Ο πρώτος νεκρός της Ημέρας της Γης για το 2019 έπεσε τα ξημερώματα κοντά στον συνοριακό φράχτη της Γάζας με το Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας των Παλαιστινίων.
Ο υπουργός δήλωσε ότι το θύμα βρισκόταν σε ένα από τα «στρατόπεδα» που έχουν στήσει Παλαιστίνιοι διαδηλωτές κοντά στην συνοριακή γραμμή και δέχθηκε πυροβολισμό. Το θύμα είναι ο Μοχάμαντ Σάαντ, 21 ετών.
Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός ακόμη ατόμου, του 17χρονου Αντχαμ Αμάρα, που δέχθηκε σφαίρα στο πρόσωπο.
Άλλος ένας Παλαιστίνιος, ο τρίτος, σκοτώθηκε σήμερα από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, όπου έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, όπως έγινε γνωστό από τις παλαιστινιακές υπηρεσίες υγείας.
Ο Τάμερ Άμπου αλ Χέιρ, 17 ετών, πυροβολήθηκε στο στήθος ενώ βρισκόταν κοντά στο Χαν Γιουνές, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, της ισλαμιστικής οργάνωσης που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα.
Τα επεισόδια αυτά φορτίζει ακόμα περισσότερο την ήδη εκρηκτική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες...
Σύμφωνα με αξιωματούχους της υγειονομικής περίθαλψης, 99 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια των συγκρούσεων κοντά στα ισραηλινά σύνορα. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε πως τουλάχιστον 23 άτομα υπέστησαν τραυματισμούς από πλαστικά πυρά προερχόμενα από ισραηλινά στρατεύματα, τα οποία εκτόξευσαν επίσης δακρυγόνα προς τους εκατοντάδες διαδηλωτές που πλησίασαν το φράχτη.
Ο στρατός του Ισραήλ εκτιμά πως ο αριθμός των συγκεντρωμένων Παλαιστινίων υπερβαίνει τους 40.000. Οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες και εκρηκτικούς μηχανισμούς στο φράχτη και έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και οι στρατιωτικές δυνάμεις απάντησαν με δακρυγόνα και πυρά.
Γιατί αναμένεται σήμερα μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις
Στις 30 Μαρτίου του 1976, Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν (για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του 1948) σε μία προσπάθεια να ανατρέψουν αποφάσεις του Ισραήλ, που προέβλεπαν τότε την απομάκρυνση Παλαιστινιακού πληθυσμού από την Γαλιλαία και τη Νετζέβ. Ακολούθησε σκληρή σύγκρουση και έπεσαν νεκροί έξι Παλαιστίνοι, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι εκατό.
Οι Παλαιστίνοι τιμούν αυτή την επέτειο έκτοτε ως «Ημέρα της Γης».
Τα τελευταία 24ωρα, καθώς πλησιάζει η επέτειος, πυροδοτώντας βόμβες και εκτοξεύοντας πυροτεχνήματα, οι «μονάδες διαταραχής της νύχτας» των Παλαιστινίων κλιμακώνουν την τακτική τους, σε ένα πόλεμο νεύρων με στόχο τους Ισραηλινούς στρατιώτες, αλλά και κατοίκους.
Οι διοργανωτές δηλώνουν ότι στόχος των νυχτερινών επιθέσεων είναι να σπάσουν τα νεύρα των Ισραηλινών στρατιωτών και να πλήξουν το ηθικό στα ισραηλινά χωριά κατά μήκος της συνοριακής γραμμής των 30 μιλίων.
Με τα μεγάφωνα να παιανίζουν πατριωτική μουσική μέσα στο σκοτάδι, οι διαδηλώσεις - από το σούρουπο μέχρι την αυγή - κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Το τελικό ορόσημο, είναι η διοργάνωση μίας τεράστιας διαδήλωσης-διαμαρτυρίας, που είναι προγραμματισμένη στις περιοχές κατά μήκος των συνόρων το Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019.
