Γάζα: Πρόταση Αιγύπτου για μικρή παύση πυρός και ανταλλαγή ομήρων-φυλακισμένων

Υπο την την προϋπόθεση εντός δέκα ημέρων να επαναληφθούν οι συνομιλίες για συμφωνία Χαμάς-Ισραήλ για πιο μόνιμη κατάπαυση πυρός και είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Open Image Modal
Γυναίκα κλαίει καθώς διασώστες και πολίτες αναζητούν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια του κατεστραμμένου, λόγων ισραηλινών βομβαρδισμών, σχολείου-καταφυγίου του ΟΗΕ στον καταυλισμό Σάτι (27 Οκτωβρίου 2024)
Anadolu via Getty Images

Μια πρώτη παύση πυρός δύο ημερών στην Γάζα, προς ανταλλαγή τεσσάρων ομήρων της Χαμάς με Παλαιστίνιους κρατουμένους πρότεινε ο  πρόεδρος της Αιγύπτου καθώς οι προσπάθειες για την εκτόνωση του καταστροφικού πολέμου που διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο άρχισαν ξανά στο Κατάρ την Κυριακή, συνάντηση των επικεφαλής της αμερικανικής CIA και της ισραηλινής Μοσάντ.

Παύση πυρός δύο ημερών στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι κάποιοι από τους ομήρους της Χαμάς που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα, την ώρα που ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς διανύει τον 13ο μήνα του.

Ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, μιλώντας μαζί με τον Αλγερινό Πρόεδρο, Αμπντελματζίντ Τεμπούν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κάιρο, εξήγησε ότι βάσει της πρότασης οι συνομιλίες θα πρέπει να επαναληφθούν εντός 10 ημερών από την εφαρμογή της 48ωρης παύσης πυρός με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για ”πλήρη κατάπαυση πυρός και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας” στη Γάζας που βρίσκεται υπό πολιορκία, με τον πληθυσμό της κυρίως στον βορρά να είναι αντιμέτωπος με ανθρωπιστική καταστροφή.

 

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ ή τη Χαμάς, αλλά ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στην προσπάθεια διαμεσολάβησης είπε στο Reuters σχολίασε: ”Περιμένω ότι η Χαμάς θα ακούσει τις νέες προτάσεις αλλά παραμένει αποφασισμένη ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να τερματίζει τον πόλεμο και να απομακρύνει τις ισραηλινές δυνάμεις από τη Γάζα”. 

Το Ισραήλ βέβαια δηλώνει ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να τελειώσει μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς ως στρατιωτική δύναμη και κυβερνητική οντότητα στη Γάζα.

Σε  ό,τι αφορά τις συζητήσεις που άρχισαν την Κυριακή ο Κατάρ μεταξύ των επικεφαλής CIA, Μοσάντ και πρωθυπουργού της χώρας,  αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες είπε στο Reuters ότι επιδιώκεται επίσης μια βραχυπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός και η απελευθέρωση ορισμένων ομήρων που κρατά η Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ.

Open Image Modal
Σορός νεκρού απομακρύνεται από τα συντρίμμια του κατεστραμμένου, λόγων ισραηλινών βομβαρδισμών, σχολείου-καταφυγίου του ΟΗΕ στον καταυλισμό Σάτι (27 Οκτωβρίου 2024)
Anadolu via Getty Images

 

Ο στόχος, ακόμα άπιαστος μετά από πολλαπλές προσπάθειες διαμεσολάβησης, είναι να πείσουν το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνήσουν σε διακοπή των μαχών για περίπου με την ελπίδα ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια εκεχειρία.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των νεκρών στην Γάζα από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης πριν 13 μήνες πλησιάζει τους 43.000. 

Πλήγματα στη Γάζα και τον Λίβανο

Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει με σφοδρότητα τις επιθέσεις κυρίως στην βόρεια Γάζα που τελεί υπό καθεστώς αποκλεισμού.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι την Κυριακή ότι ο ισραηλινός στρατός κατάφερε για πολλοστή φορά σε λίγες ημέρες πλήγματα στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν καταστροφικές χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα από τις 6 Οκτωβρίου με στόχο, όπως δηλώνουν, να εμποδίσουν τη Χαμάς να αναδιοργανωθεί στην περιοχή. Μέσα σε περίπου τρεις εβδομάδες έχουν σκοτωθεί πάνω από 800 άνθρωποι.

Open Image Modal
Εκτοπισμένοι άμαχοι εξετάζουν τα συντρίμμια του κατεστραμμένου, λόγων ισραηλινών βομβαρδισμών, σχολείου-καταφυγίου του ΟΗΕ στον καταυλισμό Σάτι (27 Οκτωβρίου 2024)
Anadolu via Getty Images

Ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο κοντά στην πόλη της Γάζας, το οποίο είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για εκτοπισμένους από τη Τζαμπάλια, προκάλεσε επίσης τον θάνατο εννέα Παλαιστινίων.

Στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας ισραηλινό drone σκότωσε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, ενώ πλήγμα προκάλεσε έναν νεκρό στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ.

Στον Λίβανο, όπως μετέδωσε το λιβανέζικο πρακτορείο ANI, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον της Τύρου.

Στην παράκτια  πόλη του νότιου Λιβάνου τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Κυριακή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, σε ισραηλινές επιδρομές εναντίον των περιοχών Χαρέτ Σαΐντα, Άιν Μπάαλ και Μπουρζ αλ Σεμάλι.

Από τις 23 Σεπτεμβρίου έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο τουλάχιστον 1.620 άνθρωποι.

Πηγές: Reuters, AFP