Γάμος ομόφυλων: Ψηφοφορία στη Βουλή με «ίσως» και εκπλήξεις

Ποιοι βουλευτές διαφωνούν και προσανατολίζονται σε αποχή ή στο «όχι».
|
Open Image Modal
Αργά το απόγευμα αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο
Eurokinissi

Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και την προστασία των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών, ένα θέμα που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην πολιτική σκηνή, τίθεται σήμερα προς ονομαστική ψηφοφορία.

Στην τοποθέτηση του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, τη δυνατότητα επίλυσης νομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν τα ομόφυλα ζευγάρια και κυρίως την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. 

Σχετικά με τις ενστάσεις ή τις επιφυλάξεις που είχαν υπουργοί και βουλευτές του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εφαρμόζει την κομματική πειθαρχία για τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους διαφωνούν να απέχουν από την ψηφοφορία. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους υπουργούς και υφυπουργούς, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει να υπερψηφίσουν μία τόσο σημαντική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Είναι λοιπόν άγνωστο το πως θα αντιδράσει το Μέγαρο Μαξίμου σε μία ενδεχόμενη αποχή ή καταψήφιση του νομοσχεδίου από κάποιους υφυπουργούς. Μεταξύ αυτών που ακούγεται ότι σκέφτονται να μην υπερψηφίσουν, είναι η Μαρία Κεφάλα και ο Σταύρος Κελέτσης..

Από την κατεύθυνση που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου σε υπουργούς και υφυπουργούς εξαιρείται ο αποτελεί ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος είχε διαχωρίσει τη θέση του πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου και όλο αυτό το διάστημα, αν και διατύπωνε τις ενστάσεις του, ήταν σε «ανοιχτή γραμμή» με τον πρωθυπουργό.

Οι πιθανές αποχές και τα «όχι»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών περίπου 50 βουλευτές θα απέχουν από την ψηφοφορία ή θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Προς την αποχή και όχι την καταψήφιση αναμένεται να κινηθεί ο Θάνος Πλεύρης, όπως άφησε να εννοηθεί χθες (14/2) ενώ την απόφαση του να υπερψηφίσει ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης και ο Στράτος Σιμόπουλος, ένας εκ των βουλευτών που διατύπωνε αντιρρήσεις το προηγούμενο διάστημα.  

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο από υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του κόμματος να πείσουν τους διαφωνούντες και να κάμψουν τις αντιδράσεις, με συνεχή ενημέρωση όλων των σημείων του νομοσχεδίου. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα γίνει γνωστό το βράδυ, μετά την ψηφοφορία.

Αμετακίνητος στο «όχι» είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα τοποθετηθεί από το βήμα της Βουλής το απόγευμα. Άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που δεν θα υπερψηφίσουν, επιλέγοντας την αποχή ή την καταψήφιση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες -αλλά και με πρόσφατες δηλώσεις τους-, η Άννα Καραμανλή, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Μάριος Σαλμάς, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Άγγελος Συρίγος, ο Νότης Μηταράκης, ο Στέλιος Πέτσας, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Γιάννης Τραγάκης, ο Θανάσης Μπούρας, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Βλάχος.  

Κανείς βέβαια δεν αποκλείει να υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις και κάποιοι από τους προαναφερθέντες να πειστούν τελευταία στιγμή και να ψηφίσουν τελικά «ναι» ή να εμφανιστούν διαφωνούντες που μέχρι στιγμής δεν έχουν τοποθετηθεί και θα το κάνουν με την ψήφο ή την αποχή τους.