Γαλλία: Συνάντηση Μακρόν με ηγέτες κομμάτων - Στόχος να βρεθεί ο νέος πρωθυπουργός

Ξεκινούν τα τετ-α-τετ του Μακρόν με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον επόμενο πρωθυπουργό.
Open Image Modal
via Associated Press

Μετά τον ενθουσιασμό των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού και τις διακοπές στη Μεσόγειο, τώρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να βρει πώς να κάνει τη χώρα του ξανά κυβερνήσιμη.

Ο πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά την ήττα του κόμματος της Αναγέννησης του Μακρόν, συνέχισε να ηγείται μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης μετά από αίτημα του προέδρου να περάσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού, που όμως ολοκληρώθηκαν στις 11 Αυγούστου και η λεγόμενη «Ολυμπιακή Εκεχειρία» έχει τελειώσει, με τον ένοικο των Ηλυσίων να αντιμετωπίζει τώρα πιέσεις να διορίσει έναν νέο πρωθυπουργό ικανό να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προσκάλεσε σήμερα Παρασκευή (23/8) τους ηγέτες των κομμάτων και των κοινοβουλευτικών ομάδων στο Μέγαρο των Ηλυσίων, έξι εβδομάδες μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, στην πρώτη μεγάλη πολιτική του πρωτοβουλία μετά τις πρόωρες βουλευτικές. Οι συναντήσεις αυτές αναμένεται να οδηγήσουν στον διορισμό του νέου ενοίκου του Ματινιόν.

Μέλη του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου που κέρδισε τις περισσότερες έδρες πίεσαν τον Μακρόν για μια γρήγορη απόφαση. 

Η Λουσί Καστέτς υποψήφια του Νέου Λαϊκού Μετώπου είναι «έτοιμη» να «πάει και να χτίσει συνασπισμούς» με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μετά τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε «εξαιρετικά ικανοποιημένη» στο πλαίσιο των «διαβουλεύσεων» που διεξάγονται στο Μέγαρο των Ηλυσίων με σκοπό τον διορισμό πρωθυπουργού.

 

Open Image Modal
Η Λουσί Καστέτς, η υποψήφια πρωθυπουργός του Νέου Λαϊκού Μετώπου, και ηγέτες του αριστερού κόμματος φτάνουν στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, Γαλλία στις 23 Αυγούστου 2024.
Anadolu via Getty Images

Αλλά το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχει μόνο περίπου το ένα τρίτο των εδρών στην Εθνοσυνέλευση. Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν ήρθε δεύτερη και η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση ήρθε στην τρίτη.

Δεν υπάρχει κανένα εγχειρίδιο κανόνων που να απαιτεί από τον Μακρόν να ονομάσει έναν υποψήφιο από το κόμμα που κέρδισε τις περισσότερες έδρες ή να ορίζει ένα χρονοδιάγραμμα για μια απόφαση. Η απουσία οποιουδήποτε κυρίαρχου πολιτικού μπλοκ είναι άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη Δημοκρατία της Γαλλίας.

Κεντρώοι και συντηρητικοί συναντώνται επίσης με τον Μακρόν την Παρασκευή, ενώ οι ηγέτες της Εθνικής Συσπείρωσης Μαρίν Λεπέν και Τζόρνταν Μπαρντέλα αναμένονται στο στο Μέγαρο των Ηλυσίων τη Δευτέρα (26/8). 

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Ερίκ Σιοτί, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα συμμαχήσει με το RN στις βουλευτικές εκλογές θα γίνει δεκτός μετά τους Λεπέν-Μπαρντελά, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Την ίδια ημέρα, ο Μακρόν πρόκειται επίσης να συναντηθεί με τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ και Ζεράρ Λαρσέρ.

«Χρειαζόμαστε μια απάντηση την Τρίτη», δήλωσε η εθνική γραμματέας του κόμματος των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ. «Υπάρχουν επείγοντα ζητήματα και είναι σοβαρό, ακόμη και ανεύθυνο, να αφήνουμε να περάσουν εβδομάδες χωρίς να τα αντιμετωπίσουμε».

 

Πριν από τις συνεδριάσεις, ένας εκπρόσωπος των Ηλυσίων δεν ήταν σε θέση να αναφέρει πότε θα οριστεί ο νέος πρωθυπουργός.

«Μετά από έξι εβδομάδες που ήταν χρήσιμες, ο πρόεδρος θέλησε να συγκεντρώσει τις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο με σκοπό να ορίσει πρωθυπουργό», είπε.

«Ο πρόεδρος έχει καθορίσει έναν σαφή στόχο: ζήτησε από τις δημοκρατικές δυνάμεις να εργαστούν και να ακούσουν η μία την άλλη για να σχηματίσουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία, δηλαδή με τους περισσότερους βουλευτές και επίσης μια πλειοψηφία που θα είναι η πιο σταθερή, δηλαδή δεν θα μπορεί να ανατραπεί».

Πρόσθεσε ότι οι εκλογές έφεραν «τρία μαθήματα».

«Το πρώτο είναι ότι η απερχόμενη πλειοψηφία έχασε. Το δεύτερο είναι ότι οι Γάλλοι δεν ήθελαν μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της ακροδεξιάς, του Εθνικού Συναγερμού, το τρίτο είναι ότι κανένας συνασπισμός δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει την πλειοψηφία - κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας».

Ο Μακρόν φαίνεται πιο πρόθυμος να αναζητήσει έναν συνασπισμό που θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολιτικούς από την κεντροαριστερά έως την παραδοσιακή δεξιά.

Μεταξύ των άλλων πιθανών υποψηφίων είναι ένας συντηρητικός περιφερειάρχης, ο Ξαβιέ Μπερτράν, και ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, σύμφωνα με πηγές.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης πρόσφατα τον Καρίμ Μπουαμράν, τον σοσιαλιστή δήμαρχο ενός φτωχού προαστίου του Παρισιού, ως έτερο πιθανό υποψήφιο για την πρωθυπουργία.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Γαλλίας, ο Μακρόν μπορεί να διορίσει πρωθυπουργό όποιον θέλει - ωστόσο αυτός που θα διορίσει θα πρέπει να μπορέσει να επιβιώσει προτάσεων μομφής από την αντιπολίτευση.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί να καθυστερήσει πολύ ακόμη: Η έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου πλησιάζει. Και μαζί της, η αναπόφευκτη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό. Χωρίς συνασπισμό και συμφωνία για το κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού, η χώρα θα μπορούσε να «παραλύσει».

Πηγή: AP/ Le Figaro / BFMTV