Γάζα: Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την "φρίκη" από τον ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταυλισμό στη Ράφα

"Είδαμε πτώματα απανθρακωμένα, διαμελισμένα (...) ακρωτηριασμένους, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους". Για "τραγική ατυχία" κάνει λόγο ο Νετανιάχου.
Open Image Modal
Ο κατεστραμμένος από τον βομβαρδισμό καταυλισμός εκτοπισμένων κατοίκων της Γάζας στην Ράφα
NurPhoto via Getty Images

Η διεθνής κατακραυγή για το πολύνεκρο πλήγμα σε καταυλισμό εκτοπισμένων αμάχων υπό την διαχείριση του ΟΗΕ στην Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, δεν έκαμψε το Ισραήλ που συνεχίζει και πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις στην ίδια περιοχή. Η επίθεση μάλιστα για την οποία σύμμαχες χώρες του Ισραήλ εξέφρασαν την ”φρίκη” τους, συζητείται σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή διεξάγεται και υπό το πρίσμα της εντολής του Διεθνούς Δικαστηρίου του Οργανισμού προς το Τελ Αβίβ, που επιδεικτικά την παραβιάζει, να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις στην Ράφα όπου έχουν συρρεύσεις εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από όλη τη Γάζα και αποτελεί βασικό σημείο εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο μεταξύ σήμερα, Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία προχωρούν και στην επίσημη πράξη αναγνώρισης Παλαιστινιακού Κράτους όπως είχε ανακοινώσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Οι δύο πρώτες μάλιστα πίεσαν χθες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν την εφαρμογή της εντολής που δόθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ. 

Στο μεταξύ το Ισραήλ, διεξάγει έρευνα για την επίθεση με τους 45 νεκρούς και τους 249 τραυματίες αμάχους με τον στρατιωτικό εισαγγελέα μάλιστα να κάνει λόγο για ”σοβαρό περιστατικό”. Ο δε πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποστηρίζοντας την επιχειρηματολογία των Ενόπλων Δυνάμεων (περί πλήγμα ακριβείας με στόχο τρομοκράτες της Χαμάς) υποστήριξε πως πρόκειται για μια...”τραγική ατυχία” και ”τραγικό λάθος”. 

 

Συνεδριάζει το Σ.Α του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης), όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η κατεπείγουσα συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, κράτους-μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας που εκπροσωπεί τις αραβικές χώρες, κι υποστηρίχθηκε από τη Σλοβενία, εξήγησαν οι πηγές.

Ο ΟΗΕ κάλεσε να διενεργηθεί «πλήρης και διαφανής» έρευνα για τον βομβαρδισμό του καταυλισμού στη Ράφα. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε: ”Καταδικάζω τις ενέργειες του Ισραήλ οι οποίες σκότωσαν δεκάδες αθώους αμάχους, που το μόνο που ζητούσαν ήταν απλά να προστατευτούν απ’ αυτό τον φονικό πόλεμο. Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει”.

″Το να λέγεται ότι επρόκειτο για ‘λάθος’ δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς που σκοτώθηκαν, για αυτούς που πενθούν, για αυτούς που προσπαθούν να σώσουν ζωές” σχολίασε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, χαρακτηρίζοντας ”απόλυτα απαράδεκτο” τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό εκτοπισμένων, και κάνοντας λόγο για γεγονός που ”προξενεί αποστροφή”.

Open Image Modal
Αναζητώντας κάτι από τα λιγοστά υπάρχοντα τους στις καμένες σκηνές του καταυλισμού
NurPhoto via Getty Images

 

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ, εξέφρασε την ”φρίκη” του. «Οι εικόνες από τον καταυλισμό είναι φρικιαστικές και δείχνουν ότι οι μέθοδοι και τα μέσα που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ, που ήδη οδήγησαν σε τόσους πολλούς θανάτους αμάχων, δεν αλλάζουν...Αυτό που είναι σοκαριστικά σαφές είναι πως πλήττοντας περιοχή γεμάτη αμάχους αυτό ήταν το εντελώς προβλέψιμο αποτέλεσμα” είπε, υπογραμμίζοντας πως η έρευνα που ανακοινώθηκε ότι διεξάγεται πρέπει να οδηγήσει σε «λογοδοσία» και «αλλαγές πολιτικής και πρακτικών».

