Ο χειμώνας δυσχεραίνει τις ήδη καταστροφικές συνθήκες για τους ανθρώπους στη Γάζα. Οι καταιγίδες και οι ισχυροί άνεμοι έχουν σαρώσει το παράκτιο τμήμα του θύλακα, καταστρέφοντας σκηνές που αποτελούν ένα ελάχιστο καταφύγιο εν μέσω του πολέμου κατά τον οποίο περίπου 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί, λόγω των επιθέσεων του Ισραήλ.
Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας αποσυντίθεται με γοργούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι γυναίκες γεννούν σε σκηνές σε μη αποστειρωμένο περιβάλλον. Ο καπνός από την καύση ξύλου επιδεινώνει τις αναπνευστικές παθήσεις. Όσοι έχουν ανάγκη από φάρμακα αναγκάζονται να τα αναζητούν σε έως και 10 φαρμακεία, χωρίς συχνά να καταφέρνουν να τα εξασφαλίσουν.
«Κάνει τόσο κρύο και η σκηνή είναι τόσο μικρή. Το μόνο που έχω είναι τα ρούχα που φοράω, δεν ξέρω ακόμα ποιο θα είναι το επόμενο βήμα», δήλωσε ο Μαχμουντ Αμπού Ραγιάν στον Guardian, εκτοπισμένος από την πόλη Μπέιτ Λαχία στη Ράφα.
«Δεν είδαμε τίποτα καλό εδώ. Βιώνουμε σκληρό κρύο. Δεν υπάρχουν τουαλέτες. Κοιμόμαστε στην άμμο», πρόσθεσε η Σοάντ Κιαρμούτ, μια Παλαιστίνια που επίσης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Μπέιτ Λαχία.
«Είμαι καρκινοπαθής», είπε η Κιαρμούτ καθώς τα παιδιά συγκεντρώνονταν γύρω από μια φωτιά για να ζεσταθούν. «Δεν υπάρχει στρώμα για να κοιμηθώ. Κοιμάμαι στην άμμο. Κάνει παγωνιά».
Κι άλλοι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Ράφα που μίλησαν τις τελευταίες ημέρες, αφηγούνται μια παρόμοια ιστορία: καταστροφική επέλαση κρύου, υπερπλήρη καταφύγια, ανθυγιεινές συνθήκες, έλλειψη τροφίμων και κατάλληλων καταλυμάτων.
Οι μεταδοτικές ασθένειες αυξάνονται ανησυχητικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως η αιματηρή διάρροια (δυσεντερία επίμονη διάρροια) , οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, ο ίκτερος, η ηπατίτιδα Α και η μηνιγγίτιδα.
«Οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να υπομείνουν αυτές τις συνθήκες»
Η έλλειψη αντιβιοτικών οδηγεί σε θανάτους από μετεγχειρητικές λοιμώξεις μεταξύ των τραυματιών. Οι χρονίως πάσχοντες, που δεν έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη και φάρμακα, πεθαίνουν χωρίς να καταγράφονται ως θύματα του πολέμου.
Η μητέρα του Ράμζυ Σ., ηλικίας 54 ετών, η οποίος εκτοπίστηκε από τη βόρεια Γάζα στη Ράφα, ήταν μία από αυτές τις περιπτώσεις.
«Η μητέρα μου πέθανε την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο Ράμζυ. «Είχε υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη. Ζούμε σε άσχημες συνθήκες σε ένα καταφύγιο της UNRWA στη Ράφα. Μένουμε σε σκηνές, μας λείπουν τα πιο βασικά πράγματα που χρειαζόμαστε, και όλα είναι δύσκολο να βρεθούν».
«Οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να υπομένουν αυτές τις συνθήκες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα νοσοκομεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αυτό που ονομάζουμε φυσιολογικές ασθένειες, είναι γεμάτα με εκατοντάδες τραυματίες και εξακολουθούν να δέχονται καθημερινά. Ακόμη και οι τραυματίες βρίσκονται στις αυλές των νοσοκομείων, καθώς όλα τα κρεβάτια είναι γεμάτα».
«Ποτέ δεν περιμέναμε να θάψουμε τους συγγενείς μας έξω από την περιοχή ή την πόλη μας».
«Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά άσχημες», δήλωσε ο Λίο Κανς από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Οι άνθρωποι είναι στιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, υπάρχει έλλειψη ποιοτικού νερού και το διαθέσιμο είναι κακό. Επειδή οι άνθρωποι εξοικονομούν το νερό που διαθέτουν, πλένονται λιγότερο»,.
«Είναι η τέλεια συνταγή για μεταδοτικές ασθένειες. Και η διαθέσιμη υγειονομική περίθαλψη στα νοσοκομεία επικεντρώθηκε κυρίως στη φροντίδα για τη διάσωση της ζωής».
«Είσαι συνεχώς εκτεθειμένος στα βακτήρια και τους ιούς όλων των άλλων»
Η Μάργκαρετ Χάρις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε στο NPR την περασμένη εβδομάδα: «Βλέπουμε ήδη πολύ, πολύ ανησυχητικά κρούσματα, όπως κρούσματα ίκτερου, τα οποία υποθέτουμε ότι είναι ηπατίτιδα Α, επειδή οι συνθήκες για ανάπτυξη ηπατίτιδας Α υπάρχουν παντού.
Τέτοιες συνθήκες είναι το βρόμικο νερό, η έλλειψη υπηρεσιών αποχέτευσης, ο υπερπληθυσμός. Αλλά δεν μπορούμε να εξετάσουμε αν πρόκειται για ηπατίτιδα Α, επειδή το εργαστήριο που θα χρησιμοποιούσαμε κανονικά βρίσκεται στο νοσοκομείο al-Shifa το οποίο δεν λειτουργεί επί του παρόντος.
«Είσαι συνεχώς εκτεθειμένος στα βακτήρια και τους ιούς όλων των άλλων. Και βλέπουμε τεράστιους αριθμούς κρουσμάτων διάρροιας σε σχέση με αυτό που θα βλέπαμε κανονικά σε πληθυσμούς στη Γάζα αυτή τη στιγμή».
Καταστροφική επιστροφή στην προ-αντιβιοτική περίοδο
Η Χανίν Γουισά, υπεύθυνη έργου της Action Aid στο πολιορκημένο πλέον νοσοκομείο al-Awda στη βόρεια Γάζα, μεταφέρθηκε στη Ράφα στις αρχές του πολέμου.
Περιγράφει την κατάσταση στη Γάζα ως μια καταστροφική επιστροφή στην προ-αντιβιοτική περίοδο, καθώς τα αποθέματα έχουν μειωθεί σχεδόν στο μηδέν.
«Η ηπατίτιδα εξαπλώνεται μεταξύ των εσωτερικά εκτοπισμένων, επειδή τα καταφύγια δεν είχαν σχεδιαστεί για να υποδεχτούν τις χιλιάδες των ανθρώπων. Υπάρχουν χιλιάδες άλλοι που κοιμούνται στους δρόμους χωρίς καταφύγιο. Είναι εντελώς τρελό».
Με το Ισραήλ να έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να συνεχίσει την εκστρατεία του μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, η επιδείνωση των καιρικών φαινομένων τον χειμώνα είναι αυτή που ανησυχεί πολλούς που βρίσκονται ήδη σε απελπιστική κατάσταση.
«Θεέ μου, χειμώνας», είπε η Χανίν. «Αν οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν στους βομβαρδισμούς, θα πεθαίνουν στους δρόμους. Όλοι προσευχόμαστε να ″αναβληθεί” ως εκ θαύματος ο χειμώνας. Είναι φρικτό και χωρίς τη βροχή και τις καταιγίδες. Όταν βρέξει, οι άνθρωποι θα πεθάνουν».
Φωνητικά μηνύματα του προσωπικού της Action Aid
Φωνητικά μηνύματα του προσωπικού της Action Aid προς συναδέλφους εκτός Γάζας, τα οποία μοιράστηκαν με τον Guardian, περιγράφουν την ολοένα και πιο απελπιστική κατάσταση.
«Γίναμε μούσκεμα από τη βροχή χθες», δήλωσε ο Αμπού που ζει σε μια σκηνή σε αποθήκη του ΟΗΕ.
Οι σκηνές που υποστηρίζονταν από φύλλα νάιλον και ξύλα ήταν όλες διασκορπισμένες. Υποστηρίζονται με έναν πολύ απλό τρόπο που δεν μπορεί να προστατεύσει κανέναν.
«Οι άνθρωποι προσπαθούν να πάρουν φάρμακα για τα παιδιά τους, αλλά δεν υπάρχουν φάρμακα στα φαρμακεία. Είναι η απόλυτη καταστροφή, πέρα από τη φαντασία οποιουδήποτε».
Και το ζήτημα περιπλέκεται από το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς που έφυγαν νότια τις πρώτες εβδομάδες της επίθεσης του Ισραήλ διέφυγαν μόνο με τα καλοκαιρινά τους ρούχα εν μέσω ενός ασυνήθιστα ζεστού φθινοπώρου. Χωρίς χειμωνιάτικα ρούχα, κουβέρτες ή ακόμη και στρώματα για να κοιμηθούν, είναι διπλά ευάλωτοι.
«Πουλόβερ και χειμωνιάτικα ρούχα δεν είναι διαθέσιμα. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Δεν υπάρχει στρώμα για ύπνο. Κοιμόμαστε στο έδαφος, και το έδαφος κάτω από εμάς είναι [καλυμμένο με] αγκάθια».
(Πηγή: Guardian)