Για πολλούς αναλυτές η υβριδική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, συγκρίνεται με την επίθεση των ισλαμιστών της Αλ Κάιντα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Η συντονισμένη εισβολή «Κατακλυσμός στο Αλ Ακσά» την ημέρα της Εβραϊκής γιορτής, 50 χρόνια μετά τον αντίστοιχο αιφνιδιαστικό πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, με τις χιλιάδες ρουκέτες και πυραύλους, τα αλεξίπτωτα πλαγιάς, τα αυτοσχέδια drones, την εισβολή των μαχητών σε σημεία της συνοριακού φράχτη, συνδυασμένη με την ψυχολογική επιχείρηση βιντεοσκοπήσεων κατεστραμμένων αρμάτων, απαχθέντων και νεκρών αμάχων -κυρίως νέων και γυναικών, αποδεικνύουν μια πολύ καλά προετοιμασμένη και μελετημένη επίθεση.
Μια επιχείρηση που απαιτεί εκπαίδευση, πληροφορίες για την άμυνα και την επιχειρησιακή ικανότητα του αντιπάλου καθώς και τεχνολογία, που μόνο κρατικές οντότητες είναι σε θέση να παρέχουν. Οντότητες του Ευρασιανικού άξονα όπως το Ιράν, η Τουρκία και η Ρωσία. Το Ιράν παρά την πρόσφατη οικονομική υποστήριξη από την Κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει με κάθε τρόπο να εμποδίσει την προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας –Ισραήλ, μετά την πρόσφατη αποκατάσταση των σχέσεων του με το Ριάντ, με την μεσολάβηση της Κίνας.
Η Τουρκία παρά τις διπλωματικές κινήσεις σε ανώτατο επίπεδο για την επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, μετά τα γεγονότα στο Mavi Marmara το 2010 και την υποστήριξη που αυτό παρείχε στους Αζέρους στην πρόσφατη πολεμική σύγκρουση με τους Αρμενίους στο Ναγκόρνο Καραμπαχ, διατηρεί προνομιακές σχέσεις με την Χαμάς η οποία έχει την έδρα της στη Κων/πολη από το 2014. Ο Ερντογάν που δήλωσε πως μόνο «υπό Τουρκική κατοχή η Ιερουσαλήμ ήταν ήρεμη πόλη», εμφανίζεται διεθνώς ως ο προστάτης των Παλαιστινίων. Θεωρεί την Χαμάς και την Ισλαμική τζιχάντ γέφυρες με τους αδελφούς μουσουλμάνους της Αιγύπτου που ασπάζονται από κοινού την άποψη ότι ο Σίσυ, η Κύπρος και η Ελλάδα στοχεύουν στην πολιορκία της Τουρκίας.
Η Ρωσία τέλος θα ήθελε μια ακόμα πολεμική ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με επόμενη τα Βαλκάνια, που θα δυσχέραινε την Δυτική στήριξη προς την Ουκρανία. Ήδη ο Μεντβέντεφ αναφέρθηκε στο Ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας σε μαύρη αγορά δυτικών όπλων με κατεύθυνσή την Ουκρανία που κατέληξαν στην Χαμάς και χρησιμοποιούνται κατά του Ισραήλ, για να εντείνει την δυσπιστία των δυτικών συμμάχων προς την Ουκρανία.
Το Ισραήλ που έχει τεράστιες ευθύνες για την μη διευθέτηση του Παλαιστινιακού ζητήματος όταν ακόμα στις πολιτικές ηγεσίες του Εβραϊκού Κράτους και των Παλαιστινίων επικρατούσαν μετριοπαθείς και κοσμικές δυνάμεις, σήμερα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Η μη αντίδραση θα εκληφθεί ως αδυναμία ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου στην ισλαμική τρομοκρατία. Από την άλλη η εξολόθρευση της Χαμάς, προϋποθέτει χερσαίες επιχειρήσεις που θα επιφέρουν τεράστιες απώλειες και στις δύο πλευρές και μακροχρόνιες επιχειρήσεις με εμπλοκή και άλλων δυνάμεων όπως της Χεζμπολά του Λιβάνου.
Όπως στην περίπτωση της 11ης Σεπτεμβρίου η εμπλοκή των Αμερικανών σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο αντιποίνων στις ερήμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν οδήγησε σε ήττα και απόσυρση των στρατευμάτων της, αντίστοιχη είναι κι η επιδίωξη των ισλαμιστών για την εμπλοκή του Ισραήλ σ΄ένα παρατεταμένο πόλεμο στην Γάζα. Οι μαζικές απώλειες αμάχων Παλαιστινίων θα προκαλέσουν ντόμινο εξελίξεων με ενδυνάμωση του ριζοσπαστικού ισλάμ και της τζιχάντ. Μια ευρύτερη ανάφλεξη δεδομένης και της Αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή θα μεταβληθεί σε ιερό πόλεμο με στόχο τον εξανδραποδισμό του Ισραήλ και την εγκαθίδρυση του παγκόσμιου χαλιφάτου.
Οι δυτικές πρωτεύουσες θα υποστούν τα αντίποινα με μαζικές επιθέσεις από τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς στο εσωτερικό τους, ενώ οι εύθραυστες δυτικές οικονομίες από την παρατεταμένη κρίση θα υποστούν καθίζηση από το μέγεθος της ενεργειακής κρίσης, συνέπεια της εμπλοκής των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.
Ο Ελληνισμός όντας στα σύνορα με τον μουσουλμανικό κόσμο και υπό συνεχή Τουρκική απειλή θα βρεθεί άμεσα στο επίκεντρο των πολεμικών συγκρούσεων με πρώτη συνέπεια τα μαζικά μεταναστευτικά ρεύματα από την Γάζα.
Η Ελλάδα ορθώς εντάσσεται με το Ισραήλ στο δικαίωμα της αυτοάμυνας και θα έπρεπε να μεσολαβήσει σε μια ευρύτερη πρωτοβουλία διευθέτησης του Παλαιστινιακού, εκμεταλλευόμενη τις καλές σχέσεις που παραδοσιακά είχε με τον Αραβικό Κόσμο και το Ισραήλ.
Όμως κάθε άποψη περί ισοπέδωσης της Γάζας ή η άκριτη υποστήριξη στον ισλαμο-φασισμό της Χαμάς, που πλήττει πρωτίστως τα συμφέροντα των ίδιων των Παλαιστινίων είναι απαράδεκτες και απορριπτέες.
Η ευρύτερη γειτονιά μας από την Ουκρανία, το Αρτσάχ μέχρι την Βόρεια Συρία, την Γάζα και το Κόσοβο μυρίζει μπαρούτι και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο……