Ακάθεκτες συνεχίζουν οι δυνάμεις του Ισραήλ την κλιμάκωση της μεγάλης χερσαίας επίθεσης στην Ράφα της Λωρίδας της Γάζας παρά την διεθνή καταδίκη και την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου για άμεση διακοπή της.
Ο βομαρδισμός στην νοτιότερη πόλη του παλαιστινιακού θύλακα και την ευρύτερη περιοχή συνεχίστηκε ενώ πλέον έχουν αναπτυχθεί και τεθωρακισμένα. Την Τρίτη μάλιστα υπήρξαν αναφορές για δεύτερο πλήγμα μέσα σε λιγότερο 48 ώρες σε καταυλισμό εκτοπισμένων και μάλιστα στην περιοχή Αλ Μαουάσι που το ίδιο το Ισραήλ είχε υποδείξει στους αμάχους να μετακινηθούν προκειμένου να είναι ασφαλείς.
Οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για 21 νεκρούς ενώ το Ισραήλ αρνείται πως πραγματοποίησε κάποιο χτύπημα.
«Ο κόσμος προσπαθεί να μένει προς το παρόν όσο γίνεται περισσότερο στο σπίτι ή στο κατάλυμά του διότι όποιος κινείται γίνεται στόχος πυρών ισραηλινών drones», είπε κάτοικος της Ράφα, ο Άμπντελ Χατίμπ.
Η σιγή του Μπάιντεν
Στην Ουάσιγκτον στο μεταξύ, ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας κλήθηκε να σχολιάσει την περίεργη σιγή του Τζο Μπάιντεν για την πρώτη επίθεση στον καταυλισμό προσφύγων με 45 νεκρούς που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από πολλούς ηγέτες της Δύσης.
Ο Κίρμπι περιορίστηκε να πει πως ”Δεν κάνουμε τα στραβά μάτια” όταν ρωτήθηκε ”πόσα απανθρακωμένα πτώματα” θα χρειαστούν για να αλλάξει πολιτική έναντι του Ισραήλ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. ”Δεν μπορώ να μιλήσω για αλλαγή πολιτικής” εξαιτίας ”του πλήγματος της Κυριακής”, ξεκαθάρισε ο Κέρμπι.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως επί του παρόντος ο Λευκός Οίκος δεν διακρίνει παραβίαση των ”κόκκινων γραμμών” που έχει θέσει στο Ισραήλ για τις επιθέσεις στην Ράφα, άρα δεν τίθεται θέμα υλοποίησης της απειλής του Τζο Μπάιντεν για διακοπή παροχής στρατιωτικής βοήθειας στο Τελ Αβίβ.
Σ.Α του ΟΗΕ: Ζήτημα ζωής ή θανάτου
Πάντως την Τρίτη συνεδρίασε εκτάκτως το ΣΑ του ΟΗΕ για τις ζοφερές εξελίξεις στην Ράφα και η Αλγερία καταρτίζει σχέδιο απόφασης με στόχο να ”σταματήσει η σφαγή” όπως ανακοίνωσε ο πρέσβης της στον διεθνή οργανισμό, ο Αμάρ Μπεντζαμά.
″Θα είναι ένα σύντομο κείμενο, ξεκάθαρο, προκειμένου να σταματήσει η σφαγή στη Ράφα” είπεσ στα ΜΜΕ ενώ το ΣΑ αναμένεται σήμερα να συνέλθει εκ νέου για τη μηνιαία αξιολόγηση της κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη.
″Ελπίζουμε πως αυτό θα μπορέσει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, διότι διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές”, σχολίασε από τη δική του πλευρά ο κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Φου Κονγκ, που θα ήθελε να διεξαχθεί ψηφοφορία εντός της εβδομάδας.
″Είναι καιρός αυτό το Συμβούλιο να αναλάβει δράση και να υιοθετήσει νέα απόφαση”, έκρινε ο ο γάλλος πρεσβευτής Νικολά ντε Ριβιέρ, τονίζοντας και αυτός πως πρόκειται για ζήτημα ”ζωής ή θανάτου”.
Και οι παράπλευρες απώλειες
Στο μεταξύ η επιχείρηση στη Ράφα, που σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό σκοπό έχει να εξαλειφθούν τα ”τελευταία”, προπύργια της Χαμάς, συνεχίζει να κρατά κλειστεί την συνοριακή διέλευση στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, που έχει νευραλγική σημασία για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων.
Μια επιπλέον συνέπεια όμως είναι και πως ”όλες οι διακομιδές ασθενών σταμάτησαν απότομα”, όπως ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Και οι παραδόσεις βοήθειας μέσω της τεχνητής προβλήτας που έστησε ο στρατός των ΗΠΑ στα ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας ανεστάλησαν, καθώς η δομή υπέστη ζημιά εξαιτίας θαλασσοταραχής, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
Ο Μοχάμεντ Χαντέρ, που έφυγε από τη Ράφα χθες και έφθασε στη Ντέιρ αλ Μπάρα (κεντρικά), μεταφέροντας κάποια υπάρχοντά του με κάρο, είπε ”εκτοπιστήκαμε όπως κι όλος ο υπόλοιπος κόσμος, αφού επιζήσαμε από τους βομβαρδισμούς κι από τα άρματα μάχης”, διερωτώμενος «”αι τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε τώρα;”.