«Έρχομαι το βράδυ για να αποδείξουμε στον στρατό κατοχής ένα πράγμα: δεν φοβόμαστε τα όπλα σας, εκείνοι πρέπει να μας φοβούνται», είπε ένας 20χρονος φοιτητής στο πρακτορείο Reuters.
«Καίμε ελαστικά, πετάμε πέτρες, κάνουμε θόρυβο χρησιμοποιώντας πυροτεχνήματα. Γιατί πρέπει να υποφέρουν μόνο οι δικοί μας άνθρωποι; Kαι οι δικοί τους, θα πρέπει να υποφέρουν επίσης», πρόσθεσε ο διαδηλωτής, ο οποίος δεν έδωσε το όνομά του, φοβούμενος ισραηλινά αντίποινα.
Eκεί που σημαδεύει η Χαμάς
«Ακούμε τις βόμβες που πετάνε στους στρατιώτες μας κάθε βράδυ - εκατοντάδες βόμβες, εκατοντάδες εκρήξεις», δήλωσε η Γιφάτ Μπεν-Σουσάν, μητέρα με δύο νεογέννητα παιδιά.
Το συνοριακό χωριό όπου διαμένει, έχει υπομείνει χρόνια επιθέσεων από τη Χαμάς, αλλά η ίδια χαρακτήρισε τη νυχτερινή αναταραχή ως αποδιοργανωτική σε άλλο επίπεδο.
«Έχω δύο παιδιά, (και πρέπει) να ανέβω τρεις φορές τη νύχτα για να βεβαιωθώ ότι είναι ακόμα στα κρεβάτια τους», είπε στο Reuters.
Το Ισραήλ λέει ότι οι διαδηλώσεις υποστηρίζονται επιχειρησιακά από την Χαμάς, η οποία τις χρησιμοποιεί ως κάλυψη για επιθέσεις στα σύνορα. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2018 η Χαμάς πυροδότησε 1233 πυραύλους από τη Γάζα, τοποθέτησε 94 εκρηκτικές συσκευές και πυρπόλησε πάνω από 8.000 στρέμματα ισραηλινών γειτονικών περιοχών.
Το Ισραήλ και η Χαμάς συγκρούστηκαν ανοιχτά σε τρεις φάσεις από το 2007 ως το 2014. Το άγριο σκηνικό που στήνεται τα τελευταία 24ωρα φορτίστηκε ακόμα περισσότερο, μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου που έσκασε βαθιά μέσα στο έδαφος του Ισραήλ και τραυμάτισε επτά άτομα (μεταξύ των οποίων δύο παιδιά).
Ελεύθεροι σκοπευτές: Η απάντηση του Ισραήλ
Εμπειροι αναλυτές στο Ισραήλ προεξοφλούν ότι το σαββατοκύριακο (30-31 Μαρτίου 2019) δεν θα βγει χωρίς να μετρήσουμε νεκρούς στα σύνορα της Γάζας. Ο Άμος Χαρέλ γράφει στην εφημερίδα Haaretz, ότι αν η Χαμάς αποφασίσει να στείλει 50.000 διαδηλωτές στον ισραηλινό φράχτη την Ημέρα της Γης, η κατάσταση θα ξεφύγει από τον έλεγχό της: «Σε τέτοιες συνθήκες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σε κάποιο σημείο να τρέξουν διαδηλωτές προς τη συνοριακή γραμμή και να επιχειρήσουν να περάσουν τον φράχτη. Όπως συνέβη στις περυσινές διαδηλώσεις και στις διαδηλώσεις με αφορμή την μετακόμιση της αμερικανικής πρεσβείας στα Ιεροσόλυμα τον Μάιο του 2018, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν θα έχουν τότε άλλο αποτελεσματικό τρόπο για να σταματήσουν την επίθεση, πέρα από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών».
Η ανάλυση θυμίζει περιγραφή ενός λουτρού αιματος. Το απίθανο θα είναι να αποτραπεί κάτι τέτοιο, εφόσον η Χαμάς και ο ισραηλινός στρατός βρεθούν στις δύο πλευρές του συνοριακού φράχτη μία τόσο δύσκολη ημέρα.
πηγές: Reuters, Haaretz, wikipedia, Associated Press, ΑΠΕ