Γάζα: Πάνω από 200 νεκροί σε 24 ώρες από βομβαρδισμούς - Πένθιμα Χριστούγεννα στην Βηθλεέμ

"Τα παιδιά μου τα ξυπνάει η πείνα τη νύχτα. Έβαλα τα κλάματα όταν μου ζήτησαν φαγητό». Ο Μπάιντεν λέει πως ζήτησε ξανά από τον Νετανιάχου προστασία των αμάχων αλλά όχι παύση πυρός.
Open Image Modal
Γυναίκες στη περιοχή Μαουάσι, όπου έχουν καταφύγει πολλοί εκτοπισμένοι κάτοικοι της βόρειας Γάζας, ψήχουν ψωμί
via Associated Press

Διακόσιοι και πλέον Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες κατά τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς και στις χερσαίες επιχειρήσεις του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Η ένταση των επιθέσεων συνεχίζεται με αμείωτη σφοδρότητα αν και για μια ακόμη φορά ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντενσε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον κάλεσε να «προστατεύσει» τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, όπως υποστηρίζει τουλάχιστον ο Λευκός Οίκος. Βέβαια, όπως ο ίδιος ο Μπάιντεν έσπευσε να δηλώσει δεν ζήτησε κατάπαυση πυρός. 

Εξάλλου, ούτε η πρώτη απόφαση του Σ.Α του ΟΗΕ για την Γάζα που ήρθε μετά από δυόμισι μήνες πολέμου και πάνω από 20.200 νεκρούς απαιτεί παύση πυρός παρά μόνο  δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για διακοπή των εχθροπραξιών και απρόσκοπτη, ασφαλή ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Στο μεταξύ σοκ προκαλούν οι καταγγελίες πως εντοπίστηκαν τα πτώματα δεκάδων αμάχων, ορισμένοι από τους οποίους «εκτελέστηκαν»  κατά τη διάρκεια ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και συγκεκριμένα στο προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια. Βίντεο μάλιστα που δημοσιοποιήθηκαν  δείχνουν πτώματα σε αποσύνθεση, στους δρόμους. 

 

«Εκτελέσεις»

Στη Χαν Γιούνις (νότια), όπου ο ισραηλινός στρατός διεμήνυσε πως θα κλιμάκωνε τις επιχειρήσεις του αυτή την εβδομάδα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν επίσηςνα μεταφέρονται πτώματα και τραυματίες στο νοσοκομείο Νάσερ.

Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ασράφ αλ Κίντρα κατηγόρησε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πως διέπραξαν «φρικτές σφαγές» στην Τζαμπάλια και στην Ταλ αζ Ζαατάρ, ότι «εκτέλεσαν δεκάδες πολίτες στους δρόμους».

Ο ισραηλινός στρατός, ερωτηθείς για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν απάντησε συγκεκριμένα στις κατηγορίες για εκτελέσεις αμάχων. Διαβεβαίωσε πάντως πως τα πλήγματά του «εναντίον στρατιωτικών στόχων» συμμορφώνονται προς «τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως σκότωσε «οπλισμένους τρομοκράτες» στην πόλη της Γάζας και κατέστρεψε «κτίρια που χρησιμοποιούνταν ως στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

 

Ανέφερε επίσης ότι βομβαρδισμός στη Ράφα προχθές Παρασκευή, που σκότωσε τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους μικρό κορίτσι, σύμφωνα με τη Χαμάς, είχε στόχο αξιωματούχο του παλαιστινιακού κινήματος αρμόδιο για τον εφοδιασμό με όπλα.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν χθες τηλεφωνικά. Ο αμερικανός πρόεδρος «υπογράμμισε την κρίσιμη ανάγκη να προστατεύεται ο άμαχος πληθυσμός», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του στον Λευκό Οίκο. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός «ξεκαθάρισε πως το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο ωσότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του», ανακοίνωσε το γραφείο του μέσω X (του πρώην Twitter).  

«Τα ξυπνάει η πείνα»

Στο μεταξύ, δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, οι θρησκευτικές αρχές στη Βηθλεέμ, την πόλη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης όπου κατά τη χριστιανική παράδοση γεννήθηκε ο Ιησούς, ανακοίνωσαν πως δεν θα υπάρξει καμιά εορταστική εκδήλωση, σε ένδειξη πένθους και αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. 

Open Image Modal
Παλαιστίνιοι χριστιανοί ανάβουν κεριά στην μνήμη των νεκρών αμάχων της Γάζας, σε χώρο κόντά στο Ναό της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ, στα Παλαιστινιακά Εδάφη
via Associated Press

 

Στην Γάζα πάλι, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί από αέρα, θάλασσα και γη κατέστρεψαν ολόκληρες συνοικίες κι ανάγκασαν 1,9 εκατ. Γαζαίους —ή αλλιώς το 85% του πληθυσμού— να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λογαριάζει ο ΟΗΕ.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, προειδοποιεί ότι «η πείνα, ο λιμός και η εξάπλωση ασθενειών» απειλούν τον παλαιστινιακό θύλακο.

Στη Ράφα (νότια), που έχει μετατραπεί σε απέραντο καταυλισμό προσφύγων, ο πληθυσμός περιμένει τις μερίδες τροφίμων που διανέμονται με δελτίο καθημερινά. Δεν φθάνουν όμως για να καλυφθούν οι ανάγκες.

«Τα παιδιά μου έχουν χάσει πολύ βάρος, τα ξυπνάει η πείνα τη νύχτα. Έβαλα τα κλάματα όταν μου ζήτησαν κάτι να φάνε το βράδυ», λέει ταραγμένη η Νουρ Μπαρμπάχ, εκτοπισμένη από τη Χαν Γιούνις.

 

Πηγές: ΑFP, ΑΠΕ ΜΠΕ