις πληρωμές των ασφαλίσεων που σχετίζονται με την υγεία και το κλίμα και άμεση βοήθεια για τους οινοπαραγωγούς και τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων.

Φοβούμενη την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει σε Γερμανία, Πολωνία και Ρουμανία, η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη αναβάλει ένα σχέδιο νόμου για τη γεωργία που αποσκοπούσε να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να γίνουν αγρότες, λέγοντας ότι θα ενισχύσει τα μέτρα και θα διευκολύνει ορισμένους κανονισμούς.

Open Image Modal
Η Marion Marechal, ανιψιά της Μαρίν Λεπέν και εκτελεστική αντιπρόεδρος του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος «Reconquete», τρίτη από δεξιά, μιλά με τον Γάλλο αγρότη Μπενουά Λακ, αριστερά, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης Γάλλων και Βέλγων αγροτών έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη. 24 Ιανουαρίου 2024. (AP Photo/Virginia Mayo)
via Associated Press

 

Κερδίζει έδαφος η Λεπέν

Ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου ωστόσο, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι επιφυλακτικός ότι οι αγρότες αποτελούν μια αυξανόμενη εκλογική περιφέρεια για την ακροδεξιά.

Η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφησυχάζει και υποστηρίζει ευρωπαϊκούς κανονισμούς που βλάπτουν τους αγρότες, όπως κανόνες για την υποχρεωτική αγρανάπαυση.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνεται στους αγρότες με το χέρι στον ώμο και στη συνέχεια τους μαχαιρώνει στην πλάτη στις Βρυξέλλες», είπε η Λεπέν στους δημοσιογράφους. «Οι χειρότεροι εχθροί των αγροτών μπορούν να βρεθούν σε αυτή την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Το σκληροαριστερό συνδικάτο CGT, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, κάλεσε τα μέλη του να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους αγρότες για να επιτρέψουν ένα ευρύτερο κοινωνικό κίνημα ενάντια στην κυβέρνηση.

 

Ανησυχούν οι Βρυξέλλες

Η κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρωπαική Ένωση, έχει προκαλέσει αναστάστωση στις Βρυξέλλες, όπου μετά από πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκίνησε ο «στρατηγικός διάλογος» για το μέλλον του αγροτικού κλάδου.

Στόχος είναι η εξεύρεση νέων λύσεων και την επίτευξη ενός κοινού οράματος για το μέλλον του τομέα της γεωργίας και των τροφίμων στην ΕΕ, έως το καλοκαίρι του 2024.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε υποσχεθεί την έναρξη αυτού του διαλόγου, κατά την ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Όμως η έναρξη του διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας συμπίπτει με την περίοδο που οι αγροτικές κινητοποιήσεις εξαπλώνονται σε διάφορες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία ), στοχεύοντας κυρίως στις προβλέψεις της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο στρατηγικός διάλογος θα φέρει σε επαφή τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη από ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένων των γεωργών, των συνεταιρισμών, των επιχειρήσεων γεωργικών προϊόντων διατροφής και των αγροτικών κοινοτήτων, καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πανεπιστήμια. Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμμετάσχουν επίσης στη διαδικασία.

 

Το μέλλον του γεωργικού τομέα στην ΕΕ

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα διοργανωθούν σειρά θεματικών συνεδριάσεων, στις οποίες θα εξεταστούν οι προκλήσεις που έθεσαν οι συμμετέχοντες σ’ αυτόν το στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας.

Για παράδειγμα, θα εξεταστεί το δίκαιο βιοτικό επίπεδο για τους γεωργούς και τις αγροτικές κοινότητες, η στήριξη της γεωργίας εντός των ορίων του οικοσυστήματος, η αξιοποίηση των τεράστιων ευκαιριών που προσφέρουν η γνώση και η τεχνολογική καινοτομία και η προώθηση ενός ακμάζοντος μέλλοντος για το σύστημα τροφίμων της ΕΕ σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο.

Τα συμπεράσματα που αναμένονται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα προετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη Επιτροπή και την ανάπτυξη της επόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΓΠ) που ξεκινά το 2028.

Ο προεδρεύων των συζητήσεων αυτών, που θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, ο Γερμανός ακαδημαϊκός Πίτερ Στροχσνείντερ, ο οποίος ηγήθηκε μιας παρόμοιας επιτροπής στη Γερμανία, τόνισε ότι ο διάλογος θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα σε οικονομικά οικολογικά και κοινωνικά συμφέροντα και όχι σε σημεία έντασης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εγκαινίασε σήμερα την πρώτη συνεδρίαση αυτού του φόρουμ για το μέλλον της γεωργίας, τονίζοντας τα εξής: «Είναι καιρός να επιτευχθεί νέα συναίνεση σχετικά με τα τρόφιμα και τη γεωργία μεταξύ των γεωργών, των αγροτικών κοινοτήτων και όλων των άλλων παραγόντων της αγροδιατροφικής αλυσίδας της ΕΕ.

Οι γεωργοί και η βιομηχανία τροφίμων της ΕΕ παρέχουν στους πολίτες μας υγιεινά και υψηλής ποιότητας τρόφιμα και συμβάλλουν καθοριστικά στην οικονομία μας, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Καταβάλλουν επίσης τεράστιες προσπάθειες για να συμβάλουν στη συλλογική μας πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Ταυτόχρονα, όμως, αντιμετωπίζουν ευρύ φάσμα προκλήσεων, από την κλιματική αλλαγή έως τον πληθωρισμό έως τις ασταθείς επιπτώσεις στην αγορά. Με αυτόν τον στρατηγικό διάλογο, δημιουργούμε ένα φόρουμ για την επίτευξη ενός σαφούς οράματος για το μέλλον, προς όφελος όλων.»

 

Πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