Γαλλία: Βίαιες συγκρούσεις αστυνομικών-διαδηλωτών στην Πλας ντε λα Κονκόρντ

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θέλει να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη, από 62 που είναι σήμερα.
Open Image Modal
GONZALO FUENTES via Reuters

Οργισμένοι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας για δεύτερη μέρα την Παρασκευή, προσπαθώντας να πιέσουν τους βουλευτές να ρίξουν την κυβέρνηση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και να καταδικάσουν τη μη δημοφιλή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που ο Μακρόν προσπαθεί να επιβάλει χωρίς ψηφοφορία στη Βουλή

Open Image Modal
GONZALO FUENTES via Reuters

Μια ημέρα αφότου η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν επικαλέστηκε μια ειδική συνταγματική τροπολογία για να παρακάμψει τη ψηφοφορία στη κάτω βουλή, αριστεροί και δεξιοί βουλευτές κατέθεσαν προτάσεις μομφής προς ψήφιση τη Δευτέρα.

 

 

Στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, μια δυναμική διαμαρτυρία πολλών χιλιάδων διαδηλωτών, με συνθήματα, τραγούδια, χορό και μια τεράστια φωτιά, γρήγορα μετατράπηκε σε σκηνικό σφοδρών συγκρούσεων. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να αδειάσει το πλήθος από την τεράστια πλατεία απέναντι από την Εθνοσυνέλευση, αφού ταραχοποιοί σκαρφάλωσαν σε σκαλωσιές σε χώρο ανακαίνισης, οπλιζόμενοι με ξύλα. Έριξαν φωτοβολίδες και πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Open Image Modal
GONZALO FUENTES via Reuters

Το βράδυ της Πέμπτης, οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν έδοδο και χρησιμοποίησαν κανόνια νερού για να εκκενώσουν την περιοχή και στη συνέχεια μικρές ομάδες έβαλαν φωτιές στους δρόμους σε γειτονιές της περιοχής. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ότι 310 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι περισσότεροι εκ των οποίων στο Παρίσι.

Open Image Modal
via Associated Press

Κυρίως μικρές, διάσπαρτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, όπως στο Μπορντό και την Τουλούζη. Λιμενικοί στο Καλαί σταμάτησαν προσωρινά τη διέλευση των οχηματαγωγών προς το Ντόβερ. Ορισμένες πανεπιστημιουπόλεις στο Παρίσι αποκλείστηκαν ενώ οι διαδηλωτές κατέλαβαν έναν περιφερειακό δρόμο με μεγάλη κυκλοφορία γύρω από τη γαλλική πρωτεύουσα.

 

 

Οι απορριμματοσυλλέκτες του Παρισιού συνέχισαν την απεργία τους για 12η ημέρα, με τους σωρούς δύσοσμων σκουπιδιών να αυξάνονται καθημερινά στη γαλλική πρωτεύουσα. Οι απεργοί εργάτες υγιεινής συνέχισαν να αποκλείουν τη μεγαλύτερη τοποθεσία αποτέφρωσης της Ευρώπης και δύο άλλες τοποθεσίες που επεξεργάζονται τα σκουπίδια του Παρισιού.

Μέλη των κίτρινων γιλέκων, που οργάνωσαν έντονες διαμαρτυρίες κατά των οικονομικών πολιτικών του Μακρόν κατά την πρώτη του θητεία, ήταν μεταξύ εκείνων που πρωτοστάτησαν στη διαμαρτυρία της Παρασκευής στο Παρίσι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αστυνομία λέει ότι «ριζοσπαστικοποιημένα κίτρινα γιλέκα» είναι μεταξύ των ταραχοποιών στις πορείες διαμαρτυρίας.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Τα εργατικά συνδικάτα που οργανώνουν τη διαμαρτυρία προέτρεψαν τους διαδηλωτές να παραμείνουν ειρηνικοί σε περισσότερες απεργίες και πορείες τις επόμενες ημέρες. Κάλεσαν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σχολεία, τα εργοστάσια, τα διυλιστήρια και άλλους χώρους εργασίας για να αναγκάσουν τον Μακρόν να εγκαταλείψει το σχέδιό του να κάνει τους Γάλλους να δουλέψουν γι άλλα δύο χρόνια, μέχρι τα 64, προτού λάβουν πλήρη σύνταξη.

Ο Μακρόν πήρε ένα υπολογισμένο ρίσκο διατάσσοντας την Μπορν να επικαλεστεί μια ειδική συνταγματική εξουσία που είχε χρησιμοποιήσει 10 φορές στο παρελθόν χωρίς να προκαλέσει τέτοια έκρηξη θυμού.

Εάν οι ψήφοι δυσπιστίας αποτύχουν, το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος. Εάν η πλειοψηφία συμφωνήσει στη Βουλή, θα σήμαινε το τέλος του σχεδίου μεταρρύθμισης για τη συνταξιοδότηση και θα αναγκάσει την κυβέρνηση να παραιτηθεί, αν και ο Μακρόν θα μπορούσε να δώσει εκ νέου εντολή στην Μπορν για να ονομάσει ένα νέο υπουργικό συμβούλιο.