Η Ελλάδα έγινε η 37η χώρα στον κόσμο, μετά τις Ανδόρα, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Δανία, Εκουαδόρ, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μεξικό, Νεπάλ, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ταϊβάν, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, και Ουρουγουάη, που αναγνωρίζει στον Αστικό της Κώδικα τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.
Από σήμερα το άρθρο 1350 του Αστικού Κώδικα ( Α.Κ) τροποποιείται ως εξής:
″ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων διαφορετικού ή ιδίου φύλου. Για τη σύναψη γάμου απαιτείται συμφωνία των μελλονύμφων. Οι σχετικές δηλώσεις γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία” .
1.” Η Κοινωνία , σε συνδυασμό με το άρθρο 1350 Α.Κ μπορεί να λάβει και τη νομική έννοια του κοινού ενιαίου Γάμου των μελών της Κοινωνίας, ως μία Πράξη, χωρίς διάκριση σε φύλο εφόσον υπάρξει τέτοιο αίτημα ”
2. Επιτρέπεται η σύναψη γάμου μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων, ανεξαρτήτως φύλου/ πολυγαμία λογιζόμενη ως μία Πράξη.
3. Δεν υπάρχει όριο , αριθμού τελέσεων γάμων. Το κάθε άτομο δύναται να τελέσει όσους γάμους επιθυμεί, ενώπιον της αρμόδιας Αρχής .
4. Τα παραπάνω δεν υποχρεώνουν, ούτε επιβάλουν στις αναγνωρισμένες θρησκείες που υφίστανται νομίμως στην Ελλάδα, να ιερουργήσουν ή αποδεχτούν έναν τέτοιο γάμο, με τις τεκνοποιητικές συνέπειές του, εκτός και στο μέλλον αποφασίσουν αλλιώς, όπως σε αρκετά χριστιανικά δόγματα, όπου αφενός υπάρχουν γυναίκες Ιερείς , καθώς και ΛΟΑΤΚΙ ιερείς, ενώ ιερουργούνται ομόφυλοι Γάμοι:
Πρόκειται περί υπόθεσης εργασίας, δεν έχει αναφανεί ακόμα κάτι τέτοιο, άν και σε κάποιες χώρες ήδη συμβαίνει και πιθανολογώ πως θα έρθει κι εδώ, εν ευθέτω.
Όσον αφορά στο άρθρο 1518 Α.Κ , για την επιμέλεια τέκνου, μάλλον δεν χρειάζεται τροποποίηση, αφού δεν ορίζει φύλο και έννοιες, όπως μητέρα, πατέρας, αλλά μόνον Γονέας;
″Η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του.Κατά την ανατροφή του τέκνου οι γονείς το ενισχύουν, χωρίς διάκριση φύλου, να αναπτύσσει υπεύθυνα και με κοινωνική συνείδηση την προσωπικότητά του. Η λήψη σωφρονιστικών μέτρων επιτρέπεται μόνο εφόσον αυτά είναι παιδαγωγικώς αναγκαία και δεν θίγουν την αξιοπρέπεια του τέκνου.Κατά τη μόρφωση και την επαγγελματική εκπαίδευση του τέκνου οι γονείς λαμβάνουν υπόψη τις ικανότητες και τις προσωπικές του κλίσεις. Γι’ αυτόν τον σκοπό οφείλουν να συνεργάζονται με το σχολείο και αν υπάρχει ανάγκη, να ζητούν τη συνδρομή αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ή δημοσίων οργανισμών. Κάθε γονέας υποχρεούται να διαφυλάσσει και να ενισχύει τη σχέση του τέκνου με τον άλλο γονέα, τους αδελφούς του, καθώς και με την οικογένεια του άλλου γονέα, ιδίως όταν οι γονείς δεν ζουν μαζί ή ο άλλος γονέας έχει αποβιώσει. (Βλ. και τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 18 του Ν. 4800/2021).
Όμως προφανώς θα χρειαστεί τροποίηση του παραπάνω άρθρου 1518 Α.Κ, αλλά και της παρένθετης μητέρας ( Α.Κ άρθρα : 1456, 1458), όταν θα γεννηθούν τα πρώτα παιδιά με 3 και περισσότερα DNA ανθρώπων (Διαβάστε εδώ σχετικά με τη γέννηση του πρώτου τέτοιου παιδιού και τους προβληματισμούς από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης). Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να οριστεί η Επιμέλεια του τέκνου σε περισσοτέρους από δύο γονείς; Περαιτέρω θέμα θα γεννηθεί με τα έμβρυα κλώνους πολλών δοτών γενετικού υλικού, τα έμβρυα τεχνητής μήτρας, που δεν θα απαιτούν ανθρώπινη κυοφόρηση, καθώς και με το συνδυασμό ανθρώπου - τεχνητής νοημοσύνης ΑΙ , που ετοιμάζει η εταιρεία Neuralink.
Στην Ελληνική νομοθεσία υιοθεσίας (βλ. site Υπ. Υγείας ), νομίζω δεν χρειάζεται κάποια τροποίηση, αφού στις τρεις προϋποθέσεις υιοθεσίας τέκνου, δεν ορίζεται το φύλο του γονέα, είτε είναι σε γάμο, είτε σε σύμφωνο συμβίωσης, είτε είναι άγαμος/ η, χήρος/ α.
Ίσως χρειαστεί τροποποίηση η νομοθεσία αυτή, όταν το τεχθέν βρέφος θα είναι πολλών δοτών DNA, ή υβρίδιο ανθρώπινου DNA + AI τεχνητής νοημοσύνης.
Σαφώς γεννώνται πολλά θέματα ευγονικής, βιοηθικής κ.ά που η ανθρωπότητα πρέπει να αντιμετωπίσει, αφού είναι ήδη εδώ.
Η τεχνολογία της γενετικής τρέχει με ”ταχύτητα φωτός”, οι βασικές προαιώνιες σταθερές/ δεδομένα, έχουν de facto αναιρεθεί, ενώ ήδη αυτό συμβαίνει και de jure .
Ο γάμος ομόφυλων, όπως ήδη το σύμφωνο συμβίωσης και παλαιότερα ο πολιτικός γάμος, θα θεωρούνται αυτονόητα και αμελητέας σημασίας, μπροστά σε αυτά που έρχονται, για τα οποία είμαστε απροετοίμαστοι .
Αν κάποιος θέλει να τα διευθετήσει ορθά και με μέτρο, οφείλει να έχει βιώσιμη αντιπρόταση, χωρίς όμως να φιμώνεται η πρόοδος της επιστήμης, η ελευθερία έκφρασης και τα ατομικά δικαιώματα .
Όποιος πήγε να τα περιορίσει στην ιστορία, έχασε.
Η επόμενη μέρα των ιστών / δεσμών της ανθρωπότητας ήρθε, είναι εδώ. Ο στρουθοκαμηλισμός και οι αφορισμοί δεν ωφελούν. Αν λάβουμε υπόψιν πως επηρεάζουν την ανθρωπότητα και συνδυαστούν με τις μετακινήσεις πληθυσμών, τις νέες γεωπολιτικές ανακατατάξεις για τον έλεγχο ενέργειας, τροφής, νερού και οικονομίας, αντιλαμβάνεστε πως έχουμε να δούμε και περάσουμε πολλά.
Η ιστορία είναι δυναμικό ενεργό φαινόμενο και όχι στατικό ή απολίθωμα ή έκθεμα των μουσείων και πάντα θα μας ξεπερνάει, όπως και ο χρόνος που ως άλλος Κρόνος θα μας ”τρώει” ως ασήμαντες ενεργειακές μονάδες, γελώντας με τη νοοτροπία μας του: ” Του ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;”.
* Χοῦς εἶ καί εἰς χοῦν ἀπελεύσει, είμαστε, δηλ. χώμα, ή άνθρακας με πνοή ενέργειας (ή Θεού για τους πιστεύοντες).
Παράδοξα και αντιφατικά, σημαντικοί και ασήμαντοι ταυτόχρονα.
Δεν είμαστε ως άτομα, το κέντρο του κόσμου, αλλά ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί, μπορούμε ν′ αλλάξουμε τον Κόσμο.
Προς τα που όμως θέλουμε να τον πάμε;
Ζήστε ήρεμα, με αγάπη και ό,τι δεν σας αρέσει, μην το υιοθετείτε, ακυρώστε το στην πράξη με την μη εφαρμογή του.
Ό,τι σας αρέσει, ενισχύστε το.