«Καλώ το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση (…) στη Ράφα, όπως διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο» της Χάγης, πρόσθεσε.

Διεθνείς αντιδράσεις

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού σκοτώνουν αμάχους η απόφαση του  Διεθνούς Δικαστηρίου που δεν εφαρμόζεται, έχει αλλάξει τα δεδομένα. 

Open Image Modal
Συγκέντρωση υπέρ των αμάχων στην Γάζα στο Παρίσι
Anadolu via Getty Images

″Ανάστατη”, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε τη σύμμαχο χώρα Ισραήλ, να ”λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων”, η διπλωματία του Καναδά εξέφρασε ”φρίκη”, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ”αγανάκτηση”.

Μάλιστα περίπου 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Παρίσι για να καταγγείλουν τις ενέργειες του. Το πλήθος κράταγε παλαιστινιακές σημαίες, πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως ”δεν σκοτώνεις παιδί, ούτε του Ισραήλ ούτε της Παλαιστίνης”, ”Σταματήστε τους βομβαρδισμούς, λευτεριά στην Παλαιστίνη”, ”Είμαστε τα παιδιά της Ράφας”, ”Ράφα, Γάζα είμαστε μαζί σας”. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες χώρες. 

Πολλά κράτη επίσης ζήτησαν εδώ και τώρα παύσης πυρός στην Γάζα. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ενώ το περιστατικό καταδικάστηκε από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ που συνεδίαζαν χθες. 

″Είναι φρικτό να βλέπεις αθώους Παλαιστίνιους πολίτες να σκοτώνονται στην πρόσφατη επίθεση. Δεν υπάρχει ασφαλής ζώνη για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στη Ράφα. Καλώ την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) και να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση στη Ράφα. Πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα κατάπαυση του πυρός. Προτρέπω το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να γίνονται σεβαστά” σχολίασε ο Μισέλ και τόνισε: ”Υπενθυμίζω στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Iσραήλ βασίζεται και πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αξίες μας”.  

Open Image Modal
Συγκέντρωση υπέρ του παλαιστινιακού λαού και κατά του πολέμου στη Νέα Υόρκη
Anadolu via Getty Images

″Κόλαση επί Γης”

Η παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για πολλά ”απανθρακωμένα” πτώματα στην πυρκαγιά που σάρωσε τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), βορειοδυτικά της Ράφας.

″Είδαμε πτώματα απανθρακωμένα, διαμελισμένα (...) ακρωτηριασμένους, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους” που τραυματίστηκαν, αφηγήθηκε ο Μοχάμεντ αλ Μουγαγίρ, εργαζόμενος στην Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας.

Εικόνες που κατέγραψαν εργαζόμενοι της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία υπογράμμισε ότι η τοποθεσία που βομβαρδίστηκε είχε χαρακτηριστεί από τον ισραηλινό στρατό ”ανθρωπιστική ζώνη”, δείχνουν το χάος: ασθενοφόρα με σειρήνες να ουρλιάζουν, τραυματιοφορείς μέσα στη νύχτα στον φλεγόμενο καταυλισμό που διακομίζουν τραυματίες, ανάμεσά τους παιδιά.

Open Image Modal
O καταυλισμός στην Ράφα που βομβάρδισε το Ισραήλ
NurPhoto via Getty Images

 

Πλάνα που τράβηξαν εικονολήπτες του Γαλλικού Πρακτορείου μετά τον βομβαρδισμό δείχνουν απανθρακωμένα πτώματα μέσα σε σκηνές ή κουφάρια οχημάτων.

″Ο κόσμος δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε απλά, κάηκε ζωντανός”, είπε ο Μοχάμαντ Χαμάντ, 24 ετών. ”Η κόρη του εξαδέλφου μου, παιδί 13 ετών, είναι ανάμεσα στους ‘μάρτυρες’. Τα χαρακτηριστικά της ήταν σχεδόν αδύνατο να αναγνωριστούν, θραύσματα της κομμάτιασαν το πρόσωπο”.

″Οι εικόνες της περασμένης νύχτας αποτελούν χειροπιαστή απόδειξη του ότι η Ράφα έχει μετατραπεί σε κόλαση πάνω στη Γη”, ανέφερε μέσω X ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του UNRWA, σύμφωνα με τον οποίο «αγνοούνται» εργαζόμενοι της υπηρεσίας του.