Εν όψει της αναχώρησης των διαπραγματευτών του Ισραήλ για περαιτέρω συνομιλίες για απελευθέρωση ομήρων στο Κάιρο και τη Ντόχα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής μια λίστα με «αδιαπραγμάτευτες» απαιτήσεις του Ισραήλ, περιλαμβανομένης εγγύησης πως το Ισραήλ θα μπορούσε να αρχίσει ξανά τις μάχες, οι οποίες θα έπρεπε να ικανοποιούνται στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας για απελευθέρωση ομήρων και κατάπαυση πυρός με τη Χαμάς.
Η δήλωση Νετανιάχου, σε μια κρίσιμη φάση εν όψει της επανέναρξης των συνομιλιών, προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς κάποιοι τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να σαμποτάρει την πρόοδο που έχει γίνει με πολύ μεγάλη δυσκολία.
Οι νέες διαπραγματεύσεις σε Αίγυπτο και Κατάρ έρχονται αφού η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς είπε το Σάββατο πως ήταν έτοιμη να συζητήσει για μια συμφωνία για τους ομήρους και τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα χωρίς αρχική δέσμευση από το Ισραήλ για «πλήρη και μόνιμη κατάπαυση του πυρός». Η δήλωση αυτή συνιστά αλλαγή στη θέση που είχε υιοθετήσει η Χαμάς σε όλες τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις από τον Νοέμβριο ακόμα. Η αλλαγή στάσης της Χαμάς σχετικά με την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ πρόταση για σταδιακή συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής ομήρων θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη παύση στις συγκρούσεις από τον Νοέμβριο, αν και όλες οι πλευρές προειδοποιούν πως δεν υπάρχει εγγύηση για συμφωνία.
Η λίστα των τεσσάρων απαιτήσεων που παρουσίασε την Κυριακή το γραφείο του πρωθυπουργού τονίζει πως οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να επιτρέπει στο Ισραήλ να αρχίσει ξανά τις συγκρούσεις «μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του πολέμου». Επιπλέον, σημειώνεται, πρέπει να διασφαλίζεται πως η συμφωνία δεν θα επιτρέπει τη λαθραία μεταφορά όπλων από την Αίγυπτο στη Γάζα ούτε θα επιτρέπει την επιστροφή «χιλιάδων ένοπλων τρομοκρατών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας». Ακόμη, θα «μεγιστοποιείται ο αριθμός των ζωντανών απαχθέντων που απελευθερώνονται από τη Χαμάς».
«Το σχέδιο στο οποίο έχει συμφωνήσει το Ισραήλ και έχει καλωσορίσει ο πρόεδρος Μπάιντεν θα επιτρέπει στο Ισραήλ να φέρει πίσω ομήρους χωρίς να παραβιάζονται οι άλλοι αντικειμενικοί σκοποί του πολέμου» αναφέρεται στη δήλωση.
Αναγνωρίζοντας πως η Χαμάς έκανε πίσω από την απαίτησή της για εξαρχής δέσμευση του Ισραήλ για τερματισμό του πολέμου, στη δήλωση η αλλαγή αυτή αποδίδεται στην «σταθερή στάση του πρωθυπουργού απέναντι σε προσπάθειες τερματισμού της χερσαίας επιχείρησης των IDF στη Ράφα».
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο την Κυριακή ανώνυμος αξιωματούχος της Χαμάς επιβεβαίωσε πως η οργάνωσή του δεν επιδίωκε πλέον εκ των προτέρων δέσμευση για πλήρη κατάπαυση πυρός, και εξηγούσε πως «αυτό το βήμα παρακάμφθηκε, καθώς οι διαπραγματευτές δεσμεύτηκαν ότι όσο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν η κατάπαυση πυρός θα συνεχιζόταν».
Αξιωματούχοι ασφαλεάις του Ισραήλ και διαπραγματευτές αντέδρασαν στη δήλωση από το γραφείο του Νετανιάχου, κατηγορώντας τον πως προσπαθεί να «σαμποτάρει» τις διαπραγματεύσεις. «Ο Νετανιάχου υποκρίνεται πως θέλει συμφωνία, μα προσπαθεί να την τορπιλίσει» είπε στο Κανάλι 12 ανώνυμος αξιωματούχος ασφαλείας. Μια δεύτερη πηγή εξέφρασε ερωτήματα ως προς την επιθυμία του πρωθυπουργού να «δώσει έμφαση στα κενά» στις διαπραγματεύσεις «αμέσως πριν την αναχώρηση της αντιπροσωπείας». Ο Γιαΐρ Λαπίντ, επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αποδοκίμασε επίσης τον Νετανιάχου, ρωτώντας ποιο ήταν το νόημα αυτής της δήλωσης.
Στο μεταξύ, αξιωματούχοι στη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ θεωρούν πως το επίπεδο της καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας συνέβαλε στο να κάνει πίσω στις απαιτήσεις της η Χαμάς- υπενθυμίζεται πως είναι θέση του Νετανιάχου πως η στρατιωτική πίεση- περιλαμβανομένης της επίθεσης στη Ράφα- είναι αυτό που έκανε τη Χαμάς να μπει σε διαπραγματεύσεις.
Σε πρόσφατες εσωτερικές επικοινωνίες που είδε το Associated Press, μηνύματα από υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης στη Γάζα καλούν την πολιτική ηγεσία, που είναι εκτός Γάζας, να αποδεχτεί την πρόταση κατάπαυσης πυρός που προώθησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Στα μηνύματα, τα οποία κοινοποίησε αξιωματούχος στη Μέση Ανατολή ενήμερος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, περιγράφονται οι βαριές απώλειες που έχει υποστεί η Χαμάς στα πεδία των μαχών και οι πολύ δύσκολες συνθήκες στη ρημαγμένη από τον πόλεμο περιοχή.
Τα μηνύματα φαίνονται να υποδεικνύουν ρωγμές στο εσωτερικό της οργάνωσης και μια επιδίωξη μεταξύ ηγετικών στελεχών για επίτευξη συμφωνίας γρήγορα, ακόμα και αν ο κορυφαίος αξιωματούχος της οργάνωσης στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, δεν βιάζεται. Ο Σινουάρ κρύβεται από τότε που άρχισε ο πόλεμος και θεωρείται ότι βρίσκεται σε κάποια βαθιά σήραγγα.
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως οι ΗΠΑ έχουν γνώση περί εσωτερικών διαφωνιών στη Χαμάς και ότι αυτές, η έκταση της καταστροφής στη Γάζα ή η πίεση από την Αίγυπτο και το Κατάρ μπορεί να ήταν οι παράγοντες που η Χαμάς «μαλάκωσε» τη στάση της όσον αφορά στις απαιτήσεις της για συμφωνία.
Στο μεταξύ, ισραηλινές δυνάμεις σφυροκόπησαν νωρίς το πρωί την πόλη της Γάζας στέλνοντας φάλαγγες με τεθωρακισμένα στην καρδιά της πόλης από διαφορετικές κατευθύνσεις, με τους κατοίκους να λένε ότι αυτή ήταν μια από τις σφοδρότερες επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου.
Η πολιτική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Γάζας εκτίμησε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις περιοχές της ανατολικής Γάζας, αλλά οι ομάδες της Υπηρεσίας δεν κατάφεραν να τους προσεγγίσουν εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθέσεων στην Τελ Αλ-Χάουα, τη Σάμπρα, την Νταράτζ, την Ριμάλ και τα προάστια της Τούφα.
Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι διεξάγει επιχείρηση κατά στρατιωτικών υποδομών στη Λωρίδα της Γάζας και ότι έχει θέσει εκτός μάχης περισσότερους από 30 μαχητές που συνιστούσαν απειλή για τα ισραηλινά στρατεύματα.
Με πληροφορίες από Times of Israel, Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters