Γάμος ομόφυλων: Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ, θα συνεχιστούν οι ζυμώσεις

Μπορεί και μέσα στο μήνα να κατατεθεί η ρύθμιση, με στόχο να ψηφιστεί εντός Φεβρουαρίου.
Open Image Modal
Θα συνεχιστούν οι εσωκομματικές ζυμώσεις για να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών που θα υπερψηφίσουν τη ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Eurokinissi

Χαρτί και μολύβι έχουν πιάσει στο Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας υπολογισμούς για τον αριθμό των βουλευτών που θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και τον αριθμό όσων συνεχίζουν να τάσσονται κατά της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Μετά το διήμερο ενημέρωσης των μελών της ΚΟ του κόμματος για τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν κάπως τα πράγματα σχετικά με την στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές. Παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και την ενημέρωση από τον Άκη Σκέρτσο και ομάδα νομικών, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών που δεν πείσθηκε από όσα άκουσε και αναμένεται είτε να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, είτε να αξιοποιήσει τη δυνατότητα διαφυγής που έδωσε ο πρωθυπουργός, μέσω της αποχής.

Προσπάθεια να πεισθούν όσοι εκφράζουν επιφυλάξεις

Κάποιοι τους υπολογίζουν περίπου στους 40, όμως οι πιο ψύχραιμοι παρατηρητές εκτιμούν ότι είναι σχετικά νωρίς για οριστικά συμπεράσματα καθώς πολλοί βουλευτές δεν έχουν εκφραστεί δημόσια.

Από την άλλη υπάρχουν και ορισμένοι που ήδη δήλωσαν ότι μετά την ενημέρωση αναθεώρησαν την αρχική τους αρνητική στάση ή τις επιφυλάξεις τους. Τα παραδείγματα των βουλευτών Μακάριου Λαζαρίδη και Τζίνας Οικονόμου δείχνουν ότι υπάρχουν περιθώρια να αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός όσων υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Για αυτό αναμένεται να συνεχιστούν οι εσωκομματικές ζυμώσεις ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με κάποιους από τους διαφωνούντες. Εκτίμηση του Μαξίμου είναι ότι μπορεί με περισσότερες αποσαφηνίσεις και εξηγήσεις να πεισθούν όσοι διατυπώνουν κάποιες επιφυλάξεις και για την ώρα εμφανίζονται αναποφάσιστοι.

Στον σκληρό πυρήνα των βουλευτών που δηλώνουν -και μετά την ενημερωτική διαδικασία- ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζουν όλοι αν θα καταψηφίσουν ή αν θα επιλέξουν την αποχή, ξεχωρίζουν -μεταξύ άλλων- τα ονόματα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Θάνου Πλεύρη, του Χαράλαμπου Αθανασίου, του Θόδωρου Καράογλου, του Μάξιμου Χαρακόπουλου, του Κώστα Καραγκούνη, της Άννας Καραμανλή, του Νότη Μηταράκη, του Κώστα Γκιουλέκα.

Ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου για τους χαμηλούς τόνους

Συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως κρίνουν ως θετικό το γεγονός ότι κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι από τους βουλευτές του κόμματος. Οι όποιες διαφωνίες έχουν εκφραστεί μέχρι στιγμής με ήπιο τόνο -εκτός από μεμονωμένες εξαιρέσεις, ειδικά την πρώτη ημέρα της ενημέρωσης. Σε αυτό εξάλλου εστίασε σε δήλωση του και ο Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι «ο διάλογος έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και νομίζω ότι από αυτή τη διαδικασία η παράταξη θα βγει πιο δυνατή».

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθεί βάρος από συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές στην επικοινωνία της μεταρρύθμισης που προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ενημερωθεί καλύτερα η κοινή γνώμη για το τι προβλέπει η επίμαχη ρύθμιση, τόσο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όσο και για την τεκνοθεσία.

Το νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί σε υπουργικό συμβούλιο προς το τέλος του μήνα, με στόχο να κατατεθεί προς ψήφιση εντός του Φεβρουαρίου.