Η πολιτική κρίση στη Γαλλίας επηρεάζει πλέον και τις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς το κόστος δανεισμού της χώρας έφτασε για πρώτη φορά στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Ελλάδας.
Οικονομικοί αναλυτές συγκρίνουν την δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης με την Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει από την σκληρή οικονομική κρίση της τελευταίας 15ετίας με τη σύγκριση να ενοχλεί τους Γάλλους που υποστηρίζουν ότι «η Γαλλία δεν είναι Ελλάδα».
Ο υπουργός Οικονομίας Αντουάν Αρμάν δήλωσε σήμερα ότι η γαλλική οικονομία δεν μπορεί να συγκριθεί με την ελληνική.
«Η Γαλλία δεν είναι Ελλάδα, η Γαλλία έχει οικονομία, κατάσταση απασχόλησης, οικονομική δραστηριότητα και ελκυστικότητα και οικονομική και δημογραφική ισχύ που είναι πολύ ανώτερη, αυτό σημαίνει ότι δεν μοιάζουμε με την Ελλάδα», είπε ενοχλημένος ο Αρμάν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV.
Οικονομικά στοιχεία
Ωστόσο οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δείχνουν ότι τα spread -η διαφορά απόδοσης μεταξύ δύο ομολόγων- των γαλλικών 10ετών κρατικών ομολόγων και των ελληνικών ομολόγων μειώθηκε σημαντικά, με τα το γαλλικό να διαμορφώνεται στο 3,0010% και το ελληνικό στο 3,030%.
Η πολιτική αστάθεια της χώρας, τρείς μόλις μήνες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, είναι πλέον ορατή εξαιτίας του προϋπολογισμού για το 2025, που περιέχει μείωση δαπανών και αύξηση φόρων για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Το αριστερό «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» έχει δηλώσει ότι θα υποβάλει ψήφο δυσπιστίας στην κυβέρνηση εάν ο Μπαρνιέ προσπαθήσει να επιβάλει τον προϋπολογισμό, ο οποίος προβλέπει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση απείλησε να στηρίξει την αριστερά στην ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης, μια κίνηση που θα ρίξει την κυβέρνηση και θα βύθιζε τη Γαλλία σε περαιτέρω πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα.
Πολιτικό αδιέξοδο
Νέες εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, δώδεκα μήνες μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που είδαν τόσο την ακροαριστερά όσο και την ακροδεξιά να έχουν καλές επιδόσεις στον πρώτο και δεύτερο γύρο των εκλογών αν και οι δύο απέτυχαν να κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών.
Ως εκ τούτου, μετά τις εκλογές, ο Πρόεδρος Μακρόν όρισε τον συντηρητικό Μπαρνιέ επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, που τώρα προσπαθεί να διασωθεί.
Οι Γάλλοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να υπερασπιστούν την οικονομία αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι το γαλλικό χρέος είναι τόσο επικίνδυνο όσο ήταν πριν μια δεκαετία το ελληνικό.
Ο Τζέισον Ντα Σίλβα, διευθυντής της Παγκόσμιας Επενδυτικής Στρατηγικής στην Arbuthnot, εκτιμά ότι η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία θα «προκαλούσε κυματισμούς στις ευρωπαϊκές επενδύσεις».
Σχολιάζοντας την ισοτιμία στις αποδόσεις των γαλλικών και ελληνικών κρατικών ομολόγων, η Rabobank εκτιμά ότι «αν η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, ο Μπαρνιέ θα μπορούσε ακόμη και να είναι εκτός εξουσίας».
Η τράπεζα σημείωσε, επίσης, ότι η διαφορά μεταξύ των 10ετών αποδόσεων Ελλάδας και Γαλλίας ανέβηκε πάνω από 30 μονάδες βάσης στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης χρέους το 2012, αλλά σταδιακά μειώνεται από το 2016.
(με πληροφορίες από CNBC